ashwagandha

Ashwagandha hatása

Ashwagandha hatása

Az Ashwagandha hatása

Az ashwagandha lehetséges előnyei közé tartozik a jobb sportteljesítmény és az alvás. Egyes kutatások azt sugallják, hogy ez a gyógynövény segíthet az olyan betegségekben szenvedőknek, mint a szorongás és a meddőség, de erősebb vizsgálatokra van szükség.

Az ashwagandha az Ayurveda egyik legfontosabb gyógynövénye, amely az alternatív gyógyászat hagyományos formája, amely a természetes gyógyítás indiai elvein alapul.

Az emberek évezredek óta használják a megbízható forrásból származó ashwagandhát a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Az „Ashwagandha” szanszkrit jelentése „a ló illata”, amely a gyógynövény illatára és potenciális erőnövelő képességére utal.Botanikai neve Withania somnifera, és számos más néven is ismert, köztük „indiai ginzeng” és „téli cseresznye”.

Az ashwagandha növény egy kis, sárga virágú cserje, amely Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Az emberek a növény gyökeréből vagy leveleiből származó kivonatokat vagy port használnak különféle állapotok kezelésére, beleértve a szorongást és a termékenységi problémákat.

Íme az ashwagandha 8 lehetséges előnye, kutatások alapján.

1. Segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az Ashwagandha talán leginkább stresszcsökkentő képességéről ismert. Adaptogénnek minősül, olyan anyagnak, amely segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel.

Az Ashwagandha segíthet a stressz közvetítőinek szabályozásában, beleértve a hősokkfehérjéket (Hsp70), a kortizolt és a stressz által aktivált c-Jun N-terminális protein kinázt (JNK-1).

Csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely aktivitását is, amely rendszer a szervezetben szabályozza a stresszválaszt.

A kutatás megbízható forrása szerint az Ashwagandha-kiegészítők segíthetnek enyhíteni a stresszt és a szorongást.

Egy 58 résztvevővel végzett kis tanulmányban azok, akik 250 vagy 600 mg ashwagandha kivonatot szedtek 8 héten keresztül, jelentősen csökkentették az észlelt stresszt és a stresszhormon kortizol szintjét, összehasonlítva azokkal, akik placebót szedtek.

Azok, akik az ashwagandha-kiegészítőket szedték, az alvás minőségében is javulást tapasztaltak a placebo csoporthoz képest.

Egy másik, 60 ember bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy azok, akik 60 napon keresztül napi 240 mg ashwagandha kivonatot vettek be, jelentősen csökkentették a szorongást azokhoz képest, akik placebót kaptak.

Így a korai kutatások azt sugallják, hogy az ashwagandha hasznos kiegészítő lehet a stressz és a szorongás kezelésére.

Egy 2021-es tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy konszenzus alakuljon ki az ashwagandha legmegfelelőbb adagolásáról és formájáról a stresszel összefüggő neuropszichiátriai rendellenességek, például a szorongás kezelésére.

ÖSSZEFOGLALÁS Az ashwagandha hatékony lehet a stressz és a szorongásos tünetek csökkentésében. Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy konszenzus alakuljon ki a stressz és a stresszel kapcsolatos rendellenességek kezelésének megfelelő formáiról és adagolásáról.

2. Előnyös lehet az atlétikai teljesítmény

A kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha jótékony hatással lehet a sportteljesítményre, és érdemes kiegészítője lehet a sportolóknak.

A kutatás egyik elemzése 12 olyan vizsgálatot tartalmazott, akik napi 120 mg és 1250 mg közötti ashwagandha adagot szedtek. Az eredmények azt sugallják, hogy a gyógynövény javíthatja a fizikai teljesítményt, beleértve az erőt és az oxigén felhasználását edzés közben.

Egy másik elemzés, amely öt tanulmányt vizsgált, megállapította, hogy az ashwagandha szedése jelentősen megnövelte a maximális oxigénfogyasztást (VO2 max) egészséges felnőtteknél és sportolóknál.

A VO2 max az a maximális oxigénmennyiség, amelyet egy személy intenzív tevékenység közben használhat fel. Ez a szív és a tüdő fittségének mérése.

