q10 koenzim

A Q10 koenzim mire jó?

q10 koenzim, q10 vitamin, q10 koenzim mire jó

A Q10 koenzim mire jó?

A CoQ10 segíthet a bőr, az agy és a tüdő támogatásában, valamint védelmet nyújthat az olyan krónikus betegségek ellen, mint a cukorbetegség. 

A Q10 koenzim (CoQ10) egy olyan vegyület, amely segíti a sejtek energiatermelését.  Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebbet termel belőle, de táplálékkiegészítőkből vagy táplálékból is hozzájuthat.

Íme, amit tudnia kell a 9 lehetséges előnyéről és biztonsági információiról.

Mi az a CoQ10?

A CoQ10 természetesen megtalálható a szervezetben, legmagasabb szintje a szívben, a májban, a vesében és a hasnyálmirigyben. Az antioxidáns adenozin-trifoszfát (ATP) előállításával segíti az energiatermelést a sejtekben, amely részt vesz a sejtek energiaátvitelében, és antioxidánsként szolgál a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében.

Az ubiquinol a CoQ10 redukált formája, míg az ubikinon az oxidált formája. A test képes oda-vissza átalakulni e két forma között. Mindkét változat létezik a szervezetben, de az ubiquinol az a forma, amely leginkább megtalálható a vérkeringésben.

Mit tesz a CoQ10 a szervezetnek?

Az oxidatív stressz megzavarhatja a sejtek rendszeres működését, és számos egészségügyi állapothoz hozzájárulhat. Ezért nem meglepő, hogy egyes krónikus betegségeket is összefüggésbe hoztak a CoQ10 alacsony szintjével.

A CoQ10 termelése csökken az életkor előrehaladtával. Így az idős embereknek hiánya lehet ebből a vegyületből.

Az alacsony CoQ10-szint egyéb lehetséges okai:

  • genetikai hibák a CoQ10 szintézisében vagy felhasználásában
  • a betegségek következtében megnövekedett szöveti igények
  • mitokondriális betegségek
  • öregedés miatti oxidatív stressz
  • a sztatin kezelések mellékhatásai
ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 az egész szervezetben megtalálható anyag, amely antioxidánsként működik, és részt vesz az energiatermelésben. A CoQ10 alacsony szintje összefüggésbe hozható az idősebb életkorral, bizonyos gyógyszerek szedésével, genetikai hibákkal, táplálkozási hiányosságokkal és bizonyos egészségügyi állapotokkal.

1. Segíthet a szívelégtelenség kezelésében

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a CoQ10 javíthatja a szívelégtelenségben szenvedők kezelési eredményeit.

Hét értékelés egyik elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a CoQ10 előnyös lehet a szívelégtelenség kezelésében, különösen azok számára, akik nem tolerálják az egyéb kezelési módszereket.

Egy másik 14 tanulmány áttekintése megállapította, hogy azoknál a szívelégtelenségben szenvedőknél, akik Q10-kiegészítőket szedtek, csökkent a halálozás kockázata, és nagyobb mértékben javult a terhelési kapacitás, mint a placebót szedőknél.

A CoQ10 segíthet az energiatermelés optimális szintjének helyreállításában, az oxidatív károsodás csökkentésében és a szívműködés javításában, amelyek mindegyike segíthet a szívelégtelenség kezelésében.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és javítani a szívműködést, ami előnyös lehet a szívelégtelenségben szenvedők kezelési eredményeinek javításában.

2. Segíthet a termékenységben

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a CoQ10 kiegészítése javíthatja a spermiumok minőségét, aktivitását és koncentrációját az antioxidáns védelem fokozásával.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 segíthet megelőzni az oxidatív károsodást, ami elősegítheti a nők és a férfiak termékenységét.

3. Elősegítheti a bőr egészséges öregedését

Az olyan káros elemek, mint a sejtkárosodás vagy a hormonális egyensúlyhiány a bőr nedvességtartalmának csökkenéséhez és a környezeti agressziókkal szembeni védelméhez, valamint a bőrrétegek elvékonyodásához vezethetnek.

Humán és állatkísérletek szerint a CoQ10 közvetlenül a bőrre történő felvitele segíthet csökkenteni az UV-sugarak okozta oxidatív károsodást, csökkenteni a ráncok mélységét és elősegíteni az antioxidáns védelmet.

ÖSSZEFOGLALÁS Helyileg alkalmazva a CoQ10 megvédheti a bőrt a károsodástól, ami elősegítheti a bőr egészséges öregedését.

