cink

Cink tabletta: cink hatása

cink tabletta, cink, cink hatása

Cink tabletta: cink hatása

Sokan akkor fordulnak a cink pasztillákhoz és kiegészítőkhöz, amikor rosszul érzik magukat, és jó okkal. Ez az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, és kulcsszerepet játszik egészségének szinte minden területén.

Például a cinkre több mint 300 különböző enzim kofaktoraként van szükség, vagyis szükséges a megfelelő működésükhöz.

Ráadásul, mivel a kutatások azt mutatják, hogy ez az ásványi anyag erősítheti az immunrendszer működését, stabilizálja a vércukorszintet, és támogatja a bőr, a szem és a szív egészségét, számos oka van annak, hogy biztosítsa a napi adagot.

Ez a cikk áttekinti a cink-kiegészítők típusait, előnyeit és adagolási javaslatait, valamint a lehetséges kockázatokat és mellékhatásokat.

Lehetséges felhasználások és előnyök

A cink létfontosságú az egészség számos aspektusában, és számos előnnyel jár.

Kezeli a cinkhiányt

A cink-kiegészítőket gyakran használják a cinkhiány kezelésére és megelőzésére.

Bár a cinkhiány nem gyakori, az ásványi anyag esszenciális tápanyagnak számít, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes önmagában előállítani. A korlátozó étrendű, károsodott tápanyag-felszívódású vagy bizonyos egészségügyi állapotú emberek érzékenyebbek lehetnek.

A cinkhiány tünetei közé tartozik a csökkent immunitás, hajhullás, rossz étvágy, hasmenés és lassú sebgyógyulás.

Tanulmányok kimutatták, hogy a cink-kiegészítők alkalmazása hatékonyan növeli a vér cinkszintjét.

Egy áttekintés szerint a cinkhiány legtöbb esetben könnyen korrigálható étrend-kiegészítőkkel és étrend-módosításokkal, ami a hiány okozta tünetek gyors javulásához vezet.

Például a hasmenés 24 órán belül javulhat, míg a bőrelváltozások általában 1-2 héten belül gyógyulnak azután, hogy az emberek elkezdik szedni a kiegészítőket.

Ha elegendő cinket kap az étrendben, előfordulhat, hogy nincs szükség kiegészítőkre. Ha gyanítja, hogy hiányossága van, az orvos megvizsgálhatja a vérszintjét, hogy megállapítsa, hasznos lehet-e a kiegészítés.

Javíthatja az immunrendszer működését

Számos vény nélkül kapható (OTC) gyógyszer és természetes kiegészítő tartalmaz cinket, amivel képes fokozni az immunrendszer működését és leküzdeni a gyulladást. Így potenciálisan segíthet bizonyos fertőzéstípusok kezelésében, ha a tünetek első megjelenésekor alkalmazzák.

7 tanulmányból kiderül, hogy a 80–92 mg cinket tartalmazó cinkcukorkák akár 33%-kal is csökkenthetik a megfázás időtartamát.

Egy 28 tanulmányból álló review szerint bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a cink még a tüneteket kialakulását is megelőzheti, és lerövidítheti bizonyos légúti fertőzések időtartamát.

Elősegítheti a vércukorszint szabályozását

A cink jól ismert a vércukorszint szabályozásában és az inzulin kiválasztásában betöltött szerepéről.

Az inzulin az a hormon, amely felelős a cukor szállításáért a véráramból a szövetekbe.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a cink segíthet stabilan tartani a vércukorszintet, és javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét.

Egy áttekintés arról számolt be, hogy az alacsony cinkszint összefüggésbe hozható a csökkent vércukorszinttel és a 2-es típusú cukorbetegséggel.

Más kutatások azt mutatják, hogy a cink segíthet csökkenteni az inzulinrezisztenciát, ami javíthatja a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan használja fel az inzulint a normál vércukorszint fenntartásához.

Segít a pattanások leküzdésében

A cink-kiegészítőket gyakran használják a bőr egészségének elősegítésére és az olyan gyakori bőrbetegségek kezelésére, mint a pattanások.

A cink-szulfát nevű cink különösen hasznosnak bizonyult az enyhe és közepesen súlyos akne tüneteinek csökkentésében.

Egy áttekintés szerint nemcsak az aknés emberek vérében volt alacsonyabb a cink szintje, mint azoknál, akiknek nincs aknéja, hanem a cink-kiegészítők is csökkentették az állapot által okozott gyulladásos dudorok átlagos mennyiségét.