Az optimális VO2 max a sportolók és a nem sportolók számára egyaránt fontos. Az alacsony VO2 max a megnövekedett halálozási kockázattal, míg a magasabb VO2 max alacsonyabb szívbetegség kockázatával jár.

Ezenkívül az ashwagandha segíthet az izomerő növelésében.

Egy 2015-ös tanulmányban azoknál a férfi résztvevőknél, akik napi 600 mg ashwagandhát vettek be, és 8 héten keresztül ellenállási tréningen vettek részt, szignifikánsan nagyobb volt az izomerő és az izomméret növekedése, mint a placebocsoportban.

ÖSSZEFOGLALÁS Az Ashwagandha segíthet a sportolók és egészséges felnőttek fizikai teljesítményének javításában, beleértve a VO2 max-ot és az erőt.

3. Csökkentheti egyes mentális egészségi állapotok tüneteit

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az ashwagandha segíthet csökkenteni más mentális egészségi állapotok tüneteit, beleértve a depressziót is, bizonyos populációkban.

Egy tanulmányban a kutatók az ashwagandha hatásait vizsgálták 66 skizofréniás embernél, akik depresszióban és szorongásban szenvedtek.

Azt találták, hogy azok a résztvevők, akik napi 1000 mg ashwagandha kivonatot vettek be 12 héten keresztül, jobban csökkentették a depressziót és a szorongást, mint azok, akik placebót szedtek.

A 2013-as korlátozott kutatások azt is sugallják, hogy az ashwagandha segíthet javítani a kognitív károsodást a bipoláris zavarban szenvedőknél.

Egy 2021-es áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy az ashwaghanda segíthet a depresszió, a szorongás, az álmatlanság és más mentális egészséggel kapcsolatos és neurológiai problémák kezelésében.

Mindezen felhasználások tekintetében azonban további kutatásra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS A rendelkezésre álló korlátozott kutatások azt sugallják, hogy az ashwagandha segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, és jótékony hatással lehet bizonyos mentális egészségügyi problémákkal küzdőkre. Azonban további kutatásokra van szükség.

4. Segíthet a tesztoszteron növelésében és a férfiak termékenységének növelésében

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha-kiegészítők javítják a férfiak termékenységét és növelik a tesztoszteronszintet.

Egy tanulmányban 43, 40–70 év közötti, túlsúlyos és enyhe fáradtságban szenvedő férfi vett ashwagandha kivonatot vagy placebót tartalmazó tablettákat naponta 8 héten keresztül.

A kezelés a tesztoszterontermelésben szerepet játszó nemi hormon, a DHEA-S 18%-kal nagyobb növekedésével járt. A gyógynövényt szedő résztvevők tesztoszteronszintje 14,7%-kal magasabb volt, mint a placebót szedőknél.

Ezenkívül négy tanulmány áttekintése megállapította, hogy az ashwagandha-kezelés jelentősen megnövelte a spermiumkoncentrációt, a sperma térfogatát és a spermiumok mozgékonyságát az alacsony spermiumszámú férfiaknál.

Megnövelte a spermiumkoncentrációt és a mozgékonyságot a normál spermiumszámú férfiaknál is.

Azonban további vizsgálatokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS Az Ashwagandha segíthet növelni a tesztoszteronszintet, és bizonyos előnyökkel járhat a férfi termékenység szempontjából. Azonban további kutatásokra van szükség.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az ashwagandha bizonyos előnyökkel járhat a cukorbetegek vagy a magas vércukorszintű emberek számára.

24 tanulmány áttekintése, köztük 5 cukorbetegeknél végzett klinikai vizsgálat azt találta, hogy az ashwagandha kezelés jelentősen csökkentette a vércukorszintet, a hemoglobin A1c-t (HbA1c), az inzulint, a vérzsírokat és az oxidatív stressz markereket.

Az ok az lehet, hogy az ashwagandha bizonyos vegyületei – köztük az úgynevezett withaferin A (WA) – erős antidiabetikus hatással bírnak, és elősegíthetik a sejtek glükóz véráramból történő felvételét.

