hialuronsav

A hialuronsav kapszula 7 meglepő jótékony hatása

hialuronsav, hialuronsav kapszula

A hialuronsav kapszula 7 meglepő jótékony hatása

A szervezet természetesen hialuronsavat termel, amely segít a szöveteink rugalmasságában. Szerepet játszik a bőr egészségében, a sebgyógyulásban, a csontok erősségében és sok más testi metabolizmusban.

A hialuronsav, más néven hialuronán, egy tiszta, ragacsos anyag, amelyet a szervezet természetesen termel.

A legnagyobb mennyiségben a bőrében, a kötőszövetében és a szemében található.

Fő funkciója a víz visszatartása, hogy a szöveteit nedvesen tartsa.

A hialuronsavnak sokféle felhasználása van. Sokan kiegészítőként szedik, de helyi szérumokban, szemcseppekben és injekciókban is használják.

Íme a hialuronsav szedésének 7 tudományosan alátámasztott előnye.

1. Elősegíti az egészségesebb, rugalmasabb bőrt

A hialuronsav-kiegészítők segíthetnek bőrének megjelenésében és rugalmasabbá tételében.

A hialuronsav a bőrben természetesen megtalálható vegyület, ahol a vízhez kötve segít megtartani a nedvességet.

Azonban a természetes öregedési folyamat és az olyan dolgoknak való kitettség, mint a nap ultraibolya sugárzása, a dohányfüst és a környezetszennyezés csökkentheti annak mennyiségét a bőrben.

A hialuronsav-kiegészítők szedése megakadályozhatja ezt a csökkenést azáltal, hogy többletmennyiséget biztosít szervezetének, hogy beépüljön a bőrbe.

Egy 2014-es tanulmány szerint napi 120–240 milligramm (mg) adagok legalább 1 hónapon keresztül szignifikánsan növelik a bőr nedvességtartalmát és csökkentik a bőrszárazságot felnőtteknél.

A hidratált bőr csökkenti a ráncok megjelenését is, ami magyarázatot adhat arra, hogy több tanulmány miért támasztja alá, hogy a kiegészítés simábbá teheti a bőrt.

A bőr felületén használva a hialuronsav szérumok csökkenthetik a ráncokat, a bőrpírt és a bőrgyulladást.

Egyes bőrgyógyászok még hialuronsavas töltőanyagokat is befecskendeznek a bőr feszes és fiatalos megjelenésének megőrzése érdekében.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsav-kiegészítők segíthetnek növelni a bőr nedvességtartalmát és csökkenteni a finom vonalak és ráncok megjelenését. A helyi kezelések enyhíthetik a bőrpírt és a bőrgyulladást, míg az injekciók feszesebbé tehetik a bőrt.

2. Gyorsíthatja a sebgyógyulást

A hialuronsav a sebgyógyulásban is kulcsszerepet játszik.

Természetesen jelen van a bőrben, de koncentrációja megnő, ha javításra szorul a sérülés.

A hialuronsav elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását azáltal, hogy szabályozza a gyulladás szintjét, és jelzi a szervezetnek, hogy több véredényt építsen ki a sérült területen.

Néhány régebbi tanulmány kimutatta, hogy bőrsebekre történő alkalmazása csökkenti a sebek méretét és a fájdalmat, mint a placebo, vagy ha egyáltalán nem kezelik.

A hialuronsav antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát, ha közvetlenül a nyílt sebekre alkalmazzák.

Sőt, hatékonyan csökkenti az ínybetegségeket, a fekélyeket a szájban, valamint  felgyorsítja a fogműtét utáni gyógyulást.

Míg a hialuronsav szérumokkal és gélekkel kapcsolatos kutatások ígéretesek, nem végeztek kutatást annak megállapítására, hogy a hialuronsav-kiegészítők ugyanazokat az előnyöket nyújtják-e.

Mivel azonban az orális kiegészítők növelik a bőrben található hialuronsav szintjét, joggal gyanítható, hogy hasonló előnyökkel járhatnak.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsav közvetlenül a nyílt sebre történő felvitele elősegítheti a gyógyulási folyamat felgyorsítását. Nem ismert, hogy a vele való kiegészítésnek ugyanolyan hatása lenne.

