cink

A lizin 4 előnye

lizin,lizin hatása, lizin-c

A lizin 4 lenyűgöző egészségügyi előnyei

A lizin egy aminosav, amely leginkább állati eredetű termékekben található. Bár több kutatásra van szükség, segíthet csökkenteni a szorongást, megelőzni az ajakherpeszt, javítani a kalcium felszívódását és elősegítheti a sebgyógyulást.

A lizin a fehérje építőköve. Ez egy esszenciális aminosav, mivel a szervezet nem tudja előállítani, ezért élelmiszerből kell beszerezni.

Fontos a normál növekedéshez és az izomcseréhez, és karnitint képez, amely a legtöbb sejtben megtalálható. Sőt, a lizin elősegíti a zsírok sejteken keresztül történő szállítását, hogy azok energiává váljanak.

Az L-lizin a lizin formája, amelyet a szervezet képes hasznosítani. Természetesen megtalálható az élelmiszerekben, és a táplálékkiegészítőkben használatos típus.

Íme a lizin 4 lenyűgöző egészségügyi előnye.

1. Védelmet nyújthat a ajakherpesz ellen és kezelheti az arginin blokkolásával

A ajakherpesz vagy lázas hólyagok a fertőzés tünetei, gyakran az ajkakon vagy a szájzugban jelennek meg.

Folyadékkal teli hólyagokként jelennek meg, amelyek kellemetlen érzést, például bizsergést, fájdalmat és égő érzést okozhatnak.

A ajakherpeszt az 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1) okozza, amely elrejtőzhet a gerincében. Stressz idején, vagy ha az immunrendszere legyengült, a HSV-1 kiválthatja a herpesz kialakulását.

Egyes kutatások szerint a lizin-kiegészítők segíthetnek megakadályozni a HSV-1 replikációját, és csökkenthetik az ajakherpesz időtartamát. Úgy gondolják, hogy a lizin blokkol egy másik aminosavat, az arginint, amelyre a vírusoknak szükségük van a szaporodáshoz.

A vizsgálatok azonban vegyes eredményeket hoztak a lizin HSV-1-re gyakorolt hatásairól.

Például egy felülvizsgálat megállapította, hogy a napi 1 grammnál (g) kevesebb lizin pótlása hatástalan volt az ajakherpesz megelőzésében azoknál az embereknél, akik elegendő arginint fogyasztottak étrendjükben, de a napi 3 g-nál nagyobb adagok fogyasztása javította a tüneteket. ajakherpesz.

Ezenkívül nem minden tanulmány bizonyítja, hogy a lizin hatékonyan csökkenti a herpesz előfordulását vagy időtartamát. Valójában az egyik áttekintés nem talált elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy a herpesz kezelésére ajánlják.

ÖSSZEFOGLALÁS Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a lizin segíthet csökkenteni az ajakherpesz időtartamát és gyakoriságát, de a bizonyítékok ellentmondásosak.

2. Csökkentheti a szorongást a stresszreakció receptorok blokkolásával

A lizin szerepet játszhat a szorongás csökkentésében.

Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy blokkolja a stresszválaszban részt vevő receptorokat. A kutatók megfigyelték, hogy a lizint kapó patkányoknál csökkent a stressz által kiváltott laza bélmozgás aránya.

Egy másik régebbi, 50 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy 2,64 g lizin és arginin pótlása csökkentette a stressz okozta szorongást és csökkentette a stresszhormon kortizol szintjét 1 hét után.

Hasonlóképpen, egy régebbi tanulmány azt találta, hogy 4,2 g lizin hozzáadása minden kilogrammhoz (kg) vagy 2,2 fonthoz (2,2 font) a szíriai falvakban csökkentette a szorongásos pontszámot a nagyon magas stresszszintű férfiaknál.

3 hónap elteltével a lizinnel dúsított liszt fogyasztása szintén csökkentette a kortizolszintet a nőknél.

A lizin segíthet a skizofréniában szenvedőknek is, amely egy olyan mentális zavar, amely megzavarja az egyén külvilágról alkotott felfogását, ami gondolkodási és viselkedési változásokat eredményez.

Bár a kutatás még korai stádiumban van, és többnyire régebbi vizsgálatokra korlátozódik, a lizin felírt gyógyszerekkel kombinálva javíthatja a skizofrénia tüneteit.

ÖSSZEFOGLALÁS A lizin segíthet csökkenteni a szorongás érzését és csökkentheti a stresszhormon kortizol szintjét egyes emberekben. A korai kutatások azt mutatják, hogy a skizofréniás betegek tüneteinek javításában is segíthet.

3. Javíthatja a kalcium felszívódását és megtartását

A lizin segíthet a szervezetnek megtartani a kalciumot.

Úgy tartják, hogy a lizin fokozza a kalcium felszívódását a bélben, és segíti a veséket, hogy megtartsák az ásványi anyagot.

Egy régebbi, 30 nővel, köztük 15 csontritkulásban szenvedő nővel végzett vizsgálat azt találta, hogy a kalcium és lizin pótlása csökkentette a kalcium elvesztését a vizeletben.

Azok, akik 3 g kalciumot kaptak önmagában, fokozatosan megemelkedett a kalcium vizeletében. Azok azonban, akik 400 milligramm (mg) lizint is kaptak, kevesebb kalciumot veszítettek a vizeletükön keresztül.

Úgy tűnik, hogy a lizin védi a csontjait, és szerepet játszhat a kalcium szervezetében történő szállításának szabályozásában is.

Például kimutatták, hogy patkányoknál megakadályozza a kalcium felhalmozódását az erekben. Ez a fajta felhalmozódás a szívbetegség kockázati tényezője.

