immunerosítő

A 15 legjobb immunerősítő vitamin

immunerosítő, vitaminok, d-vitamin, cink, c-vitamin

A 15 legjobb immmunerősítő vitamin

Bizonyos vitaminok, köztük a C-vitamin, a cink és mások hiánya gyengítheti az immunrendszeredet. Ezen vitaminok pótlása segíthet az immunrendszer működésének támogatásában.

Az immunrendszered sejtek, folyamatok és vegyi anyagok összetett gyűjteményéből áll, amely folyamatosan védi a szervezetedet a behatoló kórokozókkal, köztük vírusokkal, toxinokkal és baktériumokkal szemben. Az immunrendszer egész évben történő egészségének megőrzése kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek megelőzésében.

Az egészséges életmóddal, a tápláló élelmiszerek fogyasztásával, elegendő alvással és testmozgással a legfontosabb módja az immunrendszer megerősítésének.

Emellett kutatások kimutatták, hogy bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények és egyéb anyagok pótlása segíthet az immunválasz javításában és potenciális védelmet nyújthat a betegségekkel szemben.

Vegye azonban figyelembe, hogy egyes kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek az Ön által szedett vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Egyesek bizonyos egészségi állapotú emberek számára nem megfelelőek. Mindenképpen beszéljen egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdene szedni.

Íme 15 olyan étrend-kiegészítő, amely immunerősítő potenciáljáról ismert.

1. D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag, amely elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez és működéséhez.

A D-vitamin fokozza a monociták és makrofágok - az immunvédelem fontos részét képező fehérvérsejtek - kórokozó-ellenes hatását, és csökkenti a gyulladást, ami elősegíti az immunválaszt.

Sokan hiányt szenvednek ebben a fontos vitaminban, ami negatívan befolyásolhatja az immunműködést. Valójában az alacsony D-vitaminszint összefüggésbe hozható a felső légúti fertőzések, köztük az influenza és az allergiás asztma fokozott kockázatával.

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin pótlása javíthatja az immunválaszt. Sőt, a legújabb kutatások szerint e vitamin szedése védelmet nyújthat a légúti fertőzésekkel szemben.

Egy 2019-es, 11 321 emberen végzett randomizált kontrollvizsgálatok áttekintése szerint a D-vitamin pótlása jelentősen csökkentette a légúti fertőzések kockázatát azoknál, akiknek hiányos volt ez a vitamin, és csökkentette a fertőzés kockázatát azoknál, akiknek megfelelő volt a D-vitamin szintje.

Ez általános védőhatásra utal. Más tanulmányok szerint a D-vitamin-kiegészítők javíthatják a vírusellenes kezelésekre adott választ bizonyos fertőzésekben, többek között hepatitis C-ben és HIV-ben szenvedőknél.

A vérszintektől függően a legtöbb ember számára napi 1000 és 4000 NE közötti mennyiségű kiegészítő D-vitamin elegendő, bár a súlyosabb hiányban szenvedőknek gyakran sokkal nagyobb adagokra van szükségük.

A D-vitamint az immunrendszerre gyakorolt hatása miatt a COVID-19 kapcsán sokat kutatták. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin felgyorsíthatja a gyógyulást és megállíthatja a gyulladást a légzőrendszerben.

Az egészségügyi és tudományos közösségen belül azonban számos szakember azt állítja, hogy a D-vitamin pótlása általában biztonságos, és esetleg segíthet megvédeni az egyént a vírustól.

ÖSSZEFOGLALÓ A D-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez. Ennek a vitaminnak az egészséges szintje segíthet csökkenteni a légúti fertőzések kockázatát.

2. Cink

A cink egy olyan ásványi anyag, amelyet gyakran adnak étrend-kiegészítőkhöz és más egészségügyi termékekhez, mint például az immunrendszer erősítésére szolgáló pasztillákhoz. A cink ugyanis elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez.

A cinkre az immunsejtek fejlődéséhez és kommunikációjához van szükség, és fontos szerepet játszik a gyulladásos válaszban. A cink emellett kifejezetten védi a szöveti gátakat a szervezetben, és segít megakadályozni az idegen kórokozók bejutását.

Ennek a tápanyagnak a hiánya jelentősen befolyásolja az immunrendszer megfelelő működésének képességét, ami a fertőzések és betegségek, köztük a tüdőgyulladás fokozott kockázatát eredményezi.

Kutatások szerint világszerte a mélylégúti fertőzések 16%-a cinkhiányra vezethető vissza.

A cinkhiány világszerte mintegy 2 milliárd embert érint, és nagyon gyakori az idősebb felnőttek körében. Valójában az idősebb felnőttek akár 30%-a is hiányosnak tekinthető ebben a tápanyagban.

Észak-Amerikában és a fejlett országokban viszonylag ritka a cinkhiány.

Mindazonáltal az Egyesült Államokban sok egyénnek van marginális cinkhiánya, amely a bevitelhez vagy

a felszívódáshoz kapcsolódik. Az idősebb egyének általában fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a cinkkiegészítők védelmet nyújthatnak a légúti fertőzések, például a nátha ellen.

