B6-vitamin mire jó? A B6 vitamin hatása
A B6-vitamin alapvető szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban és a hemoglobin képződésében. Segíthet a terhesség alatti hányingerben, javíthatja a depressziót és megelőzheti a kognitív hanyatlást.
Becslések szerint az Egyesült Államokban élő emberek 10%-ának van B6-vitamin-hiánya, és előfordulhat, hogy Ön nem is tudja, hogy Ön is közéjük tartozik.
Ez a vitamin fontos szerepet játszik több mint 100 enzimreakcióban és az egészséges hemoglobinképzésben. Súlyos egészségügyi következmények, például idegfájdalom és legyengült immunrendszer származhatnak abból, ha nincs elegendő mennyiség a szervezetben.
A szervezet természetesen nem termel B6-vitamint, ezért elengedhetetlen, hogy olyan ételekben fogyasszuk, mint a csirke, a sertés és a banán, vagy kiegészítők formájában.
Ha szájon át szedhető kiegészítőket szed a B6-vitamin szintjének növelésére, fontos elkerülni a túlzott mennyiséget, hogy elkerülje a mellékhatásokat és az idegrendszer károsodását.
Mi az a B6-vitamin?
A B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin, más néven piridoxin.
Megbízható forrásból származik:
- a hemoglobin képződése
- a fehérjék, zsírok és szénhidrátok energiatermelése
- az immunrendszer működése
- magzati és csecsemő agyának fejlődése
- neurotranszmitterek létrehozása
A B6-vitamin segíthet:
- csökkenti a depressziót és javítja a hangulatot
- megakadályozza a kognitív hanyatlást
- enyhíti a hányingert és hányást a terhesség alatt
- javítja a premenstruációs szindróma tüneteit
- csökkenti a szívbetegség kockázatát
- elősegíti a szem egészségét és csökkenti az időskori makuladegeneráció kockázatát
Ne feledje, hogy még ha úgy is gondolja, hogy a további B6-vitamin javíthatja érzelmi, kognitív vagy fizikai egészségét, fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt szedne. Tudnak tanácsot adni a megfelelő adagolásról, és figyelembe veszik általános egészségügyi szükségleteit.
Milyen élelmiszerekben van B6-vitamin?
A B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, többek között:
- sertéshús
- csirke és pulyka
- szójabab
- földimogyoró
- zab
- búzacsíra
- banán
- tej
- néhány dúsított reggeli gabonapehely
Hatékonyak a B6-vitamin-kiegészítők?
Sok ember elegendő B6-vitaminhoz juthat az általuk fogyasztott élelmiszereken keresztül.
De ha csak növényi alapú étrendet eszik, vagy bizonyos egészségügyi állapotai vannak, akkor nehezebb a szükséges napi B6-vitamin mennyiség elérni pusztán az elfogyasztott élelmiszerekből.
Az Egyesült Államokban élők 28-36%-a szed szájon át B6-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt. Az 51 éves vagy annál idősebbek, illetve a 9 évesnél fiatalabbak használják a leggyakrabban.
Az orális B6-vitamin-kiegészítők módot kínálhatnak a B6-vitamin szintjének emelésére a szervezetben.
De előfordulhat idegkárosodás, bőrkiütések és hányinger, ha magas a B6-vitamin-kiegészítők szintje, ezért fontos, hogy az ajánlott felső határokon belül maradjon.
Mik a B6-vitamin-hiány tünetei?
A B6-vitamin-hiány tünetei a következők lehetnek:
- bőrkiütések (más néven seborrheás dermatitisz)
- repedezett vagy fájó ajkak
- glossitis (duzzadt, sima, gyulladt nyelv)
- fokozott szorongás, depresszió és ingerlékenység érzése
- fáradtság (alacsony energia)
- legyengült immunrendszer
- fájdalom vagy bizsergés a kezekben és a lábakban
- rohamok
Ezeken a fizikai és érzelmi tüneteken túlmenően az alacsony B6-vitaminszintű embereknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki:
- autizmus
- skizofrénia
- Alzheimer kór
- Parkinson kór
- epilepszia
- Down-szindróma
- cukorbetegség
Megbízható forrás szerint néhány embernél nagyobb a valószínűsége annak, hogy nehezen jutnak elegendő B6-vitaminhoz:
- veseproblémák
- autoimmun rendellenességek
- alkoholfüggőség
Kinek kell kerülnie a B6-vitamint?
Fontos, hogy mindenki kerülje a B6-vitamin túlzott mennyiségét a kiegészítőkből. A B6-vitaminban gazdag ételek fogyasztása valószínűleg nem okoz súlyos negatív mellékhatásokat, de a szakértők idegkárosodást és fájdalmat figyeltek meg a túlzott mennyiségű táplálékkiegészítő bevétele miatt.
Az 1 év alatti gyermekek számára a szakértők azt javasolják, hogy a B6-vitamin egyetlen forrása legyen az anyatej, a tápszer vagy a szilárd anyagok.
Az is fontos, hogy azok, akik olyan gyógyszert szednek, amelyről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek a B6-vitaminnal, készítsenek egy tervet orvosukkal annak biztosítására, hogy fenntartsák ennek az alapvető vitaminnak az egészséges szintjét.
Néhány gyógyszer, amelyekkel a B6-vitamin kölcsönhatásba léphet, a következők:
- cikloserin (a tuberkulózis kezelésére gyakran használt antibiotikum)
- egyes epilepszia elleni gyógyszerek, például a valproinsav, a karbamazepin és a fenitoin
- teofillin (légszomj, ziháló légzés és egyéb légzési problémák kezelésére használt gyógyszer)
A B6-vitamin nélkülözhetetlen a hemoglobin képződésében, és több mint 100 enzimreakcióban vesz részt. Az egészséges mennyiségű fogyasztás elősegíti az agy, a szív és a szem egészségét. Hasznos lehet a depresszió enyhítésében és a terhesség alatti hányinger csökkentésében is.
Ha a B6-vitamin-hiány tüneteit, például bőrkiütéseket, fáradtságot vagy fájdalmas bizsergést tapasztal a kezében és lábában, fontos, hogy beszéljen orvosával. Javasolhatnak étrendi változtatásokat és megfelelő mennyiségű B6-vitamin-kiegészítőt.