4. Csökkentheti a fejfájást

A kóros mitokondriális működés alacsony energiát eredményezhet az agysejtekben, és hozzájárulhat a migrénhez.

Mivel a CoQ10 főként a sejtek mitokondriumaiban él, kimutatták, hogy jótékony hatású lehet a migrén kezelésében.

Az öt tanulmány egyik áttekintése megállapította, hogy a CoQ10 hatékonyan csökkentheti a migrén időtartamát és gyakoriságát gyermekeknél és felnőtteknél.

Egy másik 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10 segíthet csökkenteni a fejfájások gyakoriságát, és rövidebbé és kevésbé súlyossá teheti azokat.

ÖSSZEFOGLALÁS A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés hatékonyan csökkentheti a migrénes fejfájás gyakoriságát, időtartamát és súlyosságát.

5. Segíthet az edzés teljesítményében

A kóros mitokondriális működés csökkentheti az izomenergiát, megnehezítve az izmok hatékony összehúzódását és az általános állóképességet. 

A CoQ10 segíthet az edzésteljesítményben azáltal, hogy csökkenti a sejtek oxidatív stresszét és javítja a mitokondriális működést.

Egy tanulmány megállapította, hogy a CoQ10-kiegészítés segíthetett gátolni az oxidatív stresszt és az izom- és májkárosodás markereit serdülő elit úszóknál a versenyszakaszban.

Ezenkívül a CoQ10 kiegészítése segíthet csökkenteni a fáradtságot, ami szintén javíthatja az edzés teljesítményét.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 segíthet javítani az edzésteljesítményt azáltal, hogy támogatja a mitokondriális működést, csökkenti az oxidatív stresszt és csökkenti a fáradtságot.

6. Segíthet a cukorbetegségben

Az oxidatív stressz sejtkárosodást okozhat. Ez anyagcsere-betegségekhez, például cukorbetegséghez, valamint inzulinrezisztenciához vezethet.

Egy 2018-as metaanalízis szerint a CoQ10 javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet.

Egy másik, diabéteszes neuropátiában szenvedő betegek körében végzett tanulmány – egyfajta idegkárosodás, amely cukorbetegeknél is előfordulhat – azt találta, hogy napi 100 mg CoQ10 12 héten át történő bevétele javíthatja a HbA1c-szintet és az inzulinrezisztenciát.

Nem csak ez, hanem a placebóhoz képest is csökkentheti az oxidatív stressz és a káros vegyületek, például a fejlett glikációs végtermékek markereit.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 elősegítheti a vércukorszint szabályozását és megelőzheti az inzulinrezisztenciát. Csökkentheti az oxidatív stresszt és bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőit is cukorbetegeknél.

7. Jót tehet az agynak

A mitokondriális funkció az életkor előrehaladtával csökken, ami az agysejtek pusztulásához vezethet, és hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Sajnos az agy nagyon érzékeny az oxidatív stresszre magas zsírsavtartalma és nagy oxigénigénye miatt.

Ez az oxidatív stressz fokozza a káros vegyületek termelődését, amelyek befolyásolhatják a memóriát, a megismerést és a fizikai funkciókat.

Egyes 2019-ben és 2021-ben végzett állatkísérletek szerint a CoQ10 csökkentheti ezeket a káros vegyületeket, esetleg lassíthatja az Alzheimer- és a Parkinson-kór progresszióját.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 megvédhet az agy oxidatív károsodásától, ami potenciálisan védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás ellen. Azonban további embereken végzett vizsgálatokra van szükség.

8. Megvédheti a tüdőt

A tüdő fokozott oxidatív károsodása és a gyenge antioxidáns védelem, beleértve a CoQ10 alacsony szintjét, tüdőbetegségekhez, például krónikus obstruktív tüdőbetegséghez (COPD) és asztmához vezethet.

Ezenkívül néhány régebbi tanulmány azt találta, hogy az ilyen betegségekben szenvedőknél általában alacsonyabb a CoQ10 szintje.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy a CoQ10 és a kreatin – az izomsejtekben található vegyület – kiegészítése javíthatja a COPD-s betegek funkcionális teljesítményét, és a légszomj csökkentését. 

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 csökkentheti a tüdő oxidatív károsodását, ami jótékony hatással lehet a légzőszervi betegségekre, például az asztmára vagy a COPD-re.

Adagolás

A CoQ10 két különböző formában létezik - ubiquinol és ubiquinon.

