Noni

Mi az a Noni Juice? Minden, amit tudnod kell róla

Noni juice, Noni

Mi az a Noni Juice? Minden, amit tudnod kell

Ez a fa és gyümölcse lávafolyások között nő Délkelet-Ázsiában, különösen Polinéziában. A noni (ejtsd: NO-nee) egy csomós, mangó méretű gyümölcs, amely sárga színű. Nagyon keserű, és meghatározó illata van, amelyet néha a büdös sajthoz hasonlítanak.

A polinéz népek több mint 2000 éve használják a nonit a hagyományos népi gyógyászatban. Általában olyan egészségügyi problémák kezelésére használják, mint a székrekedés, fertőzések, fájdalom és ízületi gyulladás.

Ma a nonit többnyire gyümölcslé keverékként fogyasztják. A lé tele van erős antioxidánsokkal, és számos egészségügyi előnnyel járhat.

Ez a cikk mindent magában foglal, amit a noniléről tudni kell, beleértve a tápanyagokat, a lehetséges egészségügyi előnyöket és a biztonságot.

Táplálkozási tartalom

A noni gyümölcslé tápanyagtartalma nagyon változó.

Egy tanulmány 177 különböző nonilé márkát elemzett, és jelentős táplálkozási eltéréseket talált köztük.

Ennek az az oka, hogy a nonilevet gyakran keverik más gyümölcslevekkel vagy édesítőszerekkel, hogy elfedjék keserű ízét és kellemetlen szagát.

Ennek ellenére a Morinda, Inc. által gyártott Tahitian Noni Juice a legnépszerűbb márka a piacon, és széles körben használják a tanulmányokban. 89% noni gyümölcsből és 11% szőlő- és áfonyalé-koncentrátumból áll.

A 3,5 uncia (100 ml) Tahitian Noni Juice tápanyagai a következők:

  • Kalória: 47 kalória
  • szénhidrát: 11 gramm
  • Fehérje: kevesebb, mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
  • Cukor: 8 gramm
  • C-vitamin: a napi referencia-bevitel (RDI) 33%-a
  • Biotin: az RDI 17%-a
  • Folsav: az RDI 6%-a
  • Magnézium: az RDI 4%-a
  • Kálium: az RDI 3%-a
  • Kalcium: az RDI 3%-a
  • E-vitamin: az RDI 3%-a

A legtöbb gyümölcsléhez hasonlóan a nonilé is nagyrészt szénhidrátot tartalmaz. Gazdag C-vitaminban, ami elengedhetetlen a bőr és az immunrendszer egészségéhez.

Ezenkívül kiváló biotin- és folsavforrás – B-vitaminok, amelyek számos fontos szerepet játszanak a szervezetben, beleértve az élelmiszerek energiává alakítását.

ÖSSZEFOGLALÁS:A noni juice táplálkozási profilja márkánként változik. Általánosságban elmondható, hogy a noni juice nagyszerű C-vitamin-, biotin- és folsavforrás.

Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

A nonilé magas antioxidáns tartalmáról ismert.

Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. A szervezetnek szüksége van az antioxidánsok és a szabad gyökök egészséges egyensúlyára az optimális egészség megőrzéséhez.

A kutatók azt gyanítják, hogy a noni juice lehetséges egészségügyi előnyei valószínűleg erős antioxidáns tulajdonságaival kapcsolatosak.

A nonilében található fő antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin, az iridoidok, valamint a C- és E-vitamin.

Az iridoidok különösen erős antioxidáns aktivitást mutatnak kémcsövekben végzett vizsgálatok során – bár további kutatásokra van szükség az emberre gyakorolt hatásuk megerősítéséhez.

Mindazonáltal a tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend – például a nonilében találhatóak – csökkentheti a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.

ÖSSZEFOGLALÁS A nonilé tele van antioxidánsokkal, beleértve az iridoidokat is, amelyek számos egészségügyi előnnyel járhatnak.

A noni juice lehetséges előnyei

A noni lé számos lehetséges előnnyel jár. Mindazonáltal fontos szem előtt tartani, hogy ezzel a gyümölccsel kapcsolatos kutatások viszonylag frissek – és több tanulmányra van szükség ezen egészségügyi hatások közül.

