articsoka

Az articsóka hatása

articsóka, articsóka kivonat, articsóka hatása

Az articsóka hatása

Az articsóka rostokban, antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban gazdag. Ezenkívül javíthatják az egészség számos aspektusát, beleértve a szív egészségét és az emésztést.

Bár gyakran zöldségnek tekintik, az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) a bogáncs egyik fajtája.

Ez a növény a Földközi-tengerből származik, és évszázadok óta használják potenciális gyógyászati tulajdonságai miatt.

Állítólagos egészségügyi előnyei közé tartozik az alacsonyabb vércukorszint és a jobb emésztés, a szív egészsége és a máj egészsége.

Kiegészítőként is egyre népszerűbb az articsóka kivonat, amely magas koncentrációban tartalmazza a növényben található vegyületeket.

Íme az articsóka és az articsóka kivonat 8 legfontosabb egészségügyi előnye.

1. Tele van tápanyagokkal

Az articsóka tele van erős tápanyagokkal.

Minden csésze, vagyis 170 gramm (g) főtt articsóka a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 90
  • szénhidrát: 20 g
  • Rost: 10 g
  • Fehérje: 5 g
  • Zsír: 0,6 g
  • Folsav: a napi érték 34%-a
  • Réz: a napi érték 21%-a
  • Magnézium: a napi érték 15%-a
  • C-vitamin: a napi érték12%-a
  • Niacin: a napi érték 10%-a
  • Riboflavin: a napi érték 10%-a
  • Kálium: a napi érték 9%-a
  • Foszfor: a napi érték9%-a
  • B6-vitamin: a napi érték7%-a

Az articsóka alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Különösen magas folsav- és C-vitamin-tartalmuk miatt fontos ásványi anyagokat is szállítanak, például magnéziumot, foszfort és káliumot.

Ezek az ízletes bogáncsok csak 90 kalóriát tartalmaznak főtt csészénként (170 g), és körülbelül 5 g fehérjét tartalmaznak, ami átlag feletti a növényi alapú élelmiszereknél.

Ráadásul az articsóka számos antioxidánsban is gazdag.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például C-vitaminnal, folsavval, foszforral és magnéziummal. Antioxidánsokban is gazdagok.

2. Javíthatja a koleszterinszintet

Az articsókalevél kivonat pozitív hatással lehet a koleszterinszintre.

Egy több mint 700 ember bevonásával készült átfogó vizsgálat megállapította, hogy az articsókalevél kivonat napi 5–13 héten keresztüli kiegészítése a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszint csökkenéséhez vezetett.

Egy másik 14 tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy az articsóka kiegészítése jelentősen csökkentheti a trigliceridek, az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintjét.

Ezenkívül egy 2012-es állatkísérlet az LDL-koleszterinszint 30%-os és a trigliceridszint 22%-os csökkenéséről számolt be az articsókakivonat rendszeres fogyasztása után.

Egyes régebbi kutatások szerint az articsóka kivonat többféleképpen is befolyásolhatja a koleszterinszintet.

Először is, az articsóka luteolint tartalmaz, egy antioxidánst, amely megakadályozza a koleszterin képződését.

Másodszor, az articsókalevél kivonat arra ösztönzi a szervezetet, hogy hatékonyabban dolgozza fel a koleszterint, ami az általános koleszterinszint csökkenéséhez vezet.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka kivonat csökkentheti a triglicerideket és az össz- és LDL (rossz) koleszterint, ami támogathatja a szív egészségét.

3. Segíthet a vérnyomás szabályozásában

Az articsóka kivonat segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Valójában számos felülvizsgálat megállapította, hogy az articsóka-kiegészítés jelentősen csökkentheti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Nem teljesen ismert, hogy az articsóka kivonat hogyan csökkenti a vérnyomást.

Néhány régebbi kémcsőben és állatkísérletben végzett vizsgálat azonban azt mutatja, hogy az articsóka kivonat elősegíti az eNOS enzim működését, amely szerepet játszik az erek tágításában.

Ezenkívül az articsóka jó káliumforrás, amely segít a vérnyomás szabályozásában.

