Mi a csipkebogyó, és mi a csipkebogyó hatása?
A csipkebogyó a szirmok alatt található, és gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Megeheti a magokat, vagy hozzáadhatja más ételekhez, például levesekhez és teákhoz.
A rózsák a puha szirmoktól a tüskés tövisekig a szépség és az egészség szimbólumai.
A Rosaceae család Rosa nemzetségébe tartoznak, amely több mint 100 fajt tartalmaz.
A rózsa egyik kevésbé ismert része azonban a csipkebogyó néven ismert, kerek, maggal teli hagymák, amelyek a rózsaszirmok alatt találhatók.
A rózsa gyümölcsének is nevezett csipkebogyó általában vörös-narancssárga, bár sárga és fekete fajták is megtalálhatók.
A tavaszi és nyári hónapokban virágzó rózsavirágokkal ellentétben a csipkebogyó általában azután növekszik, hogy a szirmok kivirágoztak, és elkezdtek lehullani, ami általában az ősz elején vagy közepén történik. Valójában édesebbnek számítanak, ha a szezon első fagya után szedik.
A tápanyagokban és betegségek elleni tulajdonságokban gazdag csipkebogyó az egészségben és szépségben betöltött szerepe miatt kelt fel figyelmet.
Ez a cikk mindent elmond, amit a csipkebogyóról tudni kell, beleértve előnyeit, felhasználását és mellékhatásait.
Csipkebogyó és a táplálkozás
A csipkebogyó belsejében sok apró, ehető mag található, amelyek számos tápanyag jó forrásai. Egy 2 evőkanál (16 grammos) adag vad csipkebogyó a következőket nyújtja:
- Kalória: 26
- szénhidrát: 6 gramm
- Rost: 4 gramm
- A-vitamin: a napi érték (DV) 4%-a
- B5-vitamin: a DV 3%-a
- C-vitamin: a DV 76%-a
- E-vitamin: a DV 6%-a
A csipkebogyó vörös-narancssárga színét a likopin és béta-karotin néven ismert karotinoid pigmentektől kapja. Ezekről a pigmentekről kimutatták, hogy elősegítik a bőr és a szem egészségét.
Gazdagok olyan betegségek elleni antioxidánsokban is, mint a C-vitamin, a katechin, a kvercetin és az ellagsav. Az ezekben a vegyületekben gazdag étrend segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív stressz okozta károkat a szervezetben.
Ezenkívül a C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagénszintézisben és az immunrendszer egészségében.
A csipkebogyó tápanyagtartalma azonban nagymértékben függ a talaj- és termesztési viszonyoktól, a feldolgozási technikáktól és az adott fajtól. Például sok csipkebogyófajtát hővel és vízzel dolgoznak fel, ami jelentősen csökkenti a C-vitamin szintjét.
ÖSSZEFOGLALÁS A csipkebogyóban magas az antioxidánsok, különösen a C-vitamin tartalma. Ezek a vegyületek különféle előnyökkel járhatnak az egészségre nézve.
A csipkebogyó előnyei
A csipkebogyót évszázadok óta használják a hagyományos és a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságai miatt.Öregedésgátló tulajdonságok
A csipkebogyóolaj népszerű öregedésgátló anyag a szépségápolási közösségben, bár az előnyeit alátámasztó kutatások korlátozottak. A csipkebogyó hidegen sajtolásával és természetes olajainak kivonásával készül.A csipkebogyó magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek támogatják az egészséges bőrmembránt, és megvédik a bőrt a gyulladásos vegyületektől, például az ultraibolya (UV) sugaraktól, a cigarettafüsttől és a környezetszennyezéstől.
Egy kis, 8 hetes vizsgálatban napi 3 mg csipkebogyópor bevétele jelentősen csökkentette a bőr ráncait, és jelentősen megnövelte a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.
A kutatók ezeket az eredményeket a csipkebogyó erőteljes antioxidáns-, C-vitamin- és zsírsavprofiljának tulajdonították, amelyek mind védik és feltöltik a bőrvédőt.
Ezen túlmenően, a C-vitamin közvetlenül a bőrén történő alkalmazása jelentősen növeli a kollagénszintézist és a sejtcserét – a bőrsejtek feltöltődési sebességét.
Ezért a természetesen magas C-vitamin-tartalmú termékek, például a csipkebogyóolaj, öregedésgátló hatásúak lehetnek.
A csipkebogyóolaj a sebgyógyulást is elősegítheti. Egy nemrégiben végzett vizsgálatban az ezzel az olajjal kezelt patkányok sebgyógyulása lényegesen gyorsabb volt, és kevesebb hegképződés volt, mint a kontrollcsoportban. Emberi kutatásra azonban szükség van.
Csökkentheti az ízületi gyulladásos fájdalmat
A csipkebogyót alaposan tanulmányozták az osteoarthritis fájdalomra gyakorolt hatását illetően.
