A gyermekláncfű hatása
A pitypang levelei, gyökerei és virágai egészségügyi előnyökkel járhatnak. Ezek közé tartozhat a máj egészségének elősegítése és a gyulladás elleni küzdelem. Bár gyakran makacs gyomnövénynek tartják, az emberek évszázadok óta használják a pitypangot a hagyományos orvoslásban.
A levelek, gyökerek és virágok nemcsak színt adhatnak a tányérnak, hanem gyakran megtalálhatók a gyógyteákban és -kiegészítőkben is, ahol természetes gyógymódként használják a vércukorszint szabályozására, valamint a bőr, a máj és a szív erősítésére.
Íme a pitypang 13 lehetséges egészségügyi előnye, valamint a gyakori kockázatok és mellékhatások.
1. Nagyon tápláló
A gyökértől a virágig a pitypang rendkívül tápláló növény, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.
A pitypang zöldje főzve vagy nyersen is fogyasztható, és kiváló A-, C- és K-vitaminforrás. E-vitamint, folsavat és kis mennyiségben egyéb B-vitaminokat is tartalmaz. A pitypang zöldje számos ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot.
A gyermekláncfű gyökere gazdag inulinban, egy olyan oldható rostban, amely a növényekben található, és támogatja az egészséges bélbaktériumok növekedését és fenntartását az emésztőrendszerben.
A pitypang gyökerét gyakran szárítják, és teát készítenek belőle, de akár egészben is fogyaszthatod, mint a többi gyökérzöldséget.
ÖSSZEFOGLALÁS A pitypang tápanyagtartalma a növény minden részére kiterjed. A gyermekláncfű gazdag rostforrás, valamint számos vitamin és ásványi anyag.
2. Erős antioxidánsokat tartalmaz
A pitypang erős antioxidánsokat tartalmaz, ami megmagyarázhatja számos gyógyászati tulajdonságát.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket – olyan molekulákat, amelyek a normál anyagcsere termékei, de hozzájárulnak a krónikus betegségek kockázatához, ha a szint túl magas a szervezetben. Ezért az antioxidánsok kulcsfontosságúak az Ön általános egészsége szempontjából.
A pitypang nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns béta-karotint, amely megvédheti a sejtkárosodást és az oxidatív stresszt.
Gazdagok egy másik típusú antioxidánsban is, az úgynevezett polifenolokban, amelyek főleg a virágban találhatók, de előfordulnak a gyökerekben, a levelekben és a szárban.
ÖSSZEFOGLALÁS A pitypang gazdag forrása a béta-karotinnak és a polifenolvegyületeknek, amelyek egyaránt semlegesíthetik a káros szabad gyököket, és megvédhetnek a krónikus betegségektől.
3. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben
A gyermekláncfű csökkentheti a gyulladást olyan vegyületeknek köszönhetően, mint a polifenolok.
A gyulladás az immunrendszer természetes reakciója sérülésekre vagy fertőzésekre. A hosszú távú gyulladás azonban tartósan károsíthatja a testszöveteket és a DNS-t.
Egyes kémcsőben végzett vizsgálatok a pitypangból kivont vegyületekkel kezelt sejtekben szignifikánsan csökkent gyulladásmarkereket mutattak ki.
Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a pitypangból készült tinktúra csökkenti az oxidatív stresszt és kardioprotektív hatást fejt ki.
Ennek ellenére emberi kutatásra van szükség.
ÖSSZEFOGLALÁS Korlátozott számú állat- és kémcsöves kutatás arra utal, hogy a pitypang gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, bár humán vizsgálatok hiányoznak.
4. Segíthet a vércukorszint kezelésében
A cikória és a klorogénsav két bioaktív vegyület a pitypangban, amelyek segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet.
Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy ezek a vegyületek javíthatják az inzulin – egy vércukorszintet szabályozó hormon – szekrécióját és a glükóz (cukor) felszívódását az izmokban.
Ez a folyamat javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.