A kutatás azonban jelenleg korlátozott, és több jól megtervezett tanulmányra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az ashwagandha csökkentheti a vércukorszintet az inzulinszekrécióra és a sejtek glükóz felszívódásának képességére gyakorolt hatása révén.

6. Csökkentheti a gyulladást

Az Ashwagandha olyan vegyületeket tartalmaz, köztük a WA-t, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a WA segíthet csökkenteni a gyulladásos fehérjék, például az interleukin-10 (IL-10) szintjét, és van néhány bizonyíték arra, hogy az ashwagandha segíthet csökkenteni a gyulladásos markereket emberben is.

Egy 2021-es tanulmányban a kutatók a COVID-19-ben szenvedőknek ájurvédikus gyógyszert adtak, amely 0,5 gramm ashwagandhát és más gyógynövényeket tartalmazott naponta kétszer 7 napon keresztül. Ez csökkentette a résztvevők gyulladásos markereinek CRP, IL-6 és TNF-α szintjét a placebóhoz képest.

A kezelési készítmény a következőket is tartalmazza:

  • 1 gramm giloy ghanvati (Tinospora cordifolia)
  • 2 gramm swasari ras (hagyományos gyógynövény-ásványi készítmény)
  • 0,5 gramm tulsi ghanvati (Ocimum sanctum)

Az ashwagandha gyulladásra gyakorolt lehetséges hatásaival kapcsolatos kutatások azonban továbbra is korlátozottak.

ÖSSZEFOGLALÁS Az ashwagandha segíthet csökkenteni a gyulladásos markereket a szervezetben. Azonban további kutatásokra van szükség.

7. Javíthatja az agyműködést, beleértve a memóriát is

Az ashwagandha bevétele előnyös lehet a kognitív funkciók számára.

Egy öt klinikai tanulmányból álló áttekintés korai bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy az ashwagandha javíthatja a kognitív működést bizonyos populációkban, beleértve az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteket és a skizofréniában szenvedőket.

A kognitív funkciók, amelyek előnyösek lehetnek, többek között:

  • végrehajtó működés
  • Figyelem
  • reakció idő
  • kognitív feladatok teljesítése

Egy 50 felnőtt bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy napi 600 mg ashwagandha kivonat 8 héten át történő bevétele jelentős javulást eredményezett a következő intézkedésekben a placebóval összehasonlítva:

  • azonnali és általános emlékezet
  • Figyelem
  • információfeldolgozási sebesség

A kutatók megjegyezték, hogy az ashwagandhában található vegyületek, köztük a WA, antioxidáns hatást fejtenek ki az agyban, ami előnyös lehet a kognitív egészségnek.

Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a szakértők határozott következtetéseket vonhassanak le.

ÖSSZEFOGLALÁS Az Ashwagandha-kiegészítők javíthatják a memóriát, a reakcióidőt és a feladatok elvégzésének képességét bizonyos populációkban. Azonban további kutatásokra van szükség.

8. Segíthet az alvás javításában

Sokan szedik az ashwagandhát a pihentető alvás elősegítésére, és egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy segíthet az alvási problémákon.

Egy 50, 65–80 éves felnőtt bevonásával végzett tanulmány például azt találta, hogy napi 600 mg ashwagandha gyökér 12 héten át tartó bevétele jelentősen javította az alvás minőségét és a mentális éberséget ébredéskor a placebo kezeléshez képest.

Ezenkívül az egyik áttekintés, amely öt kiváló minőségű tanulmányt tartalmazott, megállapította, hogy az ashwagandha:

  • csekély, de jelentős pozitív hatással van az általános alvásminőségre
  • csökkenti a szorongás szintjét
  • segítsen az embereknek éberebben érezni magát, amikor felébrednek

Az eredmények kifejezettebbek voltak az álmatlanságban szenvedőknél és azoknál, akik napi 600 mg-nál többet szedtek 8 hétig vagy tovább.

ÖSSZEFOGLALÁS A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az ashwagandha hatékony természetes gyógymód lehet az alvás javítására, és különösen segíthet az álmatlanságban szenvedőknek.

Biztonság és mellékhatások

Az Ashwagandha valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, ha legfeljebb 3 hónapig használják, bár hosszú távú hatásai nem ismertek.