Mindazonáltal több jó minőségű, újabb kutatásra van szükség embereken, mielőtt a lizin-kiegészítés javasolható lenne a csontok vagy a szív egészségének támogatására.

ÖSSZEFOGLALÁS A lizin segíthet több kalcium felvételében, és csökkentheti a kalcium elvesztését a vizeletben. Még a kalcium felhalmozódásának kockázatát is csökkentheti az erekben. Azonban több magas színvonalú, friss kutatásra van szükség embereken.

4. Elősegítheti a sebgyógyulást azáltal, hogy elősegíti a kollagén képződését

A lizin javíthatja a sebgyógyulást a szervezetben.

Az állati szövetekben a lizin aktívabbá válik a seb helyén, és elősegíti a helyreállítási folyamat felgyorsítását.

A lizin szükséges a kollagén képződéséhez, egy olyan fehérjéhez, amely állványként működik, és segíti a bőr és a csontok támogatását és szerkezetét.

Maga a lizin kötőanyagként is működhet, ezáltal növelve az új sejtek számát a sebben. Még az új erek kialakulását is elősegítheti.

Egy 2011-es tanulmányban a lizin és a hialuronsav kombinációjának helyi alkalmazása hatékonyabban csökkentette a nyomási fekélyek méretét, mint a nátrium-hialuronát, egy másik, sebgyógyulást elősegítő gyógyszer.

Egy másik 2009-es, 40 nyúlon végzett vizsgálatban azt találták, hogy 21 mg/kg (47 mg/kg) lizin és 23 mg/kg (50 mg/kg) arginin szignifikánsan javította a véráramlást. és az általános csontgyógyulás. Valójában a lizint és arginint kapó nyulak gyógyulási ideje 2 héttel csökkent a kontrollcsoporthoz képest .

A sebgyógyulás összetett folyamat, amelyhez különböző ásványi anyagok, vitaminok és egyéb tényezők szükségesek. Úgy tűnik, hogy a lizin felbecsülhetetlen szerepet játszik, és megfelelő lizin hiányában a sebek gyógyulása romlik.

A mai napig a vizsgálatok csak az orális lizin-kiegészítőket vizsgálták az állatok sebgyógyulását illetően, ezért további embereken végzett vizsgálatokra van szükség. Ezenkívül nem ismert, hogy a közvetlenül a sebekre történő felhordása hatékony lehet-e.

ÖSSZEFOGLALÁS A lizin nélkülözhetetlen a kollagén képződésében, egy esszenciális fehérje, amely befolyásolja a sebgyógyulást. Egyes embereken és állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a lizin felgyorsíthatja a sebgyógyulást és csökkentheti a gyógyulási időt, de a kutatások még mindig korlátozottak.

Egyéb lehetséges előnyök

A lizin – mint minden aminosav – a fehérje építőköveként használatos a szervezetben. Ezek a fehérjék segítenek hormonok, immunsejtek és enzimek termelésében.

A lizinnek számos előnye lehet a korábban tárgyaltakon kívül.

Íme más területek, ahol a lizin jótékony hatással lehet az egészségére:

  • Szem egészsége: Egy régebbi, cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a lizin-kiegészítők megakadályozhatják a szürkehályog kialakulását.
  • Cukorbetegség: Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy a lizin csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét. A kapcsolat azonban továbbra sem világos.
  • Vérnyomás: Egy 50 lizinhiányban és magas vérnyomásban szenvedő felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a lizin-kiegészítők jelentősen csökkentik a vérnyomást.

A megfelelő lizin létfontosságú a normál egészség megőrzéséhez, és a táplálékkiegészítők előnyösek lehetnek bizonyos embereknek és állapotoknak.

ÖSSZEFOGLALÁS A lizin kutatása ígéretes, mivel javíthatja a vércukorszintet, és csökkentheti a vérnyomást.

A legjobb táplálékforrások és kiegészítők

A lizin megtalálható a természetesen magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, beleértve a húst és a tejtermékeket, valamint kisebb mennyiségben a növényi élelmiszerekben is.

Íme néhány nagyszerű lizinforrás:

  • Hús: marha, csirke és bárány
  • Tenger gyümölcsei: kagyló, garnélarák és osztriga
  • Hal: lazac, tőkehal és tonhal
  • Tejtermékek: tej, sajt és joghurt
  • Hüvelyesek: szója, vesebab és csicseriborsó
  • Dió és magvak: pisztácia, tökmag és kesudió

Ha hajlamos az ajakherpeszre, érdemes lehet naponta 1 g lizint bevenni, vagy lizin tartalmú gélt használni, de ne feledje, hogy a legjobb, ha először egy egészségügyi szakemberrel beszél (4 megbízható forrás).

ÖSSZEFOGLALÁS Az állati eredetű élelmiszerek, például a hús, a hal és a tejtermékek adják a legtöbb lizint, de megfelelő mennyiségben megtalálható a hüvelyesekben, diófélékben és magvakban is. A gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék nagyon rossz lizinforrások.

A lizin egy esszenciális aminosav, amely számos előnnyel rendelkezik, amelyek az ajakherpesz megelőzésétől a szorongás csökkentéséig és a sebgyógyulás elősegítéséig terjednek.

A fehérjék építőköveként számos egyéb előnnyel is járhat. Elegendő lizin hiányában előfordulhat, hogy szervezete nem tud elegendő vagy megfelelő hormont és immunsejteket előállítani.

A lizin nagy mennyiségben található állati termékekben, beleértve a húst, halat és tejtermékeket. Bizonyos típusú hüvelyesek, diófélék és magvak szintén segíthetnek a bevitel növelésében.

cink, cink hatása, cink tabletta, cink kapszula
lizin,lizin hatása, lizin-c