A felszívódás tekintetében nem találtunk szignifikáns különbséget a kettő között.

A CoQ10-kiegészítők különböző dózisokban állnak rendelkezésre, 30 és 600 mg között.

A szív egészségével kapcsolatos vizsgálatokban napi 100–400 mg-os adagokat, míg egyes neurodegeneratív rendellenességek kezelésére 600–3000 mg-os dózisokat alkalmaztak.

A legtöbb ember számára azonban napi kétszeri 200 mg-os étkezés étkezés közben történő bevétele az átlagos adag, amely a CoQ10 vérben lévő szintjének fenntartásához szükséges.

Mivel a CoQ10 zsírban oldódó vegyület, felszívódása lassú és korlátozott. A CoQ10-kiegészítők táplálékkal történő bevétele azonban elősegítheti, hogy szervezete jobban felszívja azt, mint étkezés nélkül. Ezenkívül a lágy gél kapszulákról bebizonyosodott, hogy hatékonyabban szívódnak fel, mint a CoQ10 más formái.

Ezenkívül egyes termékek a CoQ10 oldott formáját vagy a CoQ10 és olajok kombinációját kínálják a felszívódásának javítása érdekében.

ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 jól tolerálható, és nem jár semmilyen súlyos mellékhatással. Az adagok napi 100-3000 mg között változhatnak, bár a legjobb, ha csak az utasításoknak megfelelően használja.

A CoQ10 élelmiszerforrásai

Bár a CoQ10-et könnyen fogyaszthatja kiegészítőként, bizonyos élelmiszerekben is megtalálható.

A következő élelmiszerek tartalmaznak CoQ10-et:

  • Szervhúsok: szív, máj és vese
  • Néhány izomhús: sertés, marha és csirke
  • Zsíros halak: pisztráng, hering, makréla és szardínia
  • Hüvelyesek: szójabab, lencse és földimogyoró
  • Diófélék és magvak: szezámmag és pisztácia
  • Olajok: szójabab és repceolaj
A fent felsorolt élelmiszerek mellett bizonyos típusú gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és gabonafélék is tartalmaznak CoQ10-et, igaz, jóval kisebb mennyiségben.
ÖSSZEFOGLALÁS A CoQ10 számos élelmiszerforrásban megtalálható, beleértve a húst, halat, baromfit, hüvelyeseket, dióféléket, magvakat és olajokat.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi történik, ha minden nap CoQ10-et veszel?

Úgy tűnik, hogy az emberek jól tolerálják a CoQ10-kiegészítést, még akkor is, ha 1200 mg-ig terjedő adagban alkalmazzák. A legjobb azonban, ha csak az utasításoknak megfelelően használja.

Álmatlanságot vagy emésztési zavart tapasztalhat, és ne szedje, ha vérhígító gyógyszereket is szed, mint például Warfarin (Jantoven) és bizonyos rákellenes gyógyszerek.

Van-e hátránya a CoQ10 szedésének?

A CoQ10 csökkentheti a warfarin (Jantoven) hatékonyságát, valamint kölcsönhatásba léphet bizonyos vérnyomás- és rákgyógyszerekkel.

Milyen vitaminokat ne vegyek be CoQ10-nel?

Nincs sok kutatás a CoQ10 és más vitamin-kiegészítők kölcsönhatásáról. A rendelkezésre álló kutatások szerint valószínűleg biztonságos, sőt hasznos is. Ennek ellenére továbbra is jó ötlet, hogy beszéljen kezelőorvosával, mielőtt kipróbálná a CoQ10-et, és tájékoztatná őket az Ön által szedett gyógyszerekről vagy egyéb kiegészítőkről.

A CoQ10 egy zsírban oldódó, vitaminszerű vegyület, amely úgy tűnik, hogy bizonyos egészségügyi előnyökkel jár.

Csökkentheti az oxidatív károsodást is, amely izomfáradtsághoz, bőrkárosodáshoz, valamint agy- és tüdőbetegségekhez vezet. További kutatásokra van azonban szükség annak megállapítására, hogy a CoQ10 segíthet-e ezeken a területeken.

A CoQ10 megtalálható olyan kiegészítőként, amely jól tolerálhatónak tűnik, de kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt kipróbálná. Különféle táplálékforrásokkal is növelheti bevitelét, beleértve a szerv- és izomhúsokat, olajokat, dióféléket, magvakat és hüvelyeseket.

myo-inozitol, myo inozitol por, myo inozitol hatása
papaya koncentrátum, papaya