Az ashwagandha azonban nem biztos, hogy biztonságos, ha egy személy:

  • terhes, mivel a nagy dózisok a terhesség elvesztéséhez vezethetnek szoptat
  • hormonérzékeny prosztatarákja van bizonyos gyógyszereket szed, például benzodiazepineket, görcsoldó szereket vagy barbiturátokat műtét előtt áll autoimmun vagy pajzsmirigy betegsége van májproblémái vannak

Néhány ashwagandha-kiegészítőt használó ember a következő káros hatásokról számolt be:

  • felső gyomor-bélrendszeri diszkomfort
  • álmosság hasmenés hányás

Előfordulhat, hogy az Ashwagandha hatása nem azonnali, és előfordulhat, hogy több hónapig kell szednie, mielőtt észreveszi a hatását.

Mindig beszéljen orvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az ashwagandha vagy más kiegészítők használata biztonságos.

Adagolás

Az ashwagandha adagolási javaslatai eltérőek. Például a kutatások kimutatták, hogy a napi 250–1250 mg-os dózisok hatékonyak különböző körülmények között. Forduljon egészségügyi szakemberhez, ha kérdései vannak az ashwagandha adagolásával kapcsolatban.

Az ashwagandhát számos módon beveheti, akár egyetlen adagban, akár több adagban naponta. És beveheti étkezés közben vagy éhgyomorra is.

Mennyi ashwagandhát lehet bevenni naponta? Tudj meg többet.

ÖSSZEFOGLALÁS Bár az ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos, nem mindenki számára biztonságos. Fontos, hogy az ashwagandha bevétele előtt konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos az Ön számára, és biztonságos adagot használ.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen előnyei vannak az ashwagandha szedésének?

Az ashwagandha lehetséges előnyei a következők:

  • stressz csökkentése
  • alvás javítása
  • a sportteljesítmény fokozása
  • a memória javítása
  • a férfi termékenység növelése
  • gyulladás csökkentése
  • a vércukorszint kezelése

Mi történik, ha naponta szeded az ashwagandhát?

Az ashwagandha hatásainak megjelenése időbe telik, ezért az egészségügyi szakember napi egy adag bevételét javasolhatja. A hosszú távú hatások azonban ismeretlenek, a szakértők legfeljebb 3 hónapig javasolják a használatát.

Ki ne szedje az ashwagandhát?

Ashwagandha nem biztos, hogy biztonságos:

  • terhesség alatt
  • szoptatás közben
  • ha prosztatarákja, pajzsmirigy-problémája vagy autoimmun betegsége van
  • ha műtét előtt áll
  • ha májproblémái vannak
  • ha benzodiazepint vagy más gyógyszert szed

Az ashwagandha használata előtt mindig konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

Miért nem hagyta jóvá az Ashwagandha az FDA?

Mivel az Ashwagandha egy természetes gyógynövény-kiegészítő, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) nem szabályozza.

Az ashwagandha egy ősi gyógynövény, számos lehetséges egészségügyi előnnyel.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy segíthet csökkenteni a szorongást és a stresszt, támogathatja a pihentető alvást, sőt bizonyos populációkban javíthatja a kognitív működést.

Az Ashwagandha rövid távon valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára. Ez azonban nem mindenki számára megfelelő, ezért fontos, hogy beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt hozzáadná az ashwagandhát a rutinjához.

Próbálja ki még ma: Íme további ötletek a stressz csökkentésére:

  • Töltsön el egy kis időt a szabadban.
  • Próbálj eleget aludni.
  • Mozgassa testét élvezetes tevékenységekben.
  • Töltsön időt szeretteivel.
  • Állítson fel határokat fizikai és mentális egészségének védelme és prioritása érdekében.
  • Olvassa el ezt a cikket a stressz és a szorongás csökkentésének további módjaiért.

Ashwagandha segíthet az alvásban?

Néhány héten belül az ashwagandha segíthet gyorsabban elaludni, jobban aludni egész éjszaka, és ritkábban ébredhet fel.