Az osteoarthritis az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás, amely a 60 év feletti férfiak 10%-át, illetve 13%-át érinti. Ezt úgy határozzák meg, mint az ízületi porcok fokozatos hanyatlását, ami óriási fájdalomhoz és gyulladáshoz vezethet.
A közelmúltban egy tanulmány azt találta, hogy a csipkebogyó kiegészítése segíthet az osteoarthritis tüneteinek enyhítésében az oxidatív stressz és az ízületi gyulladás elleni küzdelem révén.
Ezen túlmenően három tanulmány áttekintése megállapította, hogy a csipkebogyóport szedő emberek kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be az osteoarthritis fájdalmának javulásáról.
Végül egy közelmúltbeli áttekintés megállapította, hogy a csipkebogyó csökkentette a fájdalmat és a merevséget az osteoarthritisben szenvedőknél, de nem javította a mozgástartományt.
Míg úgy tűnik, hogy a csipkebogyó enyhíti az osteoarthritis okozta fájdalmat, több kutatásra van szükség a megfelelő adagolás jobb megértéséhez.
Segíthet a zsírégetésben
A csipkebogyót potenciális zsírvesztési segédanyagként tanulmányozták.
Egy 12 hetes, 32 ember bevonásával végzett vizsgálatban a napi 100 mg-os csipkebogyó tabletta szignifikánsan csökkentette a hasi zsírszövetet a kontrollcsoporthoz képest. A szerzők ezt a hatást a tilirosidnak tulajdonították, amely egy erős antioxidáns, amely fokozhatja a zsíranyagcserét.
Ezt a hatást számos rágcsálón végzett vizsgálat is kimutatta. Azonban kiterjedtebb kutatásra van szükség.
Javíthatja a szív egészségét
A csipkebogyó fogyasztása javíthatja a szív egészségét a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésével.
Egy 6 hetes, 31 ember bevonásával végzett vizsgálatban a napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó csipkebogyóital szignifikánsan csökkentette a vérnyomást, az összkoleszterinszintet és az LDL (rossz) koleszterinszintet a kontrollcsoporthoz képest.
Az ital 31 gramm rostot is tartalmazott. A magas rostbevitel nemcsak a szív egészségének javításával jár együtt, hanem a csipkebogyó magas antioxidánsszintje is szerepet játszhat.
Ennek ellenére további kutatásokra van szükség.
ÖSSZEFOGLALÁS A csipkebogyó segíthet megelőzni a bőr öregedését, csökkenti az osteoarthritis fájdalmát, valamint elősegíti a fogyást és a szív egészségét. Mégis további kutatásra van szükség.
A csipkebogyó gyakori felhasználása
A csipkebogyó felhasználható élelmiszerekben és kereskedelmi termékekben.
Sok kultúra hozzáadja őket levesekhez, teákhoz és desszertekhez. Például a csipkebogyó tea egy népszerű európai ital, a nyponsoppa pedig egy klasszikus svéd csipkebogyóleves. Végül az ebből a gyümölcsből készült lekvárok és lekvárok népszerűek a Közel-Keleten.
Ráadásul ez a gyümölcs finom porrá őrölhető, és étrend-kiegészítőként használható az öregedésgátló hatás és az ízületek egészsége érdekében.
A csipkebogyóolaj széles körben elérhető az öregedésgátló szépségápolási termékekben, amelyek boltokban vagy online vásárolhatók meg.
ÖSSZEFOGLALÁS A csipkebogyó ízfokozóként ízesíthető ételekhez, vagy olajba vagy porrá feldolgozva kiegészítésként.
A csipkebogyónak vannak mellékhatásai?
A csipkebogyót széles körben biztonságosnak tartják. Jelenleg azonban nem ismert, hogy biztonságosak-e a terhesség és a szoptatás alatt.
Bár hiányoznak a kutatások a nagy mennyiségű csipkebogyó fogyasztásának mellékhatásairól, a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása hányingert, gyomorrontást, székrekedést és gyomorégést válthat ki.
Végül, a C-vitamin miatt a csipkebogyó túlzott bevitele károsíthatja azokat, akik visszatérő vesekővel, sarlósejtes vérszegénységgel és hemochromatosisban szenvednek – ez egy vasbetegség.
Mindig beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt új étrend-kiegészítőt kezdene.
ÖSSZEFOGLALÁS Ha túl sokat eszik, a csipkebogyó leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a gyomorpanasz, a hányinger és a gyomorégés. A csipkebogyó-kiegészítők szedése előtt feltétlenül konzultáljon egészségügyi szakemberrel.
Történelmileg a csipkebogyót számos betegség és betegség természetes gyógymódjaként használták.
Segíthetnek csökkenteni az öregedés jeleit és csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és az osteoarthritis fájdalmát.
Bár a csipkebogyó a legtöbb ember számára biztonságos, a legjobb, ha konzultál az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt kipróbálná a kiegészítőket.
A csipkebogyó termékek széles körben elérhetőek szaküzletekben és online:
- tea
- olaj
- kiegészítők
Forrás: www.healthline.com