Mi több, a cink pótlása előnyös lehet azok számára, akik már betegek.

Egy 2019-es vizsgálatban 64 akut alsó légúti fertőzéssel (ALRI) kórházba került gyermeknél a napi 30 mg cink szedése átlagosan 2 nappal csökkentette a fertőzés teljes időtartamát és a kórházi tartózkodás időtartamát a placebocsoporthoz képest.

A kiegészítő cink a nátha időtartamát is csökkentheti. Ezenkívül a cink vírusellenes aktivitást muta.

A cink hosszú távú szedése egészséges felnőttek számára általában biztonságos, amennyiben a napi adag nem haladja meg a 40 mg elemi cink meghatározott felső határértékét.

A túlzott adagok megzavarhatják a réz felszívódását, ami növelheti a fertőzésveszélyt.

ÖSSZEFOGLALÓ A cinkpótlás segíthet a légúti fertőzések elleni védelemben, és csökkentheti e fertőzések időtartamát.

3. C-vitamin

A C-vitamin az immunrendszer egészségében betöltött fontos szerepe miatt talán a legnépszerűbb kiegészítő, amelyet a fertőzések elleni védelem érdekében szednek.

Ez a vitamin támogatja a különböző immunsejtek működését, és fokozza a fertőzések elleni védekező képességüket. A sejthalálhoz is szükséges, ami az immunrendszer egészségének megőrzésében segít azáltal, hogy a régi sejteket kiüríti és újakkal helyettesíti.

A C-vitamin erős antioxidánsként is működik, véd az oxidatív stressz által kiváltott károsodások ellen, amely a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák felhalmozódásával jár.

Az oxidatív stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét, és számos betegséggel hozható összefüggésbe.

A C-vitamin pótlása bizonyítottan csökkenti a felső légúti fertőzések, köztük a nátha időtartamát és súlyosságát.

Egy 11 306 emberen végzett 29 vizsgálat nagyszabású áttekintése kimutatta, hogy a C-vitamin rendszeres pótlása napi 1-2 grammos átlagos adagban 8%-kal csökkentette a megfázás időtartamát a felnőtteknél és 14%-kal a gyermekeknél.

Érdekes módon az áttekintés azt is kimutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítők rendszeres szedése akár 50%-kal is csökkentette a megfázás előfordulását a nagy fizikai megterhelésnek kitett egyéneknél, beleértve a maratoni futókat és a katonákat.

4. Bodza

A fekete bodza (Sambucus nigra), amelyet régóta használnak fertőzések kezelésére, az immunrendszer egészségére gyakorolt hatásait kutatják.

A bodzakivonat kémcsöves vizsgálatokban erős antibakteriális és vírusellenes potenciált mutat a felső légúti fertőzésekért felelős bakteriális kórokozókkal és az influenzavírus törzseivel szemben.

Mi több, bizonyítottan fokozza az immunrendszer válaszát, és segíthet a megfázás időtartamának és súlyosságának lerövidítésében, valamint a vírusfertőzésekkel kapcsolatos tünetek csökkentésében.

Egy 180 emberen végzett 4 randomizált kontrollvizsgálat áttekintése szerint a bodzakészítmények jelentősen csökkentették a vírusfertőzések okozta felső légúti tüneteket.

Egy régebbi, 2004-es, 5 napos vizsgálat kimutatta, hogy azoknál az influenzás embereknél, akik naponta 4-szer 1 evőkanál (15 ml) bodzaszörpöt szedtek, 4 nappal korábban enyhültek a tünetek, mint azoknál, akik nem szedték a szirupot, és kevésbé szorultak gyógyszeres kezelésre.

Ez a vizsgálat azonban elavult, és a bodzaszörp gyártója szponzorálta, ami torzíthatja az eredményeket.

Bár azt sugallják, hogy a bodza segíthet enyhíteni bizonyos fertőzések és az influenzavírus tüneteit, tisztában kell lennünk a kockázatokkal is. Egyes jelentések szerint a bodza túlzott citokinok termelődéséhez vezethet, ami potenciálisan károsíthatja az egészséges sejteket.

A bodzabogyóról készült rendszerszintű áttekintés a következő következtetésre jutott:

    • A laboratóriumi állatkísérletekben és humán kutatásokban a bodza antivirális hatást fejtett ki, gátolva az influenza A és B számos törzsét.
    • A nyers bodzabogyót meg kell főzni, hogy elkerüljük a hányinger, hányás vagy cianidmérgezés kockázatát.
    • A bodzabogyót csak szakképzett egészségügyi szakember irányítása mellett szabad használni.
    • A bodzakiegészítőket leggyakrabban folyékony vagy kapszula formájában árulják.
ÖSSZEFOGLALÓ A bodzakiegészítők szedése segíthet a vírusfertőzések okozta felső légúti tünetek csökkentésében és az influenza tüneteinek enyhítésében. A bodza azonban kockázatokkal is jár. További kutatásokra van szükség.