Az álmatlanság gyakori alvásprobléma, amely jelentősen befolyásolhatja testi és lelki jólétét. Mivel sok álmatlanság elleni gyógyszernek lehetnek negatív mellékhatásai, sokan holisztikus és gyógynövényes gyógymódokhoz fordultak, hogy megkönnyebbülést találjanak.

Az ájurvédikus gyógyászatban a növényekben vagy gombákban található egyes összetevőket adaptogéneknek nevezik. Ezek közül az ashwagandha (Withania somnifera L. Dunal) egy jól ismert adaptogén, amely kiemelkedik stresszcsökkentő és jobb alvási képességével.

Az ashwagandha segít elaludni?

Igen, az ashwagandha számos módon segíthet az alvás minőségének javításában.

Egy 2021-ben közzétett 8 hetes, 80 résztvevővel végzett tanulmány azt vizsgálta, hogy az ashwagandha gyökérkivonat hogyan befolyásolja az álmatlanságban szenvedő és az álmatlanság nélküli egyének alvását. Nevezetesen, ez jelentős javulást eredményezett az alvásban, különösen az álmatlanságban szenvedőknél.

Az ashwagandha kiegészítés az alábbi módokon javította az alvást:

  • Csökkentett elalvási várakozási idő: Az elalvás kevesebb időt vett igénybe.
  • Fokozott alvási hatékonyság: A résztvevők több időt töltöttek pihentető alvással.
  • Megnövelt teljes alvásidő: Az alvás általános időtartama megnőtt.
  • Csökkent ébrenlét az elalvás után: A résztvevőknek kevesebb ideje volt ébren lenni, miután kezdetben elaludtak.
  • A résztvevők megnövekedett mentális éberségről is beszámoltak, amikor másnap felébredtek.

Egy 2019-es indiai kórházi tanulmányban 60 résztvevő ashwagandha kapszulát vagy placebót vett 10 héten keresztül. A tanulmány alvási aktigráfia (egy kicsi, csuklón viselhető eszköz) és más értékelések segítségével arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, és javította az alvás hatékonyságát és minőségét.

Egy másik 2020-as tanulmány egy szabványos ashwagandha kivonat alvásra gyakorolt hatását vizsgálta 150 egészséges egyénnél, akik rossz alvásminőségről számoltak be. 6 hét elteltével a kivonatot szedő résztvevők csoportja 72%-kal javult az alvásminőségben, szemben a placebo csoport 29%-ával.

A kivonat az alvás különböző aspektusaiban is jelentős javulást eredményezett, beleértve a hatékonyságot, az időtartamot, a késleltetést és az elalvás utáni ébrenlétet. A különböző területek életminőségi pontszámai is javultak, és egyetlen résztvevő sem számolt be káros mellékhatásokról.

Mi történik a testeddel, amikor elkezded szedni az ashwagandhát?

Úgy gondolják, hogy az ashwagandha úgy működik, hogy adaptogén tulajdonságai révén szabályozza a szervezet stresszválaszát, segít egyensúlyban tartani a stresszhormonok szintjét és csökkenti a szorongást.

Ezenkívül modulálhatja a neurotranszmittereket, például a szerotonint és a GABA-t, hozzájárulva a hangulatjavuláshoz és a relaxációhoz.

Ezenkívül gyulladáscsökkentő, antioxidáns és immunmoduláló hatásai hozzájárulhatnak az általános jóléthez. További kutatásokra van azonban szükség ezeknek az eredményeknek az igazolására.

Milyen formákban áll rendelkezésre az ashwagandha alváshoz?

Az Ashwagandha különféle formákban kapható, többek között:

  • por
  • kapszulák vagy tabletták
  • folyékony kivonat
  • tea (gyakran más nyugtató gyógynövényekkel kombinálva)

Ha gyors hatásokra vágyik, a folyékony formák vagy a teák jobb választás lehet. A következetes és szabályozott adagolás érdekében a kapszulák vagy tabletták előnyösebbek lehetnek.

Ne feledje, hogy a legtöbb tanulmány rávilágít az ashwagandha alvási előnyeire hosszabb ideig, gyakran több hétig is. Egyes egyének energiaugrást tapasztalhatnak röviddel a gyógynövény elfogyasztása után, ami potenciálisan megzavarhatja az alvást, ha közvetlenül lefekvés előtt veszik be.