3. Enyhítse az ízületi fájdalmat a csontok kenésével

A hialuronsav az ízületekben is megtalálható, ahol nedvesen tartja a csontok közötti teret.

Ha az ízületeket kenjük, a csontok kisebb valószínűséggel csiszolódnak egymáshoz, és kellemetlen fájdalmat okoznak.

A hialuronsav-kiegészítők nagyon hasznosak az osteoarthritisben szenvedők számára, amely egyfajta degeneratív ízületi betegség, amelyet az ízületek idővel történő elhasználódása okoz.

Napi 80-200 mg legalább 2 hónapig tartó bevétele kimutatták, hogy jelentősen csökkenti az osteoarthritisben szenvedő emberek térdfájdalmát, különösen a 40 és 70 év közöttieknél.

A fájdalomcsillapítás érdekében a hialuronsavat közvetlenül az ízületekbe is be lehet fecskendezni. Egy több mint 21 000 felnőtt bevonásával végzett elemzés azonban a fájdalom csekély mértékű csökkenését és a mellékhatások nagyobb kockázatát találta.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők injekciókkal való párosítása növelheti a fájdalomcsillapító hatást, és megnövelheti az injekciók között eltelt időt.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsav-kiegészítők hatékonyan csökkentik az ízületi fájdalmat az osteoarthritisben szenvedőknél. Injekciók is használhatók, de kockázatokkal járhatnak.

4. Csillapítsa a reflux tüneteit

Egy új kutatás szerint a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a savas reflux tüneteit.

Ha savas reflux jelentkezik, a gyomor tartalma a torokban tetőzhet, ami fájdalmat és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását okozza.

A hialuronsav segíthet megnyugtatni a nyelőcső sérült nyálkahártyáját, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Egy 2012-es kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát keverékének a sav által károsított torokszövetre történő felvitele elősegítette a gyógyulást gyorsabban, mint ha nem alkalmaztak volna kezelést.

Humán vizsgálatok is kimutatták az előnyöket.

Egy tanulmány megállapította, hogy a hialuronsav és a kondroitin-szulfát kiegészítése egy savcsökkentő gyógyszerrel együtt 60%-kal jobban csökkentette a reflux tüneteit, mint a savcsökkentő gyógyszer önmagában történő alkalmazása.

Egy másik régebbi tanulmány kimutatta, hogy ugyanaz a típusú kiegészítő ötször hatékonyabban csökkentette a savas reflux tüneteit, mint a placebo.

A kutatás ezen a területen még viszonylag új, és további tanulmányokra van szükség ezen eredmények megismétléséhez. Mindazonáltal ezek az eredmények ígéretesek.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsavat és kondroitin-szulfátot tartalmazó kombinált étrend-kiegészítő egyes embereknél segíthet csökkenteni a savas reflux tüneteit.

5. Enyhítse a szemszárazságot és a kellemetlen érzést

Az idősebb felnőttek körülbelül 11%-a tapasztalja a száraz szem tüneteit a csökkent könnytermelés vagy a túl gyorsan elpárolgó könnyeket.

Mivel a hialuronsav kiválóan tartja meg a nedvességet, gyakran használják a szemszárazság kezelésére.

A 0,2–0,4% hialuronsavat tartalmazó szemcseppekről kimutatták, hogy csökkentik a száraz szem tüneteit és javítják a szem egészségét.

A lassan felszabaduló hialuronsavat tartalmazó kontaktlencséket szintén fejlesztik a szemszárazság lehetséges kezelésére.

Ezenkívül a hialuronsavas szemcseppeket gyakran használják szemműtétek során a gyulladás csökkentésére és a sebgyógyulás felgyorsítására.

Bár kimutatták, hogy közvetlenül a szemre alkalmazva csökkentik a száraz szem tüneteit és javítják a szem általános egészségi állapotát, nem világos, hogy a szájon át szedhető kiegészítőknek hasonló lehet-e a hatása.

Egy 24 ember bevonásával végzett kis tanulmány azt találta, hogy a helyi és az orális hialuronsav kombinálása hatékonyabban javítja a száraz szem tüneteit, mint a helyi hialuronsav önmagában.

