myo-inozitol

Myo inozitol por: myo inozitol hatása

myo-inozitol, myo inozitol por, myo inozitol hatása

Myo inozitol por : myo inozitol hatása

Az inozitol a szervezetben és az élelmiszerekben található szénhidrát. Az inozitol-kiegészítők segíthetnek a szorongásos és termékenységi zavarok kezelésében, valamint elősegíthetik a jobb egészséget.

Az inozitolnak számos formája létezik, és számos testi folyamatban játszik szerepet. Mindegyik molekula kémiai szerkezete hasonló a vérben található fő cukorhoz - a glükózhoz. Ezért megvizsgálták potenciális egészségügyi előnyeit.

Íme az inozitol 5 bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye.

1. Csökkentheti a szorongást a szerotonin befolyásolásával

Az inozitol hatással van azokra a folyamatokra, amelyek neurotranszmittereket termelnek, amelyek az információ továbbításáért felelős molekulák az agyban.

A szerotonin az egyik fontos neurotranszmitter, amelyet az inozit befolyásol. Ennek a molekulának számos szerepe van a szervezetben, és befolyásolja viselkedését és hangulatát.

A kutatók megvizsgálták, hogy az inozit-kiegészítők javíthatják-e a szerotonint és az agyat érintő állapotokhoz kapcsolódó tüneteket.

Ez magában foglalja a szorongásos rendellenességeket, például a pánikbetegséget, a rögeszmés-kényszeres rendellenességet (OCD) és a poszttraumás stressz zavart (PTSD).

Számos tanulmány kimutatta, hogy az inozitol csökkentheti a pánikrohamok számát a pánikbetegségben szenvedőknél.

Egy 20 pánikbetegségben szenvedő emberrel végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 18 gramm inozitol 4-gyel csökkentette a heti pánikrohamok számát – ez több, mint a heti 2,4-szeres csökkenés a szorongásos gyógyszert szedő egyéneknél.

Egy másik, OCD-ben szenvedő betegek körében végzett tanulmány azt találta, hogy a napi 18 gramm inozitol jobban javítja a tüneteket, mint a placebo.

Összességében az inozitol előnyös lehet bizonyos típusú szorongásos rendellenességek esetén, de további vizsgálatokra van szükség e hatások meghatározásához.

Összefoglalás Inozitol hatással lehet az agy neurotranszmittereire, beleértve a szerotonint is. Magas dózisok előnyös lehet a szorongásos zavarok bizonyos formáinak, például a pánik kezelésében rendellenességek. Azonban vegyes eredményekről számoltak be, és több kutatás is történt szükséges.

2. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását az inzulinérzékenység javításával

Az inzulin egy olyan hormon, amely kritikus fontosságú a szervezet vércukorszintjének szabályozásában.

Az inzulinrezisztenciát, amely a szervezet inzulinra való reagálási képességének problémája, az egyik kulcsfontosságú tényezőnek tekintik az olyan állapotokhoz, mint a metabolikus szindróma.

Az inozit felhasználható olyan molekulák előállítására, amelyek részt vesznek az inzulin működésében a sejtekben.

Ezért feltárták az inozit azon képességét, hogy javítja a szervezet inzulinérzékenységét – így csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Egy hat hónapos vizsgálatban 80, metabolikus szindrómában szenvedő posztmenopauzás nő részvételével azt találták, hogy napi 4 gramm inozit jobban javítja az inzulinérzékenységet, a vérnyomást és a koleszterinszintet, mint a placebó.

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőkön végzett egyéb kutatások szintén kimutatták az inozit előnyeit az inzulinérzékenység és a vércukorszint szabályozásában.

Sőt, az inozitol javíthatja az inzulin hatását policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nőknél, bár az eredmények vegyesek.

Összefoglalás Inozitol szerepet játszik az inzulin jelzésében, és javíthatja a szervezet érzékenységét bizonyos esetekben inzulin. Előnyöket észleltek azoknál az egyéneknél, akiknél metabolikus szindróma, a terhességi cukorbetegség kockázatának kitett nők és a PCOS-ben szenvedő nők.

3. Javíthatja a PCOS-ben szenvedő nők termékenységét

A PCOS egy olyan szindróma, amely akkor fordul elő, amikor egy nő szervezete abnormálisan nagy mennyiségben termel bizonyos hormonokat.

A PCOS-ben szenvedő nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve számos betegségben, és meddőségi problémákat tapasztalhatnak.

Az inzulinérzékenységgel kapcsolatos problémák a PCOS-ben szenvedő nők csökkent termékenységének egyik oka lehet. Mivel az inozit javíthatja az inzulinérzékenységet, potenciális kezelésként tanulmányozták.

Tanulmányok kimutatták, hogy az inozitol előnyös lehet a PCOS-ben szenvedő nők petefészkek működésének és termékenységének javításában.

Ezek a vizsgálatok jellemzően napi 2–4 grammos adagokat alkalmaztak, és a jótékony hatást normál testsúlyú, túlsúlyos és elhízott nők esetében is tapasztalták.

Összességében a kutatás azt találta, hogy az inozitol-kiegészítők javíthatják a menstruációs ciklus rendszerességét, az ovulációt és a terhességi arányt a PCOS-ben szenvedő nőknél.

Összefoglalás Inozitol ígéretes vegyület a reproduktív funkció számos aspektusának javítására PCOS-ben szenvedő nők, beleértve a menstruációs ciklus rendszerességét, az ovulációt és a termékenységet.Az ilyen célokra alkalmazott adagok általában napi 2-4 gramm.