Mennyi ashwagandhát vegyek aludni?

Az alváshoz szükséges ashwagandha megfelelő adagolása olyan tényezőktől függően változhat, mint az Ön egyéni reakciója, az Ön által használt ashwagandha formája és a termékben lévő aktív vegyületek koncentrációja.

Általános iránymutatásként:

  • Por: A tipikus adagok napi 1-2 gramm ashwagandha gyökérpor, két adagra osztva.
  • Kapszulák vagy tabletták: A standard adagok gyakran napi 225-600 milligramm (mg) között mozognak, osztott adagokra osztva.
  • Folyékony kivonat: A szokásos adag körülbelül 1-2 milliliter (ml) a kivonatból, naponta kétszer-háromszor bevéve. Ez körülbelül napi 600-1200 mg ashwagandának felel meg. A koncentrációk változhatnak, ezért feltétlenül kövesse az utasításokat.
  • Tea: Általában napi 1-2 csésze ashwagandha tea javasolt.

Az ashwagandha étkezés közben történő bevétele a gyógynövény hatóanyagainak fokozatosabb felszabadulását eredményezheti, ami csökkentheti a hirtelen energiacsúcsok kockázatát.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú ashwagandhát szed, javasoljuk, hogy beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, aki segít meghatározni az Ön számára megfelelő mennyiséget.

Mennyi ideig tart az ashwagandha alváshoz?

Egyénenként eltérő lehet az az idő, amely alatt ashwagandha dolgozik az alváshoz.

Általában sok tanulmány azt sugallja, hogy néhány hét folyamatos használat után észrevehető javulás következhet be az alvás minőségében és a relaxációban.

Az Ashwagandha, egy természetes adaptogén, potenciálisan javítja az alvásminőséget álmatlanságban szenvedő és anélküli emberekben. Tanulmányok szerint az ashwagandha segíthet gyorsabban elaludni, jobban aludni egész éjszaka, és ritkábban ébredhet fel.

Fontos, hogy az ashwagandha használata előtt konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, különösen, ha alapbetegsége van, vagy gyógyszereket szed.

Kiválthatja az Ashwagandha a szorongást?

Nem jellemző, de a gyógynövényekre adott egyéni reakciók változhatnak, és bizonyos esetekben az ashwagandha szorongást válthat ki vagy ronthat.

Az ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) jelentős jelentőséggel bír, mint gyógynövény, amelynek története több mint 3000 éves múltra tekint vissza az ájurvédikus és az őslakos gyógyászatban. A gyökeret hagyományosan a stressz enyhítésére, az erő növelésére és az általános jólét elősegítésére használják.

Mégis, mint minden gyógynövény-kiegészítő vagy gyógyszer esetében, az egyéni reakciók változhatnak, és egyesek váratlan mellékhatásokat tapasztalhatnak, beleértve a szorongást vagy a pánikrohamokat.

Gyors válasz: Okozhat-e az ashwagandha szorongást?

Míg az ashwagandha általában nyugtató tulajdonságairól ismert, egyes egyénekben szorongást válthat ki.

Az emberek ashwagandhára adott reakciói egyéni testük kémiájától függően változhatnak. Ami az egyik embert megnyugtatja, az még jobban nyugtalaníthatja a másikat. Ezenkívül az ashwagandha potenciálisan kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel, ami váratlan szorongást okozhat.

A túl sok ashwagandha okozhat szorongást?

Az Ashwagandha széles körben ismert a stressz- és szorongáscsökkentő képességéről, de bármely anyag túlzott fogyasztása néha nem várt hatásokhoz vezethet, beleértve a szorongás súlyosbodását is.

Aggodalomra ad okot, hogy az ashwagandha túlzott használata egyes egyéneknél befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonok szintjét, ami potenciálisan hyperthyreosishoz (pajzsmirigy-túlműködéshez) vezethet.

