kvercetin

Mi az a kvercetin kapszula?

Mi az a kvercetin kapszula?

Mi az a kvercetin kapszula?

A kvercetin egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve a gyulladás csökkentését és bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.

A kvercetin egy természetes pigment, amely számos anyagban megtalálható:

  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • gabonafélék

Ez az egyik legelterjedtebb antioxidáns az étrendben, és fontos szerepet játszik abban, hogy segítsen a szervezetnek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat, amelyek a krónikus betegségekhez kapcsolódnak.

Ezenkívül antioxidáns tulajdonságai csökkenthetik:

  • gyulladás
  • allergiás tünetek
  • Vérnyomás

Mi az a kvercetin?

A kvercetin egy pigment, amely a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjába tartozik.

A flavonoidok jelen vannak:

  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • gabonafélék
  • tea
  • bor

A flavonoidok, például a kvercetin jótékony hatásai abból fakadnak, hogy antioxidánsként működnek a szervezetben.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek megkötni és semlegesíteni a szabad gyököket.

A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek túl magas szintjük esetén sejtkárosodást okozhatnak.

A kvercetin az étrendben a legnagyobb mennyiségben előforduló flavonoid. Becslések szerint egy átlagos ember naponta 10-100 mg-ot fogyaszt belőle különféle táplálékforrásokon keresztül.

A kvercetint általában tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a hagyma, az alma, a szőlő, a bogyók, a brokkoli, a citrusfélék, a cseresznye, a zöld tea, a kávé, a vörösbor és a kapribogyó.

Étrend-kiegészítőként is kapható por és kapszula formájában.

Az emberek több okból szedik ezt a kiegészítést, többek között a következők miatt:

  • fokozza az immunitást
  • harcolni a gyulladással
  • leküzdeni az allergiát
  • segíti a gyakorlatok teljesítményét
  • fenntartani az általános egészséget
ÖSSZEFOGLALÁS A kvercetin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi pigment. Számos általános élelmiszerben megtalálható, például hagymában, almában, szőlőben és bogyókban.

Különféle felhasználási célokra étrend-kiegészítőként is megvásárolható.

A kvercetin egészségügyi előnyei

A kutatások összekapcsolták a kvercetin antioxidáns tulajdonságait különféle lehetséges egészségügyi előnyökkel.

Íme néhány tudományosan megalapozott előnye.

Csökkentheti a gyulladást

A szabad gyökök többet tehetnek, mint egyszerűen károsítják a sejteket.

A kutatások azt mutatják, hogy a szabad gyökök magas szintje segíthet aktiválni a gyulladást elősegítő

géneket. Így a szabad gyökök magas szintje fokozott gyulladásos reakcióhoz vezethet.

Míg egy kis gyulladás szükséges a szervezet gyógyulásához és a fertőzések elleni küzdelemhez, a tartós gyulladás egészségügyi problémákkal, valamint szív- és vesebetegségekkel hozható összefüggésbe.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kvercetin segíthet csökkenteni a gyulladást.

Egy 8 hetes, 50 rheumatoid arthritisben szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy

azok a résztvevők, akik 500 mg kvercetint szedtek, jelentősen csökkentette a kora reggeli merevséget, a reggeli fájdalmat és az edzés utáni fájdalmat.

A gyulladás markerei, például a TNFα is csökkentek azokhoz képest, akik placebót kaptak.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, több humán kutatásra van szükség a vegyület potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságainak megértéséhez.

Enyhítheti az allergiás tüneteket

A kvercetin potenciális gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhíthetik az allergiás tüneteket.

Kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy blokkolhatja a gyulladásban szerepet játszó enzimeket, és elnyomhatja a gyulladást elősegítő vegyi anyagokat, például a hisztamint.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy a kvercetin-kiegészítők szedése elnyomta a földimogyoróval kapcsolatos anafilaxiás reakciókat egerekben.

Ennek ellenére nem világos, hogy a vegyület ugyanolyan hatással van-e az emberek allergiájára, ezért további kutatásra van szükség ahhoz, hogy alternatív kezelésként ajánlhassák.

Csökkentheti a krónikus agyi rendellenességek kockázatát

A kutatások azt sugallják, hogy a kvercetin antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megvédeni a degeneratív agyi rendellenességeket, mint például az Alzheimer-kór és a demencia.

Egy tanulmányban az Alzheimer-kórban szenvedő egerek 3 hónapon keresztül kétnaponta kvercetin injekciót kaptak.

A vizsgálat végére az injekciók az Alzheimer-kór számos markerét megfordították, és az egerek sokkal jobban teljesítettek a tanulási teszteken.

Egy másik tanulmányban a kvercetinben gazdag étrend csökkentette az Alzheimer-kór markereit, és javította az agyműködést egereknél az állapot korai középső szakaszában.

Az étrendnek azonban alig vagy egyáltalán nem volt hatása a középső késői stádiumú Alzheimer-kórban szenvedő állatokra.

A kávé egy népszerű ital, amely összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Valójában a kutatások azt mutatják, megbízható forrás, hogy a kvercetin, nem a koffein, a kávé elsődleges vegyülete, amely felelős a betegség elleni potenciális védőhatásért.

Noha ezek az eredmények ígéretesek, több kutatásra van szükség embereken.

Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás minden harmadik amerikai felnőttet érint. Növeli a szívbetegség kockázatát – ez a vezető halálok az Egyesült Államokban.

A kutatások szerint a kvercetin segíthet csökkenteni a vérnyomást. A kémcsöveken végzett vizsgálatok során úgy tűnt, hogy a vegyület ellazító hatással van az erekre.

Amikor a magas vérnyomású egereknek 5 héten keresztül naponta kvercetint adtak, szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeik (a felső és alsó számok) átlagosan 18%-kal, illetve 23%-kal csökkentek.

Hasonlóképpen, egy 9, 580 emberen végzett humán vizsgálat áttekintése azt találta, hogy több mint 500 mg kvercetin napi kiegészítés formájában történő bevétele átlagosan 5,8 Hgmm-rel, illetve 2,6 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további humán vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a vegyület alternatív terápia lehet-e a magas vérnyomás kezelésére.

Egyéb lehetséges előnyök

Íme a kvercetin további lehetséges előnyei:

Segíthet az öregedés leküzdésében. Kémcsöves és állatkísérletek azt sugallják, hogy a kvercetin segíthet megfiatalítani vagy megszüntetni az öregedő sejteket, és csökkenti az öregedés markereit. Azonban több emberi kutatásra van szükség. Elősegítheti a gyakorlati teljesítményt. Egy 11 humán tanulmányból álló áttekintés azt találta, hogy a kvercetin szedése némileg javíthatja az állóképességi gyakorlatok teljesítményét. Segítheti a vércukorszint szabályozását. Humán- és állatkutatások azt jelzik, hogy a vegyület csökkentheti a vércukorszintet és megvédheti a cukorbetegség szövődményeit

ÖSSZEFOGLALÁS A kvercetin javíthatja a gyulladást, a vérnyomást, a fizikai teljesítményt és a vércukorszint szabályozását

Élelmiszerforrások és adagolás

A kvercetin természetesen számos növényi alapú élelmiszerben megtalálható, különösen a külső rétegben vagy a héjban.

A jó táplálékforrások közé tartoznak:

          • kapribogyó
          • paprika - sárga és zöld
          • hagyma - vörös és fehér
          • medvehagyma
          • spárga – főtt
          • cseresznye
          • paradicsom
          • piros alma
          • vörös szőlő
          • brokkoli
          • kelkáposzta
          • piros leveles saláta
          • bogyók – minden fajta, például áfonya, áfonya és málna
          • tea - zöld és fekete

Vegye figyelembe, hogy az élelmiszerekben lévő kvercetin mennyisége az élelmiszer termesztésének körülményeitől függhet.

Például egy tanulmány szerint a bioparadicsom akár 79%-kal több kvercetint tartalmaz, mint a hagyományosan termesztett paradicsom.

Más tanulmányok azonban rámutatnak a különböző paradicsomfajták kvercetintartalma közötti különbségekre, függetlenül a tenyésztési módtól. Nem volt különbség a hagyományos vagy biotermesztésű paprika között.

Kvercetin kiegészítők

A kvercetint étrend-kiegészítőként vásárolhatja meg az interneten és az egészséges élelmiszerboltokban. Többféle formában kapható, beleértve a kapszulákat és a porokat is.

A tipikus adagok napi 500-1000 mg között mozognak.

Önmagában a kvercetin alacsony biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet rosszul szívja fel.

Ezért a kiegészítők tartalmazhatnak más vegyületeket, például C-vitamint vagy emésztőenzimeket, például bromelaint, mivel ezek fokozhatják a felszívódást.

Ezenkívül egyes kutatások azt jelzik, hogy a kvercetin szinergikus hatást fejt ki, ha más flavonoid-kiegészítőkkel, például rezveratollal, genisteinnel és katekinekkel kombinálják.

 

Biztonság és mellékhatások

A kvercetin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és biztonságosan fogyasztható.

Kiegészítőként úgy tűnik, hogy általában biztonságos, kevés mellékhatás nélkül.

Egyes esetekben a napi 1000 mg-nál több kvercetin fogyasztása enyhe tüneteket, például fejfájást, gyomorfájdalmat vagy bizsergő érzést okozhat.

Élelmiszerben fogyasztva a kvercetin biztonságos a terhes és szoptató nők számára.

Azonban hiányoznak a kvercetin-kiegészítők terhes és szoptató nők számára történő biztonságosságáról szóló tanulmányok, ezért kerülje a kvercetin szedését, ha terhes vagy szoptat.

Mint minden kiegészítő esetében, a kvercetin szedése előtt konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mivel kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve az antibiotikumokat és a vérnyomáscsökkentő szereket.

Azonban kölcsönhatásba léphet különféle gyógyszerekkel, és nem megfelelő terhes és szoptató nők számára, ezért használat előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával.

A kvercetin a legelterjedtebb étrendi flavonoid.

Ez összefüggésbe hozható a jobb edzésteljesítménnyel, valamint a gyulladás, a vérnyomás és a vércukorszint csökkenésével.

Bár előnyei ígéretesnek tűnnek, több emberi kutatásra van szükség.

A gyermekfláncfű hatása
fekete fokhagyma kapszula, fekete fokhagyma hatása, mire jó a fekete fokhagyma