papaya

A papaya koncentrátum 8 előnye

papaya koncentrátum, papaya

A papaya koncentrátum 8 előnye

A papaya trópusi gyümölcs, magas C-vitaminban és antioxidánsokban. A papayában lévő egyes vegyületek, és javíthatják a szív egészségét, többek között egyéb egészségügyi előnyök mellett.

A papaya hihetetlenül egészséges trópusi gyümölcs.

Tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkenthetik a gyulladást, leküzdhetik a betegségeket, és segítenek megőrizni fiatalos megjelenését.

Íme a papaya 8 egészségügyi előnye.

1. Finom és tele van tápanyagokkal

A papaya a Carica papaya növény termése.

Közép-Amerikából és Dél-Mexikóból származik, de ma már a világ számos más részén termesztik.

A papaya egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely képes lebontani az izomhúsban található kemény fehérjeláncokat. Emiatt az emberek évezredek óta használták a papayát a hús puhítására.

Ha a papaya érett, nyersen is fogyasztható. Az éretlen papayát azonban mindig meg kell főzni evés előtt – különösen terhesség alatt, mivel az éretlen gyümölcsben magas a latextartalom, ami serkentheti az összehúzódásokat.

A papaya a körtéhez hasonló alakú, és akár 51 cm hosszú is lehet. A bőr éretlen állapotban zöld, érett állapotban narancssárga, a húsa sárga, narancssárga vagy piros.

A gyümölcsben sok fekete mag is van, amelyek ehetőek, de keserűek.

Egy kis papaya (152 gramm) tartalmaz:

  • Kalória: 59
  • Szénhidrát: 15 gramm
  • Rost: 3 gramm
  • Fehérje: 1 gramm
  • C-vitamin: az RDI 157%-a
  • A-vitamin: az RDI 33%-a
  • Folsav (B9-vitamin): az RDI 14%-a
  • Kálium: az RDI 11%-a
  • Nyomokban kalcium, magnézium és B1-, B3-, B5-, E- és K-vitamin
.

A papaya egészséges antioxidánsokat is tartalmaz, amelyeket karotinoidoknak neveznek – különösen az egyik típust, a likopint.

Összegzés A papaya magas tartalmú trópusi gyümölcs C- és A-vitamin, valamint rost és egészséges növényi vegyületek. Az is papain nevű enzimet tartalmaz, amelyet a hús puhítására használnak.

2. Erőteljes antioxidáns hatása van

A szabad gyökök reaktív molekulák, amelyek a szervezet anyagcseréje során keletkeznek. Elősegíthetik az oxidatív stresszt, ami betegségekhez vezethet.

Az antioxidánsok, beleértve a papayában található karotinoidokat, semlegesíthetik a szabad gyököket.

A tanulmányok megjegyzik, hogy az erjesztett papaya csökkentheti az oxidatív stresszt idősebb felnőtteknél valamint prediabetesben, enyhe pajzsmirigy-alulműködésben és májbetegségben szenvedőknél is.

Ezenkívül sok kutató úgy véli, hogy az agyban lévő túlzott szabad gyökök fontos tényezői az Alzheimer-kórnak.

Egy tanulmányban az Alzheimer-kóros emberek, akik hat hónapon keresztül fermentált papayakivonatot kaptak, 40%-kal csökkentek egy biomarkert, ami a DNS oxidatív károsodására utal.

Az oxidatív stressz csökkentése a papaya likopintartalmának és a felesleges vas eltávolításának a képességének tulajdonítható, amelyről ismert, hogy szabad gyököket termel.

Összegzés A papaya erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely csökkentheti az oxidatív stresszt és számos betegség kockázatát.

3. Javíthatja a szív egészségét

Ha több papaya-t ad az étrendjéhez, az javíthatja a szív egészségét.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a magas likopin- és C-vitamin-tartalmú gyümölcsök segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket.

A papayában található antioxidánsok védhetik a szívet, és fokozhatják a „jó” HDL-koleszterin védőhatását.

Egy tanulmányban azoknál az embereknél, akik 14 hétig fermentált papaya-kiegészítőt szedtek, kisebb volt a gyulladás, és jobb volt a „rossz” LDL és a „jó” HDL aránya, mint azoknál, akik placebót kaptak.

A jobb arány a szívbetegségek kockázatának csökkenésével függ össze.

Összegzés A papaya magas C-vitamin- és likopin tartalma javíthatja a szív egészségét és csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

4. Küzdhet a gyulladás ellen

A krónikus gyulladás számos betegség hátterében áll, amelyet fokozhatnak egészségtelen ételek és az életmódbeli változások összessége.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, mint a papaya, segítenek csökkenteni a gyulladásos markereket.