Ennek ellenére nem világos, hogy az egész articsóka fogyasztása ugyanazokkal az előnyökkel jár-e, mivel az ezekben a vizsgálatokban használt articsókakivonat erősen koncentrált.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka kivonat segíthet csökkenteni a vérnyomást azoknál az embereknél, akiknél már emelkedett a vérnyomás.

4. Javíthatja a máj egészségét

Az articsókalevél kivonat megvédheti a májat a károsodástól, és elősegítheti az új szövetek növekedését.

Ezenkívül fokozza az epe termelését, ami segít eltávolítani a káros méreganyagokat a májból

.

Egy tanulmányban az articsókalevél kivonat csökkentette a gyulladást és a májsejtpusztulást nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő egerekben.

Az embereken végzett vizsgálatok pozitív hatást mutatnak a máj egészségére is.

Például egy 90, nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő emberrel végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 600 milligramm (mg) articsókakivonat fogyasztása 2 hónapon keresztül a májfunkció javulásához vezetett.

Más felülvizsgálatok azt találták, hogy az articsóka-kiegészítés csökkentheti a májenzimek szintjét. Az emelkedett májenzimek gyakran gyulladást vagy májkárosodást jeleznek.

Mégis több kutatásra van szükség az articsóka kivonat szerepének megerősítéséhez a májbetegségek kezelésében.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka kivonat rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyulladást és megvédheti a májat a károsodástól. Azonban további kutatásokra van szükség.

5. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

Az articsóka nagyszerű rostforrás, amely segíthet megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy elősegíti a barátságos bélbaktériumok szaporodását, valamint enyhíti a székrekedést és a hasmenést.

Az articsóka inulint tartalmaz, egyfajta rostot, amely prebiotikumként működik.

Egy 2010-es tanulmányban 10 g földi articsókából származó inulin elfogyasztása 3 hét után javult a bélmikrobióm összetételében.

Egyes régebbi tanulmányok szerint az articsóka kivonat enyhítheti az emésztési zavarok tüneteit is, mint például a puffadás, hányinger és gyomorégés.

Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy a gyömbért és articsókát tartalmazó étrend-kiegészítő étkezés előtti bevétele javította az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszeren keresztül, ami potenciálisan segíthet az emésztési zavarok enyhítésében.

Mivel azonban a kiegészítő gyömbért is tartalmazott, nem világos, hogy ezekből az eredményekből mennyi tulajdonítható önmagában az articsóka.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsókalevél kivonat megőrizheti az emésztés egészségét azáltal, hogy serkenti a barátságos bélbaktériumot és enyhíti az emésztési zavarok tüneteit.

6. Enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit

Az irritábilis bél szindróma (IBS) olyan állapot, amely hatással van az emésztőrendszerre, és gyomorfájdalmat, görcsöket, hasmenést, puffadást, székrekedést és puffadást okozhat.

Egy régebbi IBS-ben szenvedő betegek körében végzett vizsgálatban az articsókalevél kivonat napi 6 hétig tartó fogyasztása segített enyhíteni a tüneteket. Ráadásul a résztvevők 96%-a ugyanolyan hatásosnak ítélte a kivonatot, mint – ha nem jobb, mint – más IBS-kezeléseket, mint például a hasmenés elleni szerek és a hashajtók.

Egy másik, 2004-ben végzett, 208 IBS-ben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat azt fedezte fel, hogy 1-2 kapszula articsókalevél-kivonat naponta 2 hónapon keresztül fogyasztva 26%-kal csökkentette a tüneteket, és 20%-kal javította az életminőséget.

Az articsóka kivonat többféle módon enyhítheti a tüneteket.

Egy régebbi állatkísérlet megállapította, hogy az articsókban lévő egyes vegyületek görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy segíthetnek megállítani az IBS-ben gyakori izomgörcsöket.

Egy másik 2010-es tanulmány kimutatta, hogy az articsókában található prebiotikumok támogathatják a bélrendszer egészségét azáltal, hogy javítják a bélmikrobióma összetételét.

Míg az articsóka kivonat ígéretesnek tűnik az IBS tüneteinek kezelésében, újabb, jó minőségű humán vizsgálatokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsókalevél kivonat segíthet az IBS-tünetek kezelésében azáltal, hogy csökkenti az izomgörcsöket és javítja a jótékony baktériumok egyensúlyát a bélben. Azonban további kutatásra van szükség.

7. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet

Az articsóka és az articsókalevél kivonat segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Valójában egy állatkísérlet megállapította, hogy az articsóka bizonyos vegyületei csökkenthetik a vércukorszintet, valamint javíthatják a koleszterin- és trigliceridszintet patkányokban, ami az antioxidáns hatásának köszönhető.

Egy másik kis tanulmányban az articsókakivonat-kiegészítés 8 hét után javította a vércukorszint szabályozását és az anyagcsere egészségének számos egyéb aspektusát – például a koleszterinszintet és a derékbőséget.

Sőt, kilenc tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy az articsóka és az articsóka termékek jelentősen csökkenthetik az éhgyomri vércukorszintet az emberekben.

Ne feledje azonban, hogy még több kutatásra van szükség az articsóka fogyasztásának a vércukorszint szabályozására gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban.

ÖSSZEFOGLALÁS Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy az articsóka és az articsókalevél kivonat csökkentheti a vércukorszintet. Azonban további kutatásokra van szükség.

Hogyan adjuk hozzá őket az étrendünkhöz

Az articsóka elkészítése és főzése nem olyan ijesztő, mint amilyennek látszik.

Párolhatók, főzhetők, grillezhetők, piríthatók vagy párolhatók. Elkészítheti töltve vagy panírozva is, fűszerek és egyéb fűszerek hozzáadásával az extra ízért.

A gőzölés a legnépszerűbb főzési mód, és általában 20-40 percig tart, mérettől függően. Alternatív megoldásként az articsókát 40 percig sütheti 177 °C-on.

Ne feledje, hogy a leveleket és a szívet is meg lehet enni.

Miután megsült, a külső levelek lehúzhatók, és márthatók mártással, például aiolival vagy gyógynövényvajjal. Egyszerűen távolítsa el az ehető húst a levelekről úgy, hogy a fogain keresztül húzza őket.

Miután eltávolította a leveleket, óvatosan kanalazzuk ki a fojtónak nevezett homályos anyagot, amíg el nem érjük a szívet. Ezután kikanalazhatja a szívét, hogy egyedül, vagy pizza vagy saláta tetejére ehessen.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka ehető részei közé tartoznak a külső levelek és a szív. A főzés után az articsóka melegen vagy hidegen fogyasztható, és különféle mártogatós szószokkal tálalható.

Biztonság és adagolás kiegészítése

Az articsókakivonat fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, kevés mellékhatásról számoltak be.

Az articsóka kivonat általában nem ajánlott gyermekeknek és terhes szoptatóknak, mivel nem állnak rendelkezésre kutatások a biztonságosságáról ezekben a populációkban.

Hasonlóképpen, bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők – beleértve a súlyos máj- vagy vesebetegséget is – ne szedjenek articsóka kivonatot, hacsak orvos nem tanácsolja.

Néhány ember allergiás lehet az articsókra vagy az articsóka kivonatra is. A kockázat magasabb lehet azoknál, akik allergiásak az azonos családból származó növényekre, beleértve a százszorszépeket, a napraforgót, a krizantémot és a körömvirágot.

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat az articsókakivonat adagolásának meghatározásához.

A humán kutatásokban alkalmazott tipikus dózisok azonban napi 50–2700 mg articsókalevél-kivonat között mozognak.

Ha nem biztos abban, hogy be kell-e szednie az articsóka kivonatot, forduljon orvoshoz tanácsért.

ÖSSZEFOGLALÁS Az articsóka kivonat mellékhatásai ritkák, bár bizonyos egészségügyi problémákkal küzdők, valamint terhesek vagy szoptatók érdemes elkerülni. A tipikus adagok napi 50-2700 mg között mozognak.

Az articsóka tápláló, alacsony szénhidráttartalmú étel, amely számos egészségügyi előnnyel járhat.

Ennek ellenére a bizonyítékok többnyire koncentrált articsókakivonattal végzett vizsgálatokra korlátozódnak.

Az articsóka kivonat rendszeres fogyasztása javíthatja a koleszterinszintet, a vérnyomást, a máj egészségét, az IBS-t, az emésztési zavarokat és a vércukorszintet.

máriatövis, máriatövis hatása
A gyermekfláncfű hatása