4. Csökkentheti a depresszió tüneteit

Az agyban lévő neurotranszmitterekre gyakorolt hatása miatt az inozitot a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerként tárták fel.

Egyes kutatások kimutatták, hogy napi 12 gramm inozit négy héten keresztül csökkentheti a depresszió tüneteit a placebóhoz képest.

Egy másik kis tanulmány arról számolt be, hogy a napi 6 gramm 11 résztvevőből 9-nél javította a depressziót.

Más kutatások azonban kimutatták, hogy az inozit hozzáadása a depresszió standard gyógyszeréhez nem javítja jobban a tüneteket, mint a gyógyszer önmagában.

Összegzés Egyes kutatások kimutatták, hogy az inozit csökkenti a depressziót. Előfordulhat, hogy az inozitol nem javítja a tüneteket a gyógyszert szedőknél vagy azoknál akik nem reagálnak a szokásos gyógyszeres kezelésre.

5. Jó biztonsági nyilvántartás, nincs vagy kevés mellékhatással

Az inozitol természetesen megtalálható a szervezetben és számos élelmiszerben.

Az élelmiszerből nyert mennyiség 1 grammnál kevesebb és több gramm között is változhat, az étrend összetételétől függően.

Még akkor is, ha étrend-kiegészítőként adják, nagyon jó biztonsági eredményekkel rendelkezik.

A kutatási vizsgálatok során az adagok körülbelül napi 2 és 18 gramm között változtak.

Nagyobb, 12–18 grammos dózisok esetén néhány enyhe mellékhatásról számoltak be. Ezek elsősorban gyomorfájdalmakból, gyomorpanaszokból és puffadásból állnak.

Néhány tanulmányban azonban úgy tűnt, hogy az inozitol adagjának enyhe csökkentése javítja ezeket a tüneteket.

Inozit-kiegészítőket még terhes nőknek is adtak körülbelül napi 4 gramm dózisban, anélkül, hogy ez aggodalomra okot adott volna.

Összefoglalás Inozitol egy természetben előforduló vegyület, jó biztonsági mutatóval. Nagyobb dózisok esetén 12 gramm vagy több, gyomorpanasz léphet fel. Ezek a tünetek azonban lehetnek az adag csökkentésével javult.

Egyéb lehetséges előnyök

Az inozitot számos egyéb egészségügyi előny tekintetében vizsgálták, többek között:

  • Fogyás: Ez a kiegészítés kismértékű súlycsökkenést okozhat
  • PCOS-ban szenvedő nők.
  • Vérlipidek: Némelyik a vérzsírszint, például a koleszterin javulását jelentették.
  • Vérnyomás: Számos tanulmány számolt be a vérnyomás kismértékű csökkenése PCOS-ben szenvedő nőknél.

Bár az inozitolnak más egészségügyi hatásai is lehetnek, ezek közül jelenleg nagyon korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre.

Összegzés: Az inozitolnak számos szerepe van a szervezetben,mindemelett jótékony egészségügyi hatása,beleértve a fogyást és a vérzsírszint vagy a vérnyomás javulását meghatározott csoportok. A jövőbeli kutatások ennek további fontos hatásait is azonosíthatják molekula.

Források és adagok

Az inozit számos élelmiszerben megtalálható, de a legnagyobb koncentrációban a babban, a gyümölcsökben, a diófélékben és a gabonákban találhatók.

A napi rendszerint elfogyasztott mennyiség 1 grammnál kevesebbtől néhány grammig terjedhet, attól függően, hogy milyen ételeket eszel.

Bár számos formája létezik, a táplálékkiegészítőkben lévő inozit általában a mio-inozit molekulára utal, amely a sejtekben található inozit tartalom több mint 90%-át teszi ki.

Az inozit-kiegészítők tanulmányozása során nagyobb mennyiségeket használtak, mint általában az élelmiszerekben, akár napi 18 grammot is.

Az inzulinérzékenység és a termékenység esetén alkalmazott dózisok általában sokkal alacsonyabbak, mint a neurológiai állapotok, például szorongásos zavarok és depresszió esetén alkalmazott adagok.

Összefoglalás Inozitol sokféle élelmiszerben meglehetősen kis mennyiségben van jelen. Több is van inozit formái, de a legtöbb kiegészítő mioinozitot tartalmaz. Az inozitol adagjai a vizsgálatokban használt étrend-kiegészítők napi mennyisége általában 2-18 gramm.

Az inozitol egy szénhidrát, amely természetesen megtalálható a szervezetben és bizonyos élelmiszerekben.

Számos szerepet játszik a szervezetben, beleértve a neurotranszmitterek szintjét és a glükóz kezelésének módját.

Hatékony lehet egyes szorongásos rendellenességek és szervezete inzulinérzékenységének javításában.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy az inozitol számos egészségügyi előnyt kínál a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők számára, beleértve a menstruációs funkció és a termékenység javítását.

Ennek a molekulának jó a biztonsága, és kevés káros hatást figyeltek meg közepes és nagy dózisok esetén is.

Számos funkciója miatt a jövőbeli kutatások valószínűleg továbbra is az inozitol egészségügyi és orvosi alkalmazásokban betöltött jelentőségét fogják vizsgálni.

d-mannóz, d-mannóz kapszula
q10 koenzim, q10 vitamin, q10 koenzim mire jó