Csökkentheti a dohányfüst okozta sejtkárosodást

A nonilé csökkentheti a sejtkárosodást – különösen az aktív és passzív dohányosok körében.

A dohányfüstnek való kitettség veszélyes mennyiségű szabad gyököket termel. A túlzott mennyiségek sejtkárosodást okozhatnak, és oxidatív stresszhez vezethetnek.

Az oxidatív stressz számos betegséggel jár, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget. Tanulmányok azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti az oxidatív stresszt.

Egy tanulmányban az erős dohányosok napi 4 uncia (118 ml) nonilevet kaptak. 1 hónap elteltével két gyakori szabad gyök 30%-os csökkenését tapasztalták az alapszintjükhöz képest.

A nonilé azonban nem zárja ki a dohányzás összes negatív egészségügyi hatását – és nem tekinthető a leszokás helyettesítőjének.

Támogathatja a dohányosok szív egészségét

A nonilé a koleszterinszint csökkentésével és a gyulladás csökkentésével támogatja a szív egészségét.

A koleszterinnek számos fontos funkciója van a szervezetben, de bizonyos típusú koleszterin túlzott mennyisége a szervezetben növelheti a szívbetegségek kockázatát – akárcsak a krónikus gyulladásét.

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 188 ml nonilé fogyasztása 1 hónapon keresztül jelentősen csökkentette a teljes koleszterinszintet, az LDL (rossz) koleszterinszintet és a gyulladásos vérjelző C-reaktív fehérjét.

A vizsgálat alanyai azonban erős dohányosok voltak, így az eredmények nem általánosíthatók minden emberre. A kutatók azt gyanítják, hogy a noni juice antioxidánsai csökkenthetik a dohányzás által okozott magas koleszterinszintet.

Egy különálló, 30 napos vizsgálatban a nemdohányzóknak 2 uncia (59 ml) nonilevet adtak naponta kétszer. A résztvevők nem tapasztaltak jelentős változást a koleszterinszintben.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a noni juice koleszterincsökkentő hatása csak az erősen dohányzókra érvényes.

Ennek ellenére további kutatásra van szükség a nonilé és a koleszterin szint összefüggésével kapcsolatban.

Javíthatja az állóképességet edzés közben

A noni juice javíthatja a fizikai állóképességet. Valójában a csendes-óceáni szigetek lakói úgy vélték, hogy a noni gyümölcs fogyasztása erősíti a testet a hosszú horgásztúrák és utazások során.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a nonilé edzés közbeni fogyasztása pozitív hatással van.

Például egy 3 hetes vizsgálatban a hosszú távú futóknak naponta kétszer 100 ml nonilevet vagy placebót adtak. A noni levet fogyasztó csoportban 21%-kal nőtt a kimerüléshez szükséges idő, ami jobb állóképességre utal.

A noni juice-hoz kapcsolódó fizikai állóképesség növekedése valószínűleg az antioxidánsaival függ össze – amelyek csökkenthetik az izomszövet károsodását, amely általában edzés közben jelentkezik.

Enyhítheti a fájdalmat ízületi gyulladásban szenvedőknél

Több mint 2000 éve használják a noni gyümölcsöt a hagyományos népi gyógyászatban fájdalomcsillapító hatása miatt. Néhány kutatás most alátámasztja ezt az előnyt.

Például egy 1 hónapos vizsgálat során a gerinc degeneratív ízületi gyulladásában szenvedők naponta kétszer 0,5 uncia (15 ml) nonilevet vettek be. A noni juice csoport szignifikánsan alacsonyabb fájdalompontszámról számolt be – a résztvevők 60%-ánál teljes mértékben enyhült a nyaki fájdalom.

Egy hasonló tanulmányban az osteoarthritisben szenvedők naponta 3 uncia (89 ml) nonilevet fogyasztottak. 90 nap elteltével jelentős csökkenést tapasztaltak az ízületi gyulladásos fájdalmak gyakoriságában és súlyosságában, valamint javult az életminőség.

Az ízületi gyulladásos fájdalom gyakran fokozott gyulladással és oxidatív stresszel jár. Ezért a noni juice természetes fájdalomcsillapítást nyújthat a gyulladás csökkentésével és a szabad gyökök elleni küzdelemmel.

Javíthatja az immunrendszer egészségét

A noni juice támogathatja az immunrendszer egészségét.