A cikória és a klorogénsav szintén korlátozhatja a keményítőtartalmú, magas szénhidráttartalmú ételek emésztését, ami tovább hozzájárulhat a pitypang azon képességéhez, hogy csökkenti a vércukorszintet.
Bár ezek az eredmények biztatóak, több kutatásra van szükség az embereken.
ÖSSZEFOGLALÁS A gyermekláncfű olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok során. Emberi kutatásra azonban továbbra is szükség van.
5. Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet
A pitypang egyes vegyületei csökkenthetik a triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezői.
A pitypangban található néhány polifenol, például a flavonoidok és a hidroxi-fahéjsav-származékok koleszterin- és triglicerid-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek.
Egy másik áttekintés megjegyezte, hogy a pitypang szívvédő hatású lehet, beleértve a koleszterinszint csökkentését..
A jelenlegi kutatás azonban kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálatokra korlátozódik, és embereken végzett vizsgálatokra van szükség.
ÖSSZEFOGLALÁS Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a pitypang csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, de embereken végzett kutatásokra van szükség.
6. Csökkentheti a vérnyomást
Bár egyesek azt állítják, hogy a pitypang csökkentheti a vérnyomást, a vizsgálatok korlátozottak.
A nyugati gyógyászatban a vizelethajtó gyógyszereket a felesleges folyadék megszabadítására használják, ami segíthet csökkenteni a vérnyomást.
Egy régebbi humán tanulmány szerint a pitypang hatékony vízhajtó. Ez a tanulmány azonban rövid volt, és csak 17 embert vont be.
A pitypang káliumot is tartalmaz, egy ásványi anyag, amely csökkent vérnyomással jár azoknál, akiknél korábban megemelkedett a vérnyomás. Így ez a növény közvetetten befolyásolhatja a vérnyomást káliumtartalma miatt.
Nevezetesen, ez a hatás nem csak a pitypangra jellemző – minden káliumban gazdag ételre vonatkozik, amelyet az egészséges táplálkozás részeként fogyasztanak.
ÖSSZEFOGLALÁS A gyermekláncfű vizelethajtó hatása és káliumtartalma miatt csökkentheti a vérnyomást. Azonban nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre.
7. Elősegítheti a máj egészségét
Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a pitypang kivonat megvédheti a májkárosodást és a betegségeket.
Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a pitypanggyökér-kivonat segített megelőzni a májkárosodást májelégtelenségben szenvedő patkányokban.
Más állatkísérletek kimutatták, hogy a pitypang kivonat csökkentheti a májban raktározott felesleges zsírt, és megvédheti az oxidatív stresszt.
Emberi kutatásra azonban szükség van.
ÖSSZEFOGLALÁS Állatkísérletek azt mutatják, hogy a pitypang megvédhet a májkárosodástól, de még több kutatásra van szükség az embereken.
8. Segíthet a fogyásban
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a pitypang és vegyületei támogathatják a testsúlyszabályozást, bár az adatok nem meggyőzőek.
Egyes kutatók azt sugallják, hogy a pitypang azon képessége, hogy javítja a szénhidrát-anyagcserét és csökkenti a zsír felszívódását, fogyáshoz vezethet. Ezt az elméletet azonban még tudományosan bizonyítani kell.
Egy egereken végzett vizsgálat azt is sugallja, hogy a pitypang kivonat elősegítheti a testtömeg-szabályozást a zsírfelszívódás csökkentésével.
Egy másik egereken végzett vizsgálat azt találta, hogy a klorogénsav, a pitypangban található vegyület csökkentette a testsúlyt, csökkentette a zsírfelhalmozódást, és megváltoztatta a testtömeg-szabályozásban szerepet játszó specifikus fehérjék szintjét.
Mindazonáltal több, magas színvonalú emberrel végzett kutatásra van szükség.
ÖSSZEFOGLALÁS Egyes állatkísérletek megjegyzik, hogy a pitypangvegyületek támogathatják a testtömeg-szabályozást, de humán vizsgálatok nem értékelték ezt a hatást.
