d-mannoz

A D-mannóz és a húgyúti fertőzések

d-mannóz, d-mannóz kapszula

A D-mannóz és a húgyúti fertőzések

A D-mannózt gyakran használják a húgyúti fertőzések (UTI) kezelésében és megelőzésében. Úgy gondolják, hogy gátolja egy bizonyos típusú baktérium aktivitását, amely húgyúti fertőzést okoz.

Mi az a D-mannóz?

A D-mannóz egyfajta cukor, amely a jobban ismert glükózhoz kapcsolódik. Ezek a cukrok egyaránt egyszerű cukrok, vagyis csak egy molekula cukorból állnak. Mindkettő természetesen előfordul a szervezetben, és bizonyos növényekben is megtalálható keményítő formájában.

Számos gyümölcs és zöldség tartalmaz D-mannózt, többek között:

  • áfonya (és áfonyalé)
  • almák
  • narancs
  • őszibarack
  • brokkoli
  • zöldbab

Ez a cukor bizonyos táplálék-kiegészítőkben is megtalálható, kapszula vagy por formájában. Némelyik önmagában D-mannózt tartalmaz, míg mások további összetevőket tartalmaznak, mint például:

  • áfonya
  • pitypang kivonat
  • hibiszkusz
  • csipkebogyó
  • probiotikumok

Sokan szedik a D-mannózt a húgyúti fertőzések (UTI) kezelésére és megelőzésére. Úgy gondolják, hogy a D-mannóz gátolja bizonyos baktériumok növekedését a húgyúti rendszerben. De hogyan is működik?

Amit a tudomány mond

Az E. coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések 90 százalékát. Amint ezek a baktériumok bejutnak a húgyutakba, megtapadnak a sejtekben, növekednek és fertőzést okoznak. A kutatók úgy vélik, hogy a D-mannóz segíthet a húgyúti fertőzések kezelésében vagy megelőzésében azáltal, hogy meggátolja ezeknek a baktériumoknak a rátapadását.

Miután D-mannózt tartalmazó élelmiszereket vagy étrend-kiegészítőket fogyaszt, a szervezet a vesén keresztül a húgyutakba juttatja azt.

Amíg a húgyutakban van, hozzátapadhat az ott előforduló E. coli baktériumokhoz, ennek eredményeként a baktériumok többé nem tudnak kötődni a sejtekhez, és nem tudnak fertőzést okozni.

Nem sok kutatás foglalkozik a D-mannóz hatásaival, ha húgyúti fertőzésben szenvedők szedik, de néhány korai tanulmány azt mutatja, hogy segíthet.

Egy 2013-as tanulmány a D-mannózt 308 olyan nőnél értékelte, akiknek gyakori húgyúti fertőzései voltak. A D-mannóz a nitrofurantoin antibiotikumhoz hasonlóan hat hónapon keresztül megelőzte a húgyúti fertőzéseket.

Egy 2014-es vizsgálatban a D-mannózt a trimetoprim/szulfametoxazol antibiotikummal hasonlították össze a gyakori húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére 60 nőnél.

A D-mannóz csökkentette az UTI tüneteit aktív fertőzésben szenvedő nőknél. A további fertőzések megelőzésében is hatékonyabb volt, mint az antibiotikum.

Egy 2016-os tanulmány 43 aktív húgyúti fertőzésben szenvedő nőnél tesztelte a D-mannóz hatásait. A vizsgálat végén a legtöbb nőnél javultak az eredmények

Hogyan kell használni a D-mannózt

Amikor eldönti, melyiket használja, három dolgot kell figyelembe vennie:

1. megpróbál-e megelőzni egy fertőzést vagy
2. kezelni kíván egy aktív fertőzést, ennek fényében érdemes kiválasztani az adagot, és az étrendkiegészítő állagát. 

A D-mannózt jellemzően húgyúti fertőzések megelőzésére használják olyan embereknél, akiknél gyakori húgyúti fertőzések szenvednek, vagy aktív húgyúti fertőzések kezelésére használják. Fontos tudni, hogy ezek közül melyikre használja, mert az adagolás eltérő lehet.

A legjobb adagolás azonban nem teljesen világos. Egyelőre csak a kutatásban használt dózisokat javasoljuk:

A gyakori húgyúti fertőzések megelőzésére: 2 gramm naponta egyszer vagy 1 gramm naponta kétszer Aktív húgyúti fertőzés kezelésére: 1,5 gramm naponta kétszer 3 napon keresztül, majd naponta egyszer 10 napon keresztül; vagy 1 gramm naponta háromszor 14 napig

A D-mannóz kapszulákban és porokban kapható. A választott forma elsősorban az Ön preferenciáitól függ. Előnyben részesítheti a port, ha nem szeret terjedelmes kapszulákat bevenni, vagy szeretné elkerülni az egyes gyártók kapszuláiban található töltőanyagokat.

Ne feledje, hogy sok termék 500 milligrammos kapszulát kínál. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy két-négy kapszulát kell bevennie a kívánt adag eléréséhez.

A D-mannóz por használatához oldja fel egy pohár vízben, majd igya meg a keveréket. A por könnyen oldódik, a víz édes ízű lesz.

A D-mannóz szedésének mellékhatásai

A legtöbb D-mannózt szedő ember nem tapasztal mellékhatásokat, de néhányuknak laza a széklete vagy hasmenése lehet.

Ha cukorbeteg, beszéljen kezelőorvosával a D-mannóz szedése előtt. Érdemes óvatosnak lenni, mivel a D-mannóz a cukor egyik formája. Lehetséges, hogy kezelőorvosa alaposabban ellenőrizni szeretné vércukorszintjét, ha D-mannózt szed.

Ha aktív húgyúti fertőzése van, ne késlekedjen az orvosával való beszélgetéssel. 

Az aktív húgyúti fertőzések kezelésében hatékonynak bizonyult antibiotikum kezelésének késleltetése a fertőzés átterjedését eredményezheti a vesékben és a vérben.

Maradjon a bevált módszereknél

További kutatásokra van szükség, de a D-mannóz ígéretes táplálék-kiegészítőnek tűnik, amely lehetőség lehet a húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére, különösen azoknál az embereknél, akiknek gyakori húgyúti fertőzései vannak.

A legtöbb ember, aki szedi, nem tapasztal semmilyen mellékhatást, de a nagyobb adagok még feltáratlan egészségügyi problémákat okozhatnak.

Beszéljen kezelőorvosával a megfelelő kezelési lehetőségekről, ha aktív UTI-je van. Bár a D-mannóz segíthet egyeseknél a húgyúti fertőzések kezelésében, fontos, hogy orvosilag bizonyított kezelési módszereket kövessünk, hogy megelőzzük a súlyosabb fertőzés kialakulását.

hialuronsav, hialuronsav kapszula
myo-inozitol, myo inozitol por, myo inozitol hatása