A cink-kiegészítőket gyakran előnyben részesítik más kezelési módszerekkel szemben, mivel olcsók, hatékonyak és sokkal kevesebb mellékhatással járnak.

Javíthatja a szív egészségét

A szívbetegség súlyos egészségügyi állapot, világszerte a halálozások körülbelül 33%-áért felelős.

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a cink szedése javíthatja a szívbetegség számos kockázati tényezőjét. Még a triglicerid- és koleszterinszintet is csökkenthetik.

Egy tanulmány azt találta, hogy a cink-kiegészítők csökkentik a teljes és az LDL (rossz) koleszterin és a vér trigliceridszintjét. Mint ilyenek, potenciálisan segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket.

Egy másik elemzés, kilenc tanulmány megbízható forrása szerint a cink-kiegészítők csökkenthetik a szisztolés vérnyomásszintet, ami a legmagasabb vérnyomásérték.

A kiegészítők vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak. Ezenkívül egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a cink alacsony szintje összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegség magasabb kockázatával, bár az eredmények továbbra sem meggyőzőek. Ezért további kutatásra van szükség.

Lassítja a makuladegenerációt

A makuladegeneráció gyakori szembetegség, és a látásvesztés egyik vezető oka világszerte.

A cink-kiegészítőket gyakran használják az időskori makuladegeneráció (AMD) progressziójának lassítására, és segítenek megvédeni a látásvesztést és a vakságot.

Egy 2014-es, 72 AMD-s beteg bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy napi 50 mg cink-szulfát bevétele 3 hónapon keresztül lelassította a betegség progresszióját.

Egyéb megbízható források cink-kiegészítőket ajánlanak az AMD progressziójának lassítására, azt állítva, hogy javíthatja a tápanyagáramlást a retinában, hogy megvédje a betegségektől.

Más tanulmányok azonban azt sugallják, hogy a cink-kiegészítők önmagukban nem javítják jelentősen a látást, és más kezelési lehetőségekkel kell párosítani az eredmények maximalizálása érdekében.

Mint ilyen, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet megtudjunk az ásványi anyag és a szem egészsége közötti kapcsolatról.

ÖSSZEFOGLALÁS

A cink csökkentheti a megfázás tüneteinek időtartamát, elősegítheti a vércukorszint szabályozását, javíthatja a súlyos és gyulladásos aknét, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és lassíthatja a makuladegeneráció előrehaladását.

A cink-kiegészítők típusai

A cink-kiegészítő kiválasztásakor valószínűleg észre fogja venni, hogy sokféle típus áll rendelkezésre.

A cink e különféle formái különböző módon hatnak az egészségére.

Íme néhány típus, amelyeket a piacon találhat:

  • Cink-glükonát. Az egyik leggyakoribb OTC formaként a cink-glükonátot gyakran használják megfázás elleni gyógyszerekben, például cukorkákban és orrsprayben.
  • Cink-acetát. A cink-glükonáthoz hasonlóan a cink-acetátot is gyakran adják a hideg pasztillákhoz a tünetek csökkentése és a gyógyulás felgyorsítása érdekében.
  • Cink-szulfát. Amellett, hogy segít megelőzni a cinkhiányt, a cink-szulfátról kimutatták, hogy csökkenti a pattanások súlyosságát.
  • Cink-pikolinát. Egy régebbi tanulmány szerint szervezete jobban felszívhatja ezt a formát, mint más típusú cinket, beleértve a cink-glükonátot és a cink-citrátot.
  • Cink orotát. Ez a forma egy orotsav néven ismert vegyülethez kötődik. Ez az egyik leggyakoribb típusú cink-kiegészítő a piacon.
  • Cink-citrát. Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy ez a fajta kiegészítő ugyanolyan jól felszívódik, mint a cink-glükonát, de kevésbé keserű, vonzóbb íze van.

Mivel a cink-glükonát az egyik legszélesebb körben elérhető és legköltséghatékonyabb forma,  jó lehetőség lehet a bevitel növelésére anélkül, hogy pénztárcáját tönkretenné.

Eközben, ha egy kicsit többet tud befektetni, érdemes átgondolni, hogy  a cink-pikolinát jobban felszívódik.

Kapszula, tabletta és pasztilla formájában kapható, így rengeteg lehetőség kínálkozik a napi cinkbevitelre – függetlenül a választott típustól.

Ne feledje, hogy a cinket tartalmazó orrspray-ket összefüggésbe hozták a szaglás elvesztésével, ezért ezeket kerülni kell.

