fekete fokhagyma

A fekete fokhagyma hatása

fekete fokhagyma, fekete fokhagyma fagyöngy, fokhagyma

A fekete fokhagyma hatása

A fekete fokhagyma nyers fokhagyma, amelyet az emberek szabályozott, magas hőmérsékletű, magas páratartalmú körülmények között érlelnek több hétig. A fokhagymagerezdek megbarnulnak, majd végül feketévé válnak a Millard-reakció következtében.

Amellett, hogy fekete gerezdje van, a fekete fokhagyma enyhébb ízű és finomabb, ragadósabb állagú, mint a nyers fokhagyma.

A fekete fokhagyma számos egészségügyi előnyt is kínál, amelyek meghaladják a nyers, még nem érlelt fokhagymát.

Ez a cikk áttekinti a 6 lehetséges egészségügyi előnyt, amelyet a fekete fokhagyma kínálhat.

1. Több antioxidánst tartalmaz

Az öregedési folyamat következtében a fekete fokhagyma lényegesen több antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fokhagyma.

Ennek részben az az oka, hogy az allicin, az a vegyület, amely a fokhagyma zúzáskor szúrós illatát adja, a fekete fokhagyma öregedésével antioxidáns vegyületekké, például alkaloidokká és flavonoidokká alakul át.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól, amely egyébként különféle betegségekhez vezethet. Az emberek többnyire növényi élelmiszerekkel fogyasztanak antioxidánsokat, beleértve a fokhagymát is.

Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy a teljes antioxidáns aktivitás jelentősen megnőtt a fekete fokhagymában az öregedés során. A tanulmányban a fokhagyma az antioxidáns-tartalmának csúcsát 21 napos öregedéskor érte el.

ÖSSZEFOGLALÁS Az öregedési folyamat eredményeként a fekete fokhagyma több antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint a nyers fokhagyma. Az antioxidánsoknak védő hatásuk van a sejtkárosodás és a betegségek ellen.

2. Segítheti a vércukorszint szabályozását

A cukorbetegeknél az ellenőrizetlen magas vércukorszint növelheti a szövődmények kockázatát, beleértve a vesekárosodást, fertőzéseket és szívbetegségeket.

Egy 2019-es, zsírban és cukorban gazdag táplálékkal etetett patkányokon végzett vizsgálatban a fekete fokhagyma kivonattal végzett kezelés az anyagcsere javulását eredményezte, például csökkentette a koleszterinszintet, csökkentette a gyulladást és az étvágy szabályozását.

Egy régebbi, 2009-es, cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett tanulmány megállapította, hogy az érlelt fekete fokhagyma magasabb szintű antioxidáns aktivitást eredményezett, mint a friss fokhagyma. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az érlelt fekete fokhagyma antioxidáns tulajdonságai miatt segíthet megelőzni a cukorbetegség szövődményeit.

Egy másik, 2019-ben végzett állatkísérletben a kutatók zsírban gazdag táplálékkal etették a patkányokat. Azok a patkányok, amelyek fekete fokhagymát fogyasztottak, jelentősen alacsonyabb glükóz- és inzulinszintet tapasztaltak a vérükben, mint azok, amelyek nem fogyasztottak.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az eredményeknek egy része állatkísérletekből származott, és a tudósoknak további vizsgálatokat kell végezniük a fekete fokhagyma cukorbetegségre és az emberek vércukorszintjére gyakorolt hatásairól.

ÖSSZEFOGLALÁS Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete fokhagyma segíthet a vércukorszint szabályozásában, csökkentheti a terhességi cukorbetegség kockázatát, és még az ellenőrizetlen cukorbetegség okozta károkat is megelőzheti. A tudósoknak azonban több kutatást kell végezniük ezekről az emberekre gyakorolt hatásokról.

3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Állatkísérletek kimutatták, hogy a fekete fokhagyma csökkentheti a szívbetegségek indikátorait, beleértve az összkoleszterin, az LDL (rossz) koleszterin és a trigliceridek szintjét a vérben. Ezenkívül növelheti a HDL (jó) koleszterint.

