C-vitamin

7 lenyűgöző módszer, amellyel a C-vitamin jótékony hatással van a szervezetre

c-vitamin,c-vitamin hatása

7 lenyűgöző módszer, amellyel a C-vitamin jótékony hatással van szervezetre

A C-vitaminnak számos egészségügyi előnye van. Például erősíti az immunrendszerünket, és csökkentheti a vérnyomást. Sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható.

A C-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, vagyis a szervezet nem tudja előállítani. Ennek ellenére számos szerepe van, és lenyűgöző egészségügyi előnyökkel hozták összefüggésbe.

Vízben oldódik, és számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a narancsot, az epret, a kivit, a kaliforniai paprikát, a brokkolit, a kelkáposztát és a spenótot.

A C-vitamin javasolt napi bevitele nőknek 75 mg, férfiaknak 90 mg.

Míg általában azt tanácsolják, hogy a C-vitamin bevitelét élelmiszerekből szerezze be, sokan táplálékkiegészítőket keresnek, hogy kielégítsék szükségleteiket.

Íme a C-vitamin-kiegészítés 7 tudományosan bizonyított előnye.

1. Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek erősítik az immunrendszert. Ezt úgy teszik, hogy megvédik a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekuláktól.

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stressz néven ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel hoznak összefüggésbe.

A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.

ÖSSZEFOGLALÁS A C-vitamin erős antioxidáns, amely növelheti a vér antioxidáns szintjét. Ez segíthet csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegség kockázatát.
2. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében

Az amerikai felnőttek körülbelül egyharmada magas vérnyomással rendelkezik.

A magas vérnyomás veszélyezteti a szívbetegséget, amely a vezető halálok világszerte.

Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást mind a magas vérnyomásban szenvedőknél, mind azoknál.

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítő fogyasztása segített ellazítani a szívből vért szállító ereket, ami segített csökkenteni a vérnyomást.

Ezenkívül 29 humán vizsgálat elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítő bevitele átlagosan 3,8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (a felső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték) átlagosan 1,5 Hgmm-rel egészséges felnőtteknél.

Magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin-kiegészítők átlagosan 4,9 Hgmm-rel csökkentették a szisztolés vérnyomást és 1,7 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt ​​hatások hosszú távúak-e. Ezenkívül a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad egyedül a C-vitaminra hagyatkozniuk a kezelésben.

ÖSSZEFOGLALÁS Megállapították, hogy a C-vitamin-kiegészítők csökkentik a vérnyomást mind az egészséges felnőtteknél, mind a magas vérnyomásban szenvedőknél.
3. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség a vezető halálok világszerte.

Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a magas triglicerid- vagy LDL (rossz) koleszterinszintet és az alacsony HDