mariatovis

A máriatövis hatása: mi mindenre jó a máriatövis?

máriatövis, máriatövis hatása

A máriatövis hatása - mi mindenre jó?

A máriatövis hasznos lehet májbetegség és cukorbetegség kezelésében. De a bizonyítékok korlátozottak, és egyes kutatási módszerek hibásak, így nehéz megerősíteni ezeket a hatásokat.

A máriatövis a Silybum marianum néven is ismert máriatövis növényből származó gyógynövény.

Ennek a tüskés növénynek jellegzetes lila virágai és fehér erei vannak, amelyeket a hagyományos történetek szerint a Szűz Mária tejcsepp a leveleire hullott okozott.

A máriatövis hatóanyagai a szilimarin néven ismert növényi vegyületek egy csoportja.

Gyógynövénye máriatövis kivonat néven ismert. A máriatövis kivonat nagy mennyiségű (65-80%) szilimarint tartalmaz, amelyet a máriatövis növényből koncentráltak.

A máriatövisből kivont szilimarinról ismert, hogy antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Valójában hagyományosan máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére.

Íme a máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnye.

1. Máriatövis védi a májat

A máriatövist gyakran népszerűsítik májvédő hatása miatt.

Rendszeresen használják kiegészítő terápiaként olyan betegeknél, akiknek májkárosodása van olyan állapotok miatt, mint például alkoholos májbetegség, nem alkoholos zsírmájbetegség, hepatitis.

Használják a máj védelmére olyan méreganyagok ellen is, mint az amatoxin, amelyet a döggomba termel, és lenyelés esetén halálos.

Tanulmányok kimutatták, hogy javult a májműködés olyan májbetegségben szenvedőknél, akik máriatövis-kiegészítőt szedtek, ami arra utal, hogy ez segíthet csökkenteni a májgyulladást és a májkárosodást.

Bár további kutatásra van szükség a működésével kapcsolatban, a máriatövisről azt gondolják, hogy csökkenti a májban a szabad gyökök által okozott károsodást, amelyek akkor keletkeznek, amikor a máj mérgező anyagokat metabolizál.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy kismértékben meghosszabbíthatja az alkoholos májbetegség miatti májcirrózisban szenvedők várható élettartamát.

A vizsgálatok eredményei azonban vegyesek voltak, és nem mindenki találta a máriatövis-kivonat jótékony hatását a májbetegségekre.

Így további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy milyen dózis és milyen hosszúságú kezelés szükséges bizonyos májbetegségek esetén.

És bár a máriatövis-kivonatot általában májbetegségben szenvedők kiegészítő terápiájaként alkalmazzák, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja ezen állapotok kialakulását, különösen, ha egészségtelen életmódot folytat.

Összefoglaló Máriatövis kivonat segíthet megvédeni a májat a betegség vagy mérgezés okozta károsodástól, bár további kutatásokra van szükség.

2. Segíthet megelőzni az agyműködés életkorral összefüggő hanyatlását

A máriatövist több mint kétezer éve hagyományos gyógymódként használják olyan neurológiai állapotok kezelésére, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai azt jelentik, hogy valószínűleg neuroprotektív, és segíthet megelőzni az agyműködés öregedésével tapasztalható hanyatlását.

Kémcsövekben és állatkísérletekben kimutatták, hogy a szilimarin megakadályozza az agysejtek oxidatív károsodását, ami segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást.

Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a máriatövis csökkentheti az amiloid plakkok számát az Alzheimer-kórban szenvedő állatok agyában.

Az amiloid plakkok amiloid fehérjék ragadós csoportjai, amelyek az öregedés során felhalmozódhatnak az idegsejtek között.

Nagyon nagy számban láthatók az Alzheimer-kórban szenvedők agyában, ami azt jelenti, hogy a máriatövis potenciálisan segíthet ennek a nehéz állapotnak a kezelésében.

Jelenleg azonban nincs olyan humán tanulmány, amely a máriatövis hatásait vizsgálná Alzheimer-kórban vagy más neurológiai betegségekben, például demenciában és Parkinson-kórban szenvedőknél.

Ezenkívül nem világos, hogy a máriatövis elég jól felszívódik-e az emberekben ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben átjusson a vér-agy gáton. Az sem ismert, hogy milyen adagokat kell felírni ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsen ki.

Összefoglalás Kezdeti kémcső és állatkísérletek kimutatták, hogy a máriatövisnek van néhány ígéretes tulajdonsága ami hasznossá teheti az agyműködés védelmében. Azonban ez jelenleg nem tisztázott, hogy ugyanolyan jótékony hatásai vannak-e az emberre.

3. A máriatövis megvédheti a csontjait

Az oszteoporózis progresszív csontvesztés által okozott betegség.

Általában lassan, több év alatt fejlődik ki, és gyenge és törékeny csontokat okoz, amelyek még kisebb esések után is könnyen eltörnek.

Kísérleti kémcsőben és állatkísérletekben kimutatták, hogy a máriatövis serkenti a csontok mineralizációját, és potenciálisan védelmet nyújt a csontvesztés ellen.

Ennek eredményeként a kutatók azt sugallják, hogy a máriatövis hasznos terápia lehet a posztmenopauzás nők csontvesztésének megelőzésére vagy késleltetésére.

Jelenleg azonban nincsenek humán vizsgálatok, így a hatékonysága továbbra is tisztázatlan.

Összefoglalás Állatoknál kimutatták, hogy a máriatövis serkenti a csontok mineralizációját. Jelenleg azonban az, hogy milyen hatással van az emberekre ismeretlen.

4. Fokozza az anyatejtermelést

A máriatövis egyik jelentett hatása az, hogy fokozhatja az anyatejtermelést szoptató anyáknál. Úgy gondolják, hogy úgy működik, hogy többet termel a prolaktin tejtermelő hormonból.

Az adatok nagyon korlátozottak, de egy randomizált, ellenőrzött vizsgálat azt találta, hogy azok az anyák, akik 63 napon keresztül 420 mg szilimarint szedtek, 64%-kal több tejet termeltek, mint azok, akik placebót kaptak.

Ez azonban az egyetlen elérhető klinikai vizsgálat. További kutatásra van szükség ezen eredmények és a máriatövis szoptató anyák számára való biztonságosságának megerősítéséhez.

Összegzés A máriatövis fokozhatja az anyatejtermelést szoptató nőknél, bár nagyon kevés kutatást végeztek ezzel kapcsolatban erősítse meg a hatását.

5. Segíthet az akne kezelésében

Az akne egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. Bár nem veszélyes, hegeket okozhat. Az emberek fájdalmasnak is találhatják, és aggódhatnak a megjelenésükre gyakorolt hatása miatt.

Feltételezik, hogy a szervezetben fellépő oxidatív stressz szerepet játszhat az akne kialakulásában.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a máriatövis hasznos kiegészítő lehet a pattanásokban szenvedőknek.

Érdekes módon egy tanulmány kimutatta, hogy az aknés emberek, akik napi 210 milligramm szilimarint szedtek 8 héten keresztül, 53%-kal csökkentették az aknés elváltozásokat.

Mivel azonban ez az egyetlen tanulmány, több magas színvonalú kutatásra van szükség.

Összefoglalás Egy tanulmány kimutatta, hogy a tejet fogyasztó emberek a bogáncs-kiegészítőknél az aknés elváltozások száma csökkent a testüket.

6. A máriatövis csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét

A máriatövis hasznos kiegészítő terápia lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Felfedezték, hogy a máriatövisben lévő egyik vegyület hasonlóan működhet, mint egyes diabetikus gyógyszerek, azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

Valójában egy közelmúltbeli áttekintés és elemzés megállapította, hogy a szilimarint rendszeresen szedő emberek éhomi vércukorszintje és a HbA1c, a vércukorszint szabályozásának mértéke jelentősen csökkent.

Ezenkívül a máriatövis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén hasznosak lehetnek a diabéteszes szövődmények, például a vesebetegség kialakulásának kockázatának csökkentésében.

Ez az áttekintés azonban azt is megjegyezte, hogy a tanulmányok minősége nem volt túl magas, ezért további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy határozott ajánlásokat lehessen tenni.

Összegzés A máriatövis segíthet csökkenteni a vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegeknél, bár több jó minőségű tanulmányra van szükség.

Biztonságos a máriatövis?

A máriatövis szájon át szedve általában biztonságosnak tekinthető.

Valójában azokban a vizsgálatokban, ahol nagy dózisokat alkalmaztak hosszú ideig, az embereknek csak körülbelül 1%-a tapasztalt mellékhatásokat.

Amikor jelentették, a máriatövis mellékhatásai általában bélrendszeri zavarok, például hasmenés, hányinger vagy puffadás.

Néhány embernek óvatosnak kell lennie a máriatövis szedése során. Ezek tartalmazzák:

  • Terhes nők: Terhes nőknél történő biztonságosságáról nincs adat, ezért ők általában azt tanácsolják, hogy kerüljék ezt a kiegészítést.
  • Az allergiások a növényre: A máriatövis allergiás reakciót okozhat azoknál az embereknél, akik allergiásak az Asteraceae/Compositae családba tartozó növényekre.
  • Cukorbetegek: A máriatövis vércukorszint-csökkentő hatása miatt cukorbetegek, akiknél fennáll az alacsony vércukorszint kockázata.
  • Akikkel bizonyos feltételek: A máriatövisnek ösztrogén hatása lehet, ami súlyosbodhat hormonérzékeny állapotok esetén
Összegzés Máriatövis az általában biztonságosnak tekinthető. Ennek ellenére a terhes nők, az Asteraceae növénycsaládra allergiások, cukorbetegek és bárki más ösztrogénérzékeny betegségben szenvedőknek a szedése előtt orvoshoz kell fordulniuk azt.

A máriatövis biztonságos táplálékkiegészítő, amely különféle állapotok kiegészítő terápiájaként szolgál, beleértve a májbetegséget, és a cukorbetegséget.

Számos tanulmány azonban kicsi, és módszertani hibái vannak, ami megnehezíti, hogy határozott útmutatást adjunk erről a kiegészítésről vagy megerősítsük a hatását.

Összességében több magas színvonalú kutatásra van szükség ennek a lenyűgöző gyógynövénynek a dózisának és klinikai hatásainak meghatározásához.

kalcium, mennyi kalciumra van szukseged
articsóka, articsóka kivonat, articsóka hatása