Egy állatkísérletben a nyers és a fekete fokhagyma hatásait hasonlították össze patkányokon, akik az ischaemia miatti szívkárosodásból – a szív vérellátásának hiányából – felépültek.

A kutatók azt találták, hogy mind a nyers, mind a fekete fokhagyma hozzájárult a keringés megnyitásához, hogy megvédje a szívet a károsodástól.

Egy másik állatkísérlet kimutatta, hogy a fekete fokhagyma kivonat segített csökkenteni az összes vérzsír-, triglicerid- és összkoleszterinszintet olyan patkányokban, akiket magas zsírtartalmú étrenddel tápláltak. Ezek emelkedett szintje általában a szívbetegség fokozott kockázatát jelzi.

Ugyanebben az állatkísérletben a fekete fokhagyma csökkentette a magas triglicerid- és koleszterinszintet, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Egy másik tanulmány 60, emelkedett koleszterinszintű embernek 6 gramm fekete fokhagyma kivonatot vagy placebót kapott naponta 12 héten keresztül. A fekete fokhagyma növelte a HDL (jó) koleszterinszintet és csökkentette a szívbetegségek potenciális markereit. Azonban nem volt különbség a trigliceridekben, az LDL-ben vagy az összkoleszterinben a csoportok között.

Egy tanulmány 6 hónapon keresztül napi 20 gramm fekete fokhagyma kivonatot adott a szívkoszorúér-betegségben szenvedő résztvevőknek. Azok, akik ezt fogyasztották, megnövekedett antioxidánsszintet és a szív egészségének jobb mutatóit tapasztalták, mint azok, akik placebót szedtek.

Bár az állatkísérletek azt sugallják, hogy a fekete fokhagyma segíthet csökkenteni a szívbetegségek bizonyos markereit, az emberi vizsgálatok ellentmondásosak.

ÖSSZEFOGLALÁS A fekete fokhagyma segíthet csökkenteni a szívbetegségek bizonyos markereit, például a triglicerideket és az LDL (rossz) koleszterint. Egyes embereknél növelheti a HDL (jó) koleszterint is.

4. A fekete fokhagyma vegyületei védhetik az agy egészségét

A fekete fokhagyma segíthet megelőzni a gyulladást, amely ronthatja a memóriát és idővel az agyműködést.

A tudósok azt sugallták, hogy az idegrendszer gyulladása szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában.

Egy patkányos tanulmány kimutatta, hogy a fekete fokhagyma csökkentheti a béta-amiloid által okozott agygyulladást, és még a rövid távú memóriát is javíthatja.

Egy másik tanulmányban a kutatók oxidatív stresszt indukáltak patkányok agyában. A patkányok fekete fokhagyma-kivonatának adása megakadályozta, hogy ez az oxidatív stressz memóriakárosodást okozzon.

ÖSSZEFOGLALÁS A fekete fokhagyma olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek segítenek megvédeni az agyat a memóriavesztéstől és a degeneratív betegségektől, például az Alzheimer-kórtól. A tudósoknak azonban több kutatást kell végezniük ezekről az emberekre gyakorolt ​​potenciális hatásokról.

5. A fekete fokhagyma segíthet megvédeni a májat

A fekete fokhagyma segíthet megvédeni a májat a vegyi anyagoknak, gyógyszereknek, alkoholnak és baktériumoknak való állandó kitettségből eredő károsodásoktól.

Patkánykísérletek kimutatták, hogy a fekete fokhagyma védő hatást fejt ki májsérülés esetén, megelőzve a további májkárosodást.

A fekete fokhagyma krónikusabb betegségekben is hasznos lehet. Például egy állatkísérlet azt találta, hogy a fekete fokhagyma javítja a májműködést krónikus alkohol okozta májkárosodás esetén, valószínűleg antioxidáns aktivitása révén.