9. Támogathatja az egészséges emésztést és kezelheti a székrekedést
A pitypangot gyakran használják a hagyományos orvoslásban a székrekedés kezelésére és az emésztőrendszer egészségének javítására.
Egy régebbi állatkísérletben szignifikánsan megnőtt a gyomorösszehúzódások és a gyomor kiürülésének gyakorisága pitypangkivonattal kezelt patkányokban.
A pitypanggyökér a prebiotikus rost inulin gazdag forrása is, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a székrekedést és elősegíti az élelmiszerek emésztőrendszeren keresztüli mozgását.
Továbbá, mivel főtt csészénként (105 gramm) több mint 3 gramm rostot tartalmaz, a pitypang zöldje megnövelheti a rostbevitelt. A rostok támogatják a bélrendszer rendszerességét, és védenek a különféle emésztési betegségektől, beleértve az aranyér és a divertikulitist.
ÖSSZEFOGLALÁS A pitypang rostokban és prebiotikus vegyületekben, például inulinban gazdag – mindkettő támogathatja a bélrendszer működését, egyéb emésztési előnyök mellett.
10. Erősítheti az immunrendszer egészségét
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a pitypang antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek támogathatják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
Számos kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypang kivonat jelentősen csökkenti a vírusok replikációs képességét.
A kutatások azt is jelzik, hogy a pitypang egyes aktív vegyületei védelmet nyújtanak a káros baktériumok és gombák ellen.
Végső soron több kutatásra van szükség az embereken.
ÖSSZEFOGLALÁS Bár az embereken végzett kutatások hiányoznak, néhány kémcsőben végzett tanulmány azt sugallja, hogy a pitypang vírus-, gomba- és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
11. Hasznos bőrápoló kezelés lehet
Állatokon és kémcsöveken végzett kutatások kimutatták, hogy a pitypang kivonat megvédheti a napfény által okozott bőrkárosodást, az öregedést és a pattanásokat.
Egy tanulmányban a pitypang kivonat fermentált levese megakadályozta a bőr károsodását, ha közvetlenül az UVB-sugárzásnak való kitettség előtt vagy közvetlenül utána alkalmazták, ami a napfény által kapott sugárzás.
Egy régebbi kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pitypanggyökér-kivonat növelte az új bőrsejtek képződését, ami elősegítheti a bőr megjelenését az életkor előrehaladtával.
Ezenkívül régebbi kutatások azt mutatják, hogy a pitypang kivonat csökkentheti a bőr gyulladását és irritációját, miközben fokozza a hidratációt és a kollagéntermelést. Ez hasznos lehet bizonyos típusú akne megelőzésében és kezelésében.
Hiányoznak azonban a legújabb kutatások a pitypang bőregészségre gyakorolt hatásairól, és a vizsgálatok kémcsövekre és állatokra korlátozódnak.
ÖSSZEFOGLALÁS Állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a pitypang védelmet nyújt a napsugárzás, az öregedés és a pattanások okozta bőrkárosodások ellen. További emberi kutatásokra van szükség.
12. Támogathatja az egészséges csontozatot
Nagyon kevés kutatást végeztek a pitypang csontok egészségére gyakorolt hatásáról, bár egyes tápanyagok hozzájárulnak az erős, egészséges csontok fenntartásához.
A gyermekláncfű jó forrása a kalciumnak és a K-vitaminnak, amelyek döntő szerepet játszanak a csontok egészségében.
Egy kis tanulmány a K-vitaminban gazdag leveles zöldségek megnövekedett bevitelét kapcsolta össze a csontokban található fehérje, az oszteokalcin vérszintjének csökkentésével. Ez arra utal, hogy több leveles zöldség, például pitypang fogyasztása segíthet megelőzni a csontvesztést.
Az inulin, a pitypanggyökérben található rost az emésztés és a bélrendszer egészségének javítása révén is támogathatja az egészséges csontokat.
