b12 vitamin

B12-vitamin mire jó?

b12-vitamin, b12-vitamin mire jó, b12-vitamin hatása

B12-vitamin mire jó?

A B12-vitamin fontos az idegrendszer és a vörösvértestek egészsége szempontjából. Számos állati termékben és dúsított élelmiszerben megtalálható.

Az Egyesült Államokban a 60 év alattiak körülbelül 6%-a és a 60 év felettiek 20%-a szenved B12-vitamin-hiányban. A B12-vitamin hiánya vérszegénységhez és súlyos idegrendszeri problémákhoz vezethet.

Ha több B12-vitamint kell fogyasztania, azt számos állati eredetű termékből és dúsított élelmiszerből beszerezheti. Egyes esetekben az egészségügyi szakember orális kiegészítőket vagy injekciókat írhat fel a B12-vitamin szintjének növelésére.

Az alábbi információkon kívül itt tudhat meg többet a B12-vitamin előnyeiről.

Miért van szüksége B12-vitaminra?

A B12-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, de a szervezet nem képes előállítani. Ehelyett természetesen számos állati termékben megtalálható.

A B12-vitamin számos folyamathoz szükséges a szervezetben, többek között:

  • gondolkodási képességének megőrzése
  • szabályozza és létrehozza a DNS-t
  • energiát termelnek
  • az agy és az idegrendszer egészségének megőrzése

A máj extra B12-vitamint raktároz el, amikor kevesebbet fogyaszt belőle. De ha ezek a tartalékok elfogynak, negatív egészségügyi hatásokat tapasztalhat.

Mi történik, ha kevés a B12-vitaminod?

Az alacsony B12-vitamin szint olyan tüneteket okozhat, mint például:

  • bizsergés a kezében és a lábában
  • járási nehézség
  • zavartság és memóriavesztés
  • depresszió és ingerlékenység
  • szaglás, ízlelés vagy látással kapcsolatos problémák
  • szívdobogás
  • fáradtság
  • fejfájás
  • sápadt bőr
  • fogyás
  • glossitis (fájdalmas, sima, vörös nyelv)

Fontos az alacsony B12-vitamin szint kezelése a vérszegénység megelőzése érdekében. A B12-vitamin a megaloblasztos vérszegénységnek nevezett vérszegénység egy bizonyos típusához kapcsolódik.

Ha vérszegénysége van a B12-vitamin hiánya miatt, a vörösvértestek a szokásosnál nagyobbak és oválisabbak lehetnek. Ez a szabálytalan forma megakadályozhatja, hogy a vörösvértestek a csontvelőből a véráramba tipikus sebességgel mozogjanak.

Jó a B12 napi szedése?

A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi B12-vitamin bevitel 2,4 mikrogramm (mcg) Megbízható forrás.

Az ajánlás azonban valamivel magasabb a terhes vagy szoptató emberek számára, napi 2,6 mcg. A 6 hónapos csecsemőknek pedig csak napi 0,4 mcg-ra van szükségük.

A B12-vitamin vízben oldódik. A szervezete 2-5 évig képes tárolni, és a vizeletében felszabadítja a felesleges B12-t.

Sok ember elegendő B12-vitaminhoz juthat a mindennapi élelmiszerekből. De mivel a B12-vitamin természetesen nincs jelen a növényi alapú élelmiszerekben, a vegánoknak és a vegetáriánusoknak olyan ételeket kell fogyasztaniuk, amelyekben dúsított.

A szájon át szedhető étrend-kiegészítők szintén alkalmasak a B12-vitamin szintjének emelésére. Ha étrendjében kevés a B12-vitamint tartalmazó élelmiszer, vagy ha szervezete nem tudja megfelelően megemészteni ezeket az ételeket, egy egészségügyi szakember javasolhatja, hogy minden nap vegyen be egy szájon át szedhető kiegészítőt.

A B12-vitamint a szervezet általában két részből álló folyamatban szívja fel.

Először is, a gyomorban lévő sav elválasztja a B12-t attól a fehérjétől, amelyhez kapcsolódik. Ezután a B12 egyesül a gyomorban lévő fehérjével, amelyet belső faktornak neveznek, és a szervezet ezt a párat az ileumban (a vékonybél utolsó részében) szívja fel.

Ha kiegészítőként fogyaszt B12-vitamint, előfordulhat, hogy szervezete kihagyja ennek a folyamatnak az első részét. Ez azt jelenti, hogy az injekciók jobban működhetnek az Ön számára.

Ha B12-vitamin-hiányban szenved, egy egészségügyi szakember javasolhatja, hogy injekciót kapjon a B12-szint emelése érdekében. A B12-vitamin injekciókat hidroxi-kobalaminnak is nevezik az Egyesült Államokban.

Ha alacsony B12-vitamin-szint miatt vérszegénysége van, akkor 2 héten keresztül minden második napon injekcióra lehet szüksége, vagy amíg tünetei enyhülnek.

Előfordulhat, hogy a B12-kiegészítők és az étrend-módosítások nem hatékonyak az egészségügyi állapot okozta hiányosságok kezelésében, ezért az orvosok gyakran injekciókat javasolnak.

Melyek a legjobb B12-vitamin források?

A magas B12-vitamin tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a következők:

halak és tenger gyümölcsei, például lazac, kagyló és osztriga sovány vörös hús és csirke dúsított reggeli gabonapelyhek tojás tejtermékek, például tej, sajt és joghurt

Lehetnek-e mellékhatásai a B12-vitaminnak?

A B12-vitamin általában nem tekinthető mérgezőnek, még magas szinten sem. De a B12-vitamin injekciók mellékhatásokat okozhatnak, például:

  • fájdalom, bőrpír és duzzanat az injekció beadásának helyén
  • hányinger és hányás
  • szédülés
  • fejfájás

Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha súlyos mellékhatásokat, például szívdobogásérzést tapasztal a B12-vitamin injekció beadása után.

A B12-vitamin befolyásolja a bélmozgást?

Az alacsony B12-vitamin szint hasmenést vagy székrekedést okozhat.

Ezenkívül a B12-vitamin hiánya megakadályozhatja, hogy a vörösvértestek elegendő oxigént biztosítsanak az emésztőrendszer számára. Ez émelygéshez, hányáshoz, gázképződéshez és puffadáshoz vezethet.

A B12-vitamin fontos a sejtjei és az idegrendszer egészsége szempontjából. Az alacsony B12-vitamin szint bizsergést okozhat a kezében és a lábában, nehézségeket okozhat a mentális működésben és fáradtságot okozhat.

Több B12-vitaminhoz juthat bizonyos állati eredetű termékek és dúsított élelmiszerek fogyasztásával. Ha alacsony a B12-vitamin szintje, az egészségügyi szakember injekciókat vagy orális kiegészítőket javasolhat.

fekete fokhagyma kapszula, fekete fokhagyma hatása, mire jó a fekete fokhagyma
B6-vitamin, B6-vitamin hatása