Egy másik, elhízott patkányokon végzett, magas zsírtartalmú étrenddel végzett vizsgálat azt találta, hogy az öreg fekete fokhagyma csökkenti az ALT és az AST szintjét, amelyek két olyan vegyi anyag a vérben, amelyek májkárosodást jeleznek.

ÖSSZEFOGLALÁS A fekete fokhagyma megelõzõ hatással lehet a májra, megóvja a sérülésekbõl, a mindennapi vegyszerezésbõl vagy akár a krónikus alkoholfogyasztásból eredõ károsodásoktól.

Lehetséges hátrányok

Úgy tűnik, hogy sem a nyers, sem a fekete fokhagyma nem jár jelentős mellékhatásokkal. A nyers fokhagymának azonban van néhány hátránya, amelyeken a fekete fokhagyma osztozhat.

A nagy mennyiségű nyers fokhagyma fogyasztása növelheti a vérzés kockázatát. Emiatt a vérhígító gyógyszereket szedőknek is érdemes kerülniük a fekete fokhagymát nagy mennyiségben.

Ennek ellenére egy tanulmány az érett fokhagyma kivonatának a véralvadásra gyakorolt hatását vizsgálta olyan emberek körében, akik vérhígító gyógyszert szedtek, és megállapították, hogy nem jelent komoly kockázatot.

Mégis, a legjobb, ha beszél egy egészségügyi szakemberrel, hogy megállapítsa, a fekete fokhagyma biztonságos és megfelelő-e az Ön számára.

Ezenkívül azoknak az embereknek, akik a nyers fokhagyma fogyasztása után allergiás reakciót tapasztalnak, kerülniük kell a fekete fokhagymát.

ÖSSZEFOGLALÁS Kerülje a fekete fokhagymát, ha allergiás a nyers fokhagymára. Azt is érdemes elkerülni a nagy mennyiségben, ha vérhígító gyógyszereket szed. Ha aggódik a fekete fokhagyma szedése miatt, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával.

Hogyan add hozzá az étrendedhez

Noha Ön jobban ismeri a nyers fokhagymát, a fekete fokhagyma ízletes kiegészítője lehet étrendjének.

Édes íze és kocsonyás állaga néhány ételhez jól illik.

Íme néhány módja a fekete fokhagyma használatának:

  • Hozzáadjuk szójaszósszal, hogy ízletes rántást kapjunk.
  • Használd levesek fűszerezésére.
  • A sajtmártással vagy krémsajttal pépesítjük.
  • Turmixoljuk majonézzel vagy hummusszal.
  • Vékonyan szeleteljük fel a szegfűszeget, és adjuk hozzá salátákhoz vagy tésztaételekhez.
  • Használja őket pizza tetejére.
  • Keverjük össze őket olívaolajjal, hogy egyszerű salátaöntetet készítsünk.

Azt is tapasztalhatja, hogy szívesen eszik magában a fekete fokhagymát, mivel az enyhébb, mint a nyers fokhagyma.

ÖSSZEFOGLALÁS A fekete fokhagyma enyhébb, édesebb ízű, mint a nyers fokhagymáé. Hozzáadhatja tésztákhoz, levesekhez vagy sült krumplihoz; keverje össze olajjal; vagy mártogatósba és szószba keverjük.

A fekete fokhagyma olyan nyers fokhagyma, amelyet több hétig ellenőrzött körülmények között érleltek. Ez megváltoztatja színét és ízét.

Ez a folyamat jelentősen növeli a fokhagyma antioxidáns aktivitását is. Valójában a fekete fokhagyma antioxidánsai valószínűleg a szívre, a májra, a vércukorszintre és az agyra gyakorolt ​​potenciális előnyei.

Úgy tűnik, hogy a fekete fokhagymának nincsenek jelentős mellékhatásai, de kerülje nagy mennyiségben, ha vérhígító gyógyszert szed, vagy fokhagymaallergiája van.

MCT olaj, MCT olaj hatása, mct olaj
csipkeogyó, csipkebogyó hatása