Egy esettanulmányban egy 62 éves, jó egészségnek örvendő nő ashwagandha gyökérkivonatot (ARE) használt a stressz enyhítésére. Nem számolt be nemkívánatos tünetekről a nem rendszeres táplálékkiegészítés első heteiben, de 2 hónapig folyamatos napi 1950 milligramm (mg) adagolás után a tirotoxikózis (túlzott pajzsmirigyhormonszint) tüneteit tapasztalta, beleértve a szorongást, a fáradtságot, a súlycsökkenést, „hisztériás” viselkedés és egyéb tünetek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a témával kapcsolatos legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy az ashwagandha jótékony hatással lehet a pajzsmirigy egészségére azáltal, hogy elősegíti a pajzsmirigyhormonok szintjének egyensúlyát, különösen a pajzsmirigy alulműködése esetén.

Például egy 8 hetes vizsgálat során a napi 600 mg ashwagandha gyökérkivonat a pajzsmirigyhormonok (TSH, T3 és T4) szintjének jelentős javulását eredményezte szubklinikai hypothyreosisban szenvedő betegeknél. A kezelés hatékonyan normalizálta ezeket a szinteket a vizsgálati időszak alatt, és a résztvevők csak kis százaléka (8%) számolt be enyhe és átmeneti mellékhatásokról.

Az ashwagandha optimális adagolása személyenként változhat. Az ajánlottnál nagyobb adag bevétele a hatások kiegyensúlyozatlanságához vezethet, ami fokozhatja a nyugtalanságot és a szorongást.

Okozhat-e pánikrohamot az ashwagandha használata?

Bár nincsenek olyan tanulmányok, amelyek azt sugallják, hogy az ashwagandha pánikrohamot okozhat, anekdotikus jelentések azt sugallják, hogy egyes egyéneknél előfordulhatnak.

Az ashwagandha hangulatra gyakorolt pozitív hatása részben a szerotoninra és a GABA-ra gyakorolt hatásának tulajdonítható. Azonban, csakúgy, mint az ezeket a neurotranszmittereket befolyásoló gyógyszerek, nem minden egyén reagál ugyanúgy. Így lehetséges, hogy egyeseknél pánikrohamot válthat ki.

Okozhat-e szorongást az ashwagandha használatának abbahagyása?

Bármely gyógynövény használatának abbahagyása a szorongásos tünetek átmeneti növekedéséhez vezethet, különösen, ha a gyógynövényt stressz vagy szorongás kezelésére használták. Ez a visszapattanó szorongás néven ismert jelenség az agyban a neurotranszmitterek egyensúlyát befolyásoló anyagok hirtelen megszűnésével fordulhat elő.

Fontos azonban, hogy nincsenek ismert tanulmányok, amelyek arra utalnának, hogy az ashwagandha abbahagyása szorongást okozhat. Valójában a bizonyítékok azt sugallják, hogy igazi adaptogénként az ashwagandha általában nem befolyásolja a szükségesnél nagyobb mértékben a testfunkciókat, és nem okoz elvonási tüneteket.

Használható-e az ashwagandha a szorongás kezelésére?

A tanulmány határozottan támogatja az ashwagandha potenciálját különféle állapotok, különösen a szorongás és a központi idegrendszeri (CNS) rendellenességek kezelésében.

Egy 2019-es tanulmány az ashwagandha stresszre gyakorolt hatásait vizsgálta felnőtteknél. A résztvevők ashwagandhát vagy placebót szedtek 60 napig. Azok, akik ashwagandhát szedtek, csökkent szorongást és stresszt mutattak. A stresszhez kapcsolódó hormonszintek is javultak.

Az ashwagandhát széles körben biztonságos és hatékony kiegészítőnek tekintik a szorongás és a depresszió enyhítésére. Azonban nem mindenkinek ugyanaz az agy és a test kémiája, és minden gyógyszer és étrend-kiegészítő mindenkire másként hathat.

Fontos, hogy az ashwagandha-kiegészítőket óvatosan és egészségügyi szakember irányítása mellett használja, különösen akkor, ha pajzsmirigy- vagy autoimmun betegségei vannak, vagy vércukor- vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed.

lizin,lizin hatása, lizin-c
kalcium, mennyi kalciumra van szukseged