ÖSSZEFOGLALÁS A cink-kiegészítőknek számos formája létezik, amelyek egyedülálló módon befolyásolják egészségét. Általában kapszula, tabletta és pasztilla formájában kaphatók. Kerülje a cinktartalmú orrspray-ket, mert ezek befolyásolhatják a szaglást.

Adagolás

Az, hogy mennyi cinket kell bevinnie naponta, az étrendi beviteltől és a választott étrend-kiegészítő típusától függ, mivel a kiegészítők különböző mennyiségű elemi cinket tartalmazhatnak.

Például a cink-szulfát 23% elemi cinket tartalmaz, így 220 mg cink-szulfát körülbelül 50 mg cinket biztosít.

Az elemi mennyiséget általában a táplálékkiegészítő címkéjén tüntetik fel, így könnyen meghatározható, mennyit kell bevenni a napi szükségletek kielégítésére.

Felnőttek számára az ajánlott napi adag általában 15-30 mg elemi cink.

Ez a mennyiség akkor is elérhető, ha az egészséges táplálkozás részeként különféle cinkben gazdag ételeket fogyaszt, például húst, baromfit, tenger gyümölcseit, dúsított reggeli gabonapelyheket, dióféléket, magvakat, hüvelyeseket és tejtermékeket.

Például egy 3 unciás (85 grammos) adag marhahúspogácsa 5,3 mg cinket tartalmaz, míg bizonyos típusú reggelizőpelyhek körülbelül 2,8 mg-ot tartalmaznak adagonként.

Nagyobb dózisú kiegészítő cink alkalmazható olyan állapotok kezelésére, mint a pattanások, hasmenés és légúti fertőzések.

A túlzott cinkfogyasztással járó lehetséges mellékhatások miatt azonban a legjobb, ha nem lépi túl a napi 40 mg-os felső határt – hacsak nem orvosi irányítás és felügyelet mellett.

ÖSSZEFOGLALÁS A különböző cink-kiegészítők eltérő koncentrációban tartalmaznak elemi cinket. A napi étrend-kiegészítők ajánlott adagja 15-30 mg elemi cink.

Biztonság és mellékhatások

Ha az utasításoknak megfelelően betartják, a cink-kiegészítők biztonságos és hatékony módjai lehetnek a cinkbevitel növelésének és egészségének számos aspektusának javítására. Vannak azonban mellékhatások is, amelyeket figyelembe kell venni.

Az orális cink-kiegészítők mellékhatásai

A cink-kiegészítők általában jól tolerálhatók, bár egyes embereknél olyan káros mellékhatásokkal járnak, mint az émelygés, hányás, hasmenés és gyomorfájdalom.

Ráadásul a napi 40 mg elemi cink túllépése influenzaszerű tüneteket, például lázat, köhögést, fejfájást és fáradtságot okozhat.

A cink akadályozhatja a szervezet rézfelvételi képességét is, ami idővel ennek a kulcsfontosságú ásványi anyagnak a hiányához vezethet.

Ezenkívül kimutatták, hogy a cink-kiegészítők befolyásolják bizonyos antibiotikumok felszívódását, és csökkentik azok hatékonyságát, ha egyidejűleg szedik őket.

A mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében tartsa be az ajánlott adagot, és ne lépje túl a napi 40 mg-os tolerálható felső határt, kivéve, ha orvosi felügyelet mellett használ nagyobb dózist.

Ha bármilyen negatív mellékhatást tapasztal a cink-kiegészítők bevétele után, csökkentse az adagot. Fontolja meg, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, ha a tünetek továbbra is fennállnak.

ÖSSZEFOGLALÁS A cink negatív mellékhatásokat okozhat, beleértve az emésztési problémákat és az influenzaszerű tüneteket. Megzavarhatja a réz felszívódását és csökkentheti bizonyos antibiotikumok hatékonyságát.

A cink egy esszenciális ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik egészségének számos vonatkozásában.

Napi 15-30 mg elemi cink pótlása javíthatja az immunitást, a vércukorszintet, valamint a szem, a szív és a bőr egészségét.

Fontos azonban, hogy ne lépje túl a napi 40 mg cink felső határát, mivel a nagy mennyiség fogyasztása emésztési problémákat és influenzaszerű tüneteket okozhat, csökkenti a réz felszívódását, és csökkenti bizonyos antibiotikumok hatékonyságát.

szelén
hialuronsav, hialuronsav kapszula