Egy tanulmány például megjegyezte, hogy azoknál a férfiaknál, akik megnövelték a karotinoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek bevitelét, jelentősen csökkent a CRP, egy bizonyos gyulladásos marker.

Összegzés A krónikus gyulladás számos betegség hátterében áll. A papaya nagyon magas a karotinoidokban, amelyek csökkenthetik a gyulladást.

5. Javíthatja az emésztést

A papayában található papain enzim megkönnyíti a fehérjék emésztését.

A trópusokon élők a papayát a székrekedés és az irritábilis bél szindróma (IBS) egyéb tüneteinek gyógyszerének tartják.

Egy tanulmányban azoknál az embereknél, akik 40 napig papaya alapú tápszert fogyasztottak, jelentős javulást tapasztaltak a székrekedésben és a puffadásban.

A magokról, levelekről és gyökerekről kimutatták, hogy állatok és emberek fekélyeit is kezelik.

Összegzés Kimutatták, hogy a papaya javítja a székrekedést és az IBS egyéb tünetei. A magvak és egyéb részek a növényből fekélyek kezelésére is használták.

6. Véd a bőrkárosodás ellen

Amellett, hogy megőrzi a test egészségét, a papaya tónusosabbá és fiatalosabbá teheti bőrét.

Úgy gondolják, hogy a túlzott szabadgyök-aktivitás felelős az életkor előrehaladtával fellépő ráncosodás, megereszkedés és egyéb bőrkárosodások nagy részéért.

A papayában található C-vitamin és likopin védik a bőrt, és segíthetnek csökkenteni az öregedés jeleit.

Egy tanulmányban a likopin 10-12 hétig tartó kiegészítése csökkentette a napozás utáni bőrpírt, ami a bőrsérülés jele.

Egy másiknál az idősebb nők, akik likopin, C-vitamin és egyéb antioxidánsok keverékét fogyasztották 14 héten keresztül, láthatóan és mérhetően csökkentették az arc ráncainak mélységét.

Összegzés A papayában található erős antioxidánsok segíthetnek bőre felépül a nap által okozott károk után, és védekezhet a ráncok ellen.

7. Finom és sokoldalú

A papayának egyedülálló íze van, amelyet sokan szeretnek. Az érettség azonban kulcsfontosságú.

Az éretlen vagy túl érett papaya íze nagyon különbözik a tökéletesen éretttől.

Optimális éréskor a papaya sárgától narancsvörösig terjedhet, bár néhány zöld folt is jó. Az avokádóhoz hasonlóan a bőrének engednie kell az enyhe nyomásnak.

Íze hidegen a legjobb, ezért érdemes lehetőség szerint hűtőben tartani.

Jól megmosva hosszában kettévághatjuk, kikanalazzuk a magokat, és egy kanállal ehetjük ki a héjából, mint a sárgadinnyét.

Mivel hihetetlenül sokoldalú, más ételekkel is kombinálható, amelyek kiegészítik az ízét.

Íme néhány egyszerű receptötlet egyetlen kis papaya felhasználásával:

  • Reggeli: Vágjuk félbe és töltsük meg mindegyik felét görög joghurttal, majd a tetejére tegyünk néhány áfonyát és apróra vágott diót.
  • Előétel: Vágjuk csíkokra és minden csík köré tekerj egy szelet sonkát vagy prosciuttot.
  • Salsa: aprítsd fel papaya, paradicsom,hagymát és koriandert, majd adjuk hozzá a lime levét és jól keverjük össze.
  • Smoothie: Keverjük össze a felkockázott gyümölcsöt kókusztejjel és jéggel egy turmixgépben, majd turmixold simára.
  • Saláta: Apróra vágjuk a papayát és az avokádót kockákra vágjuk, hozzáadjuk a felkockázott főtt csirkét, és olívaolajjal és ecettel meglocsoljuk.
  • Desszert: Keverjük össze az apróra vágott gyümölcs 2 evőkanál (28 gramm) chia maggal, 1 csésze (240 ml) mandulatejjel és 1/4 teáskanál vanília. Jól összekeverjük és fogyasztás előtt hűtőbe tesszük.
Összegzés A papaya egy finom gyümölcs, ami a legjobb éretten élvezték. Fogyasztható önmagában vagy könnyen kombinálható más ételekkel.

A papaya értékes tápanyagokban gazdag és finom ízű.

Erőteljes antioxidánsai, mint a likopin, csökkenthetik számos betegség kockázatát – különösen azokét, amelyek az életkorral együtt járnak.

Védelmet nyújthat az öregedés látható jelei ellen is, így bőre sima és fiatalos marad.

Próbálja még ma hozzáadni étrendjéhez ezt az egészséges és ízletes gyümölcsöt.

q10 koenzim, q10 vitamin, q10 koenzim mire jó
Noni juice, Noni