5. Gyógygombák

A gyógygombákat ősidők óta használják fertőzések és betegségek megelőzésére és kezelésére. Számos gyógygombafajtát vizsgáltak immunerősítő potenciáljuk miatt.

Több mint 270 elismert gyógygombafajról ismert, hogy immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik.

A Cordyceps, az oroszlánsörény, a maitake, a shitake, a reishi és a pulykafarok mind olyan típusok, amelyekről kimutatták, hogy jótékonyan hatnak az immunrendszer egészségére.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos gyógygomba fajokkal való kiegészítés többféleképpen is fokozhatja az immunrendszer egészségét, valamint csökkentheti bizonyos betegségek, például az asztma és a tüdő fertőzések tüneteit.

Például egy súlyos bakteriális betegségben, tuberkulózisban szenvedő egereken végzett vizsgálat szerint a cordyceps-kezelés jelentősen csökkentette a tüdő bakteriális terhelését, fokozta az immunválaszt és csökkentette a gyulladást a placebo csoporttal összehasonlítva.

Egy 79 felnőtteken végzett randomizált, 8 hetes vizsgálatban 1,7 gramm cordyceps micéliumkultúra-kivonat pótlása a természetes ölősejtek (NK) aktivitásának jelentős, 38%-os növekedését eredményezte, amely a fehérvérsejtek egy olyan típusa, amely véd a fertőzések ellen.

Számos más gyógygombát is vizsgáltak az immunrendszer egészségére gyakorolt jótékony hatásáról. A gyógygomba készítmények tinktúrák, teák és étrend-kiegészítők formájában is megtalálhatók.

ÖSSZEFOGLALÓ Számos gyógygomba fajta, köztük a cordyceps és a pulykafarok, immunerősítő és antibakteriális hatással bírhat.

6-15. Egyéb immunerősítő potenciállal rendelkező kiegészítők

    A fent felsoroltakon kívül számos étrend-kiegészítő segíthet az immunválasz javításában:

  • Astragalus. Az astragalus a hagyományos kínai orvoslásban (TCM) általánosan használt gyógynövény. Állatkísérletek azt sugallják, hogy kivonata jelentősen javíthatja az immunrendszerrel kapcsolatos válaszokat.
  • Szelén. A szelén az immunrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a szelénpótlás fokozhatja az influenza törzsek, köztük a H1N1 elleni vírusellenes védelmet.
  • Fokhagyma. A fokhagyma erős gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Kimutatták, hogy a védő fehérvérsejtek, például az NK-sejtek és a makrofágok serkentésével fokozza az immunrendszer egészségét. A humán kutatások azonban korlátozottak.
  • Andrographis. Ez a gyógynövény andrografolidot tartalmaz, egy terpenoid vegyületet, amelyről megállapították, hogy antivirális hatással rendelkezik a légúti betegségeket okozó vírusokkal szemben, beleértve az Enterovirus D68 és az influenza A vírust.
  • Édesgyökér. Az édesgyökér számos olyan anyagot tartalmaz, köztük glicirrizint, amely segíthet a vírusfertőzések elleni védelemben. A glicirrizinnek a kémcsöves kutatások szerint vírusellenes hatása van a súlyos akut légúti szindrómával összefüggő koronavírus (SARS-CoV) ellen.
  • Pelargonium sidoides. Egyes humán kutatások alátámasztják e növény kivonatának használatát az akut vírusos légúti fertőzések, köztük a nátha és a hörghurut tüneteinek enyhítésére. Az eredmények mégis vegyesek, és további kutatásokra van szükség.
  • B-komplex vitaminok. A B-vitaminok, köztük a B12 és B6, fontosak az egészséges immunválaszhoz. Mégis sok felnőttnek hiányuk van belőlük, ami negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét. Kurkumin. A kurkumin a kurkuma fő aktív vegyülete. Erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és állatkísérletek szerint segíthet az immunrendszer működésének javításában.
ÖSSZEFOGLALÓSzámos, a piacon kapható étrend-kiegészítő segíthet az immunrendszer egészségének javításában.

A cink, a bodza, valamint a C- és D-vitamin csak néhány olyan anyag, amelyek immunerősítő potenciálját kutatták.

Azonban, bár ezek a táplálékkiegészítők kis mértékben javíthatják az immunrendszer egészségét, nem szabad és nem is lehet az egészséges életmódot helyettesíteni velük.

A kiegyensúlyozott, tápanyagdús étrend, az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése a legfontosabb módszerek, amelyek segíthetnek az immunrendszer egészségének megőrzésében, és csökkenthetik a fertőzések és betegségek kialakulásának esélyét.

Ha úgy dönt, hogy ki szeretne próbálni egy táplálékkiegészítőt, először beszéljen egészségügyi szakemberrel.

omega 3, omega-3 kapszula, halolaj
Miért fontos étrend kiegészítőt szedni?