cink

A K2-vitamin mire jó?

lizin,lizin hatása, lizin-c

K2-vitamin mire jó?

A K2-vitamin szerepet játszik a véralvadásban, a szív egészségében és a csontok egészségében. De előfordulhat, hogy nem fogyaszt gyakran K2-vitamint tartalmazó ételeket a tipikus nyugati étrend mellett.

Sokan még nem hallottak a K2-vitaminról. Ez a vitamin kevesebb élelmiszerben található, mint a K1. Az állati eredetű élelmiszerekben, például a marhamájban és a sajtban, míg a K1 növényi eredetű élelmiszerekben található.

Ez az erős tápanyag azonban alapvető szerepet játszik az egészséged számos vonatkozásában. Valójában egyesek úgy gondolják, hogy a K2-vitamin lehet a hiányzó láncszem az étrend és számos krónikus betegség között.

Mi az a K-vitamin?

A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, mint a véralvadás alapvető tápanyagát, ami a véralvadás tudományos elnevezése.

Az első felfedezésről egy német tudományos folyóirat számolt be, ahol a „Koagulationsvitamin” nevet kapta. Innen származik a K-vitamin K-tartalma.

A K-vitaminnak két fő formája van:

  • K1-vitamin (filokinon): olyan növényi élelmiszerekben található, mint a leveles zöldségek
  • K2-vitamin (menakinon): állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található, bélbaktériumok is termelik

A K2-vitamin további altípusokra osztható. A legfontosabbak az MK-4 és az MK-7.

ÖSSZEFOGLALÁS A K-vitamint kezdetben a véralvadásban szerepet játszó tápanyagként fedezték fel. Két formája van: K1 (növényi élelmiszerekben) és K2 (állati és fermentált élelmiszerekben).

Hogyan hatnak a K1 és K2 vitaminok?

A K-vitamin aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, a kalcium-anyagcserében és a szív egészségében.

Egyik legfontosabb funkciója a kalcium lerakódásának szabályozása. Más szóval, elősegíti a csontok meszesedését, és megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.

Egyes tudósok szerint a K1- és K2-vitamin szerepe meglehetősen eltérő, és sokan úgy érzik, hogy teljesen külön tápanyagként kellene őket besorolni.

Azonban további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a K1- és K2-vitaminok közötti funkcionális különbségeket.

A K-vitaminnak nagyon alacsony a toxicitási lehetősége. Ez az oka annak, hogy nincs megállapított tolerálható felső beviteli szint (UL) a K-vitaminra vonatkozóan. Nincs ismert toxicitás a K1- vagy K2-vitaminra az élelmiszerekből vagy a kiegészítőkből.

A vérhígító gyógyszereket, például a Warfarint szedőknek azt tanácsolják, hogy tartsák állandó K-vitamin-bevitelüket, és kerüljék a nagy mennyiségű K-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztását vagy a K-vitamin-bevitel nagy ingadozásait.

Ennek az az oka, hogy a K-vitamin hirtelen emelkedése kölcsönhatásba léphet a gyógyszerrel, ami fokozott vagy csökkent véralvadáshoz vezethet.

ÖSSZEFOGLALÁS A K-vitamin alapvető szerepet játszik a véralvadásban, a szív egészségében és a csontok egészségében.

Segíthet megelőzni a szívbetegségeket

A szív körüli artériákban felhalmozódó kalcium a szívbetegségek óriási kockázati tényezője.

Bármi, ami csökkentheti ezt a kalcium felhalmozódást, segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Úgy gondolják, hogy a K-vitamin segít abban, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban.

Egy 21 tanulmányból és 222 592 résztvevőből álló 2019-es metaanalízis szerint a K1- és K2-vitamin fokozott étrendi bevitele a szívkoszorúér-betegség mérsékelten csökkenő kockázatával hozható összefüggésbe, bár nem a halálozással.

Egy 2020-as áttekintés az étrendben felvett K-vitamin és a szívkoszorúér-betegség kockázata közötti összefüggésről felnőtteknél K-vitamin-pótlás mellett a szívkoszorúér-betegség alacsonyabb kockázatát találta.

A felülvizsgálat megállapította, hogy a K2 mutatta a legígéretesebbet, ugyanakkor megemlítette, hogy a bevitt K1 nagy része a szervezetben K2-vé alakul.

Ne feledje azonban, hogy a vizsgálatok megfigyeléses vizsgálatok voltak, amelyek nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

A K2-vitamin és a szívbetegségek hosszú távú, kontrollált vizsgálataira van szükség.

Mindazonáltal van egy nagyon hihető biológiai mechanizmus a hatékonyságára, és a megfigyelési vizsgálatokban erős pozitív összefüggések vannak a szív egészségével.

