Karbonsemlegesség

KARBONSEMLEGESSÉG

Tudnunk kell, hogy jelenleg 160%-ban használjuk túl a Földet, úgy élünk és vezetjük vállalatainkat, mintha másfél Föld bolygó állna rendelkezésünkre, ez azt jelenti, hogy veszélyeztetjük a jövő generációinak élethez való jogát. 
Az EU az európai klímarendeletben vállalta, hogy a 2050-re eléri a karbonsemlegességet, mely vállalást Magyarországnak is teljesítenie kell.

Mi is a karbonsemlegesség?
A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott széndioxid, illetve a légkörből kivont és  szénelnyelőkben tárolt  szén-dioxid mennyisége között. A szén-oxidok légkörből való eltávolításának, majd azok eltárolásának folyamatát szénmegkötésnek nevezzük.
A nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás elérése érdekében a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást szénmegkötéssel kell ellensúlyozni.

Az éghajlatváltozás már most is hatással van az egész világra, és Európában is egyre gyakoribbá válnak az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint az aszály, a hőhullámok, a heves esőzések, az árvizek és a földcsuszamlások. A gyorsan változó éghajlat következménye a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása és a biológiai sokféleség csökkenése is. A globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokra való korlátozásához – amely az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) véleménye szerint egy biztonságos küszöbérték – elengedhetetlen, hogy a  21. század közepéig elérjük a karbonsemlegességet.
Ez a cél szerepel a 195 ország és az EU által is aláírt párizsi megállapodásban is. Ahogy például számos nagy autóipari vállalat (Volkswagen, BMW, Mercedes) bejelentette már, hogy 2025-2030-tól megszüntetik az belső égésű motorral hajtott új autók értékesítését a CO2 kibocsájtás redukálásának érdekében, egyre több szektorra fog kiterjedni a karbonlábnyom csökkentésének hajlandósága és igénye, ahogy ez a folyamat a mi iparágunkat sem kerülheti el.

Karbonlábnyomunk csökkentésének érdekében energiafelhasználásunk nagy részét megújuló forrásokból fedezzük, fenntartható infokommunikációs termékeket használunk, papír és csomagolóanyag felhasználásunkat is fenntartható és újrahasznosított forrásokból szerezzük be. Mivel teljesen nem lehet nullára redukálni a kibocsájtást, a fennmaradó mennyiséget zöld projekteket támogató karbonkreditek megvásárlásával ellentételezzük.