Más gyümölcslevekhez hasonlóan ez is gazdag C-vitaminban. Például 3,5 uncia (100 ml) Tahitian Noni Juice az RDI körülbelül 33%-át tartalmazza erre a vitaminra.

A C-vitamin támogatja az immunrendszert azáltal, hogy megvédi sejtjeit a szabad gyökök károsodásától és a környezeti méreganyagoktól.

A nonilében található sok más antioxidáns – például a béta-karotin – szintén javíthatja az immunrendszer egészségét.

Egy kis, 8 hetes tanulmány kimutatta, hogy az egészséges emberek, akik naponta 330 ml nonilevet ittak, megnövekedett immunsejtaktivitást és alacsonyabb oxidatív stresszt mutattak.

ÖSSZEFOGLALÁS A noni juice számos lehetséges előnnyel rendelkezik, többek között növeli az állóképességet, enyhíti a fájdalmat, támogatja az immunrendszert, csökkenti a dohányfüst által okozott sejtkárosodást, és segíti a dohányosok szívének egészségét.

Adagolás, biztonság és mellékhatások

Ellentmondó információk állnak rendelkezésre a noni juice biztonságosságáról, mivel csak néhány humán tanulmány értékelte az adagolását és a mellékhatásait.

Például egy egészséges felnőtteken végzett kis tanulmány azt mutatta, hogy napi 750 ml nonilé fogyasztása biztonságos.

2005-ben azonban néhány májtoxicitási esetet jelentettek noni levet fogyasztó embereknél. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ezután újraértékelte a gyümölcsöt, és arra a következtetésre jutott, hogy a nonilé önmagában nem okozta ezeket a hatásokat.

2009-ben az EFSA újabb nyilatkozatot adott ki, amely megerősítette a nonilé biztonságosságát a lakosság számára. Az EFSA szakértői azonban arról számoltak be, hogy egyes személyek különösen érzékenyek lehetnek a májtoxicitási hatásokra.

Ezenkívül a krónikus vesebetegségben vagy veseelégtelenségben szenvedőknek érdemes kerülniük a noni juice-t – mivel magas a káliumtartalma, és ennek a vegyületnek a nem biztonságos szintjéhez vezethet a vérben.

Ezenkívül a noni juice kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például a magas vérnyomás kezelésére vagy a véralvadás lassítására használt gyógyszerekkel. Emiatt fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt noni-levet fogyasztana.

Magas cukortartalmú

A nonilé nagy mennyiségű cukrot tartalmazhat a márkák közötti eltérések miatt. Ráadásul más gyümölcslevekkel keverik, amelyek gyakran nagyon édesek.

Valójában 3,5 uncia (100 ml) nonilé nagyjából 8 gramm cukrot tartalmaz. A tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorral édesített italok, növelhetik az anyagcsere-betegségek, például az alkoholmentes zsírmájbetegség (NAFLD) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ezért érdemes mértékkel fogyasztani a  noni-levet – vagy megnézni alaposan az egyes termékek összetételét és a cukorral dúsított változatokat kerülni. 

ÖSSZEFOGLALÁS A nonilé valószínűleg biztonságosan fogyasztható a lakosság számára. A veseproblémákkal küzdők és bizonyos gyógyszereket szedők azonban érdemes elkerülni a noni juice-t. Magas cukortartalmú is lehet.

A noni gyümölcslé délkelet-ázsiai gyümölcsből származik.

Különösen gazdag C-vitaminban, és gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású lehet – például fájdalomcsillapító hatású, javítja az immunrendszer egészségét és az edzés állóképességét. Azonban további kutatásokra van szükség.

Ne feledje, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható fajtákat gyakran keverik más gyümölcslevekkel, és cukorral is megtölthetők.

Azt is fontos megjegyezni, hogy – annak ellenére, hogy bizonyos előnyökkel jár a dohányosok számára – a nonilé nem tekinthető a dohányzással összefüggő betegségek megelőzésének vagy a leszokás helyettesítésének.

Összességében a noni juice valószínűleg biztonságos. Érdemes azonban konzultálnia orvosával, ha bizonyos gyógyszereket szed, vagy veseproblémái vannak.

papaya koncentrátum, papaya
taurin, taurin hatása, taurin por