ÖSSZEFOGLALÁS A K2-vitamin magasabb bevitele erősen összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. A K1-vitamin kevésbé hasznosnak vagy hatástalannak tűnik.

Elősegítheti a csontok egészségének javítását és csökkentheti a csontritkulás kockázatát

A csontritkulás – ami a „porózus csontok” kifejezést jelenti – gyakori probléma a nyugati országokban.

Különösen az idősebb nők körében észlelhető, és erősen növeli a törések kockázatát.

Mint fentebb említettük, a K2-vitamin központi szerepet játszik a kalcium anyagcseréjében, amely a csontokban és a fogakban található fő ásványi anyag.

A K2-vitamin aktiválja két fehérje – a mátrix GLA fehérje és az oszteokalcin – kalciumkötő hatását, amelyek elősegítik a csontok felépítését és fenntartását.

Érdekes módon ellenőrzött vizsgálatokból származó jelentős bizonyítékok is vannak arra vonatkozóan, hogy a K2 jelentős előnyökkel járhat a csontok egészségére nézve.

Egy 16 tanulmány metaanalízise 6425 posztmenopauzás nő bevonásával azt találta, hogy a K2-vitamin-kiegészítőket szedők pozitív hatással voltak a csontok mineralizációjára és növelték a csontok szilárdságát..

Hogyan juthat hozzá a szükséges K2-vitaminhoz

Számos széles körben elérhető élelmiszer K1-vitamin gazdag forrása, de a K2-vitamin kevésbé gyakori.

A szervezet részben képes átalakítani a K1-vitamint K2-vé. Ez azért hasznos, mert egy tipikus étrendben a K1-vitamin mennyisége kilencszerese a K2-vitaminnak. A bevitt K1-vitaminnak azonban csak 10-15%-a szívódik fel az emésztőrendszerben, így a ténylegesen felszívódó K1 az étrendben lévő összes K-vitamin körülbelül 50%-át teszi ki.

A jelenlegi bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy az átalakítási folyamat nem hatékony. Ennek eredményeként sokkal nagyobb hasznot húzhat a K2-vitamin közvetlen fogyasztásából.

A vastagbélben lévő bélbaktériumok K2-vitamint is termelnek. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a széles spektrumú antibiotikumok hozzájárulnak a K2-hiányhoz.

Ennek a fontos tápanyagnak az átlagos bevitele azonban hihetetlenül alacsony a modern étrendben.

A K2-vitamin főként bizonyos állati eredetű és erjesztett élelmiszerekben található, amelyekből a legtöbb ember nem eszik sokat.

A gazdag állati források közé tartoznak a fűvel etetett tehenek magas zsírtartalmú tejtermékei és a tojássárgája, valamint a máj.

A K-vitamin zsírban oldódik, ami azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú és sovány állati termékek nem tartalmaznak sokat belőle.

Az állati eredetű élelmiszerek az MK-4 altípust tartalmazzák, míg az erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, a natto és a miso, több hosszabb altípust tartalmaznak, az MK-5-től az MK-14-ig.

Ha ezek az élelmiszerek hozzáférhetetlenek az Ön számára, az étrend-kiegészítők fogyasztása megfelelő alternatíva. Beszéljen egy egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt extra K2-vitamint adna étrendjéhez.

A K2-pótlás előnyei még tovább fokozódhatnak, ha D-vitamin-kiegészítővel kombinálják. Ennek a két vitaminnak szinergikus hatása van, ami azt jelenti, hogy együtt is működhetnek.

Bár ezt részletesebben kell tanulmányozni, a K2-vitaminnal és az egészséggel kapcsolatos jelenlegi kutatások ígéretesek. Valójában sok ember számára életmentő következményei lehetnek.

ÖSSZEFOGLALÁS K2-vitaminhoz juthat magas zsírtartalmú tejtermékekből, tojássárgájából, májból és erjesztett élelmiszerekből, például savanyú káposztából.

A K-vitamin a tápanyagok egy csoportja, amely K1 és K2 vitaminokra oszlik.

A K1-vitamin részt vesz a véralvadásban, a K2-vitamin pedig jót tesz a csontoknak és a szívnek. Azonban további vizsgálatokra van szükség a K-vitamin altípusainak szerepéről.

Egyes tudósok meg vannak győződve arról, hogy a szívbetegség kockázatának kitett embereknek rendszeresen K2-vitamin-kiegészítőket kell használniuk. Mások rámutatnak, hogy további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen szilárd ajánlást lehessen tenni.

Nyilvánvaló azonban, hogy a K-vitamin alapvető szerepet játszik a szervezet működésében. Az egészség megőrzése érdekében gondoskodjon megfelelő mennyiségű K1- és K2-vitamin beviteléről az étrendből.

lizin,lizin hatása, lizin-c
Ashwagandha hatása