Ezenkívül egyes kutatások azt sugallják, hogy a pitypangban és más zöldekben található antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a csontok egészségében, és az oxidatív stressz csökkentésével védenek a csontvesztés ellen.
ÖSSZEFOGLALÁS Hiányoznak a pitypang csontok egészségére gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatások, bár a növény egyes összetevői támogathatják az erős csontok fenntartását.
Adagolási és kiegészítő formák
Az emberek gyakran természetes állapotukban fogyasztják a pitypang leveleit, szárát és virágait. Fogyaszthatod főzve vagy nyersen is. A gyökeret általában szárítják, őrlik, és tea- vagy kávéhelyettesítőként használják.
A pitypang kiegészítőként kapszula, kivonat vagy tinktúra formájában is kapható.
Jelenleg nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek, mivel nagyon kevés humán kutatást végeztek. A rendelkezésre álló adatok azonban a következő adagokat javasolják a pitypang különböző formáihoz:
- Friss levelek: 4-10 gramm naponta
ÖSSZEFOGLALÁS Nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek a pitypang-kiegészítőkre vonatkozóan, mivel a kutatás korlátozott. A pitypang különböző formái eltérő adagokat igényelhetnek.
Lehetséges kockázatok és mellékhatások
A pitypang növények alacsony toxicitásúak, és valószínűleg biztonságosak a legtöbb ember számára, különösen élelmiszerként fogyasztva.
Ne feledje azonban, hogy a kutatás még mindig korlátozott, és a pitypang nem teljesen kockázatmentes.
Ez a növény allergiás reakciókat okozhat, különösen azoknál az embereknél, akik allergiásak a rokon növényekre, például a parlagfűre. Kontakt dermatitisz érzékeny bőrűeknél is előfordulhat.
Egy régebbi áttekintés szerint a pitypang kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel is, beleértve bizonyos antibiotikumokat, véralvadásgátlókat és vércukorszintet csökkentő gyógyszereket. Ha vényköteles gyógyszereket szed, fontolja meg, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel a pitypang bevétele előtt.
ÖSSZEFOGLALÁS A pitypang valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára. Azonban allergiás reakciókat válthat ki, és kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.
Gyakran Ismételt Kérdések
Mire jó a pitypang?
Az emberek fogyaszthatnak pitypang gyökereit, zöldjeit és virágait. A növény vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Lehet, hogy bizonyos gyógyászati tulajdonságokkal is rendelkezik, bár további kutatásokra van szükség az embereken az előnyök megerősítéséhez.
Biztonságos a pitypang mindennapi szedése?
Míg a pitypang fogyasztása kiegyensúlyozott étrend részeként valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, további kutatásokra van szükség a pitypang kiegészítőként történő szedésével kapcsolatban. Néhány ember allergiás reakciót válthat ki a pitypangra.
Mit tesz a pitypang a hormonokhoz?
A pitypang elősegítheti az inzulin hormon szekrécióját, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős.
Mik a gyermekláncfű hátrányai?
A pitypang számos egészségügyi előnnyel járhat, de nem sok kutatás igazolta ezeket az előnyöket az emberekben. Egyesek allergiásak lehetnek a pitypangra, különösen, ha allergiásak a hasonló növényekre, például a parlagfűre és a százszorszépekre.
A sok lehetséges előny ellenére a pitypang növények és kiegészítők nem tekinthetők a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód helyettesítőjének. Hiányoznak a konkrét alkalmazásokra vonatkozó kutatások – különösen az emberek esetében.
Ennek ellenére, ha a zöldjét, gyökereit és virágait teljes formában fogyasztja – salátákban, sült ételekben, köretekben és rágcsálnivalókban – ez a gyökérzöldség egyedülálló, tápláló kiegészítője lesz étrendjének.
Ha a pitypangot étrend-kiegészítőként szeretné szedni, jobb, ha először konzultál egy egészségügyi szakemberrel.