Azonban több nagy, jó minőségű tanulmányra van szükség ahhoz, hogy megértsük az orális hialuronsav-kiegészítők hatását a szem egészségére.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsav természetesen megtalálható a szemekben, és gyakran a szemcseppek összetevője a száraz szem tüneteinek enyhítésére. További kutatásra van szükség annak igazolására, hogy a kiegészítésnek ugyanazok a hatásai vannak-e.

6. Őrizze meg a csontok erejét

Új állatkutatások kezdődtek a hialuronsav-kiegészítők csontok egészségére gyakorolt hatásának vizsgálatára.

Két régebbi tanulmány kimutatta, hogy a hialuronsav-kiegészítők segíthetnek lelassítani a csontvesztés ütemét az oszteopéniában szenvedő patkányokban, amely a csontritkulást megelőző csontvesztés kezdeti szakasza.

Néhány régebbi kémcsöves tanulmány azt is kimutatta, hogy a hialuronsav nagy dózisai növelhetik az oszteoblasztok, az új csontszövet felépítéséért felelős sejtek aktivitását.

ÖSSZEFOGLALÁS Egyes régebbi állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a nagy dózisú hialuronsav segíthet megelőzni a csontvesztést, de embereken nem végeztek kutatást.

7. Megakadályozhatja a hólyagfájdalmat

A nők körülbelül 3-6%-a szenved intersticiális hólyaggyulladásnak vagy fájdalmas hólyag-szindrómának nevezett betegségben.

Ez a rendellenesség hasi fájdalmat és érzékenységet, valamint erős és gyakori vizelési ingert okoz.

Míg az intersticiális hólyaggyulladás okai ismeretlenek, a hialuronsavról azt találták, hogy segít enyhíteni az ehhez az állapothoz kapcsolódó fájdalmat és a vizelési gyakoriságot, ha katéteren keresztül közvetlenül a hólyagba vezetik be.

Nem világos, hogy a hialuronsav miért segít enyhíteni ezeket a tüneteket, de a kutatók azt feltételezik, hogy segít helyreállítani a hólyagszövet károsodását, így kevésbé érzékeny a fájdalomra.

A tanulmányok még nem határozták meg, hogy az orális hialuronsav-kiegészítők képesek-e annyira megnövelni a húgyhólyagban lévő szövetek mennyiségét, hogy ugyanolyan hatást fejtsenek ki.

ÖSSZEFOGLALÁS A hialuronsav enyhítheti a hólyag fájdalmát, ha katéteren keresztül közvetlenül a húgyhólyagba kerül, de előfordulhat, hogy a szájon át történő táplálékkiegészítők alkalmazása nem ugyanazokkal a hatásokkal jár.

Lehetséges mellékhatások és óvintézkedések

A hialuronsav használata általában nagyon biztonságos, kevés mellékhatással rendelkezik.

Mivel a szervezet természetesen termeli, az allergiás reakciók nagyon ritkák.

Egy 2012-es vizsgálatban 60 osteoarthritisben szenvedő embert vontak be, akik napi 200 mg-ot szedtek 1 évig, nem számoltak be negatív mellékhatásokról.

Terhesség vagy szoptatás alatti hatásait azonban nem vizsgálták alaposan, ezért ezeknek a csoportoknak óvatosnak kell lenniük, és kerülniük kell a kiegészítést.

A bőrbe vagy ízületekbe adott hialuronsav injekciók esetén nagyobb a mellékhatások kockázata. A negatív reakciók azonban többnyire az injekciós eljáráshoz kapcsolódnak, nem pedig magához a hialuronsavhoz.

A hialuronsav-kiegészítőket a legtöbb ember biztonságosan szedheti, és számos egészségügyi előnnyel jár.

A hialuronsav jól ismert bőrre gyakorolt jótékony hatásairól, különösen enyhíti a száraz bőrt, csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését, valamint felgyorsítja a sebgyógyulást.

Az osteoarthritisben szenvedők ízületi fájdalmainak enyhítésében is segíthet.

További figyelemre méltó alkalmazások közé tartozik a hialuronsav szemcseppek a szemszárazság enyhítésére, valamint a hialuronsav katéteren keresztül közvetlenül a hólyagba történő bejuttatása a fájdalom csökkentésére.

Összességében a hialuronsav jótékony kiegészítő számos betegség esetén, különösen a bőr és az ízületek egészségével kapcsolatban.
cink tabletta, cink, cink hatása
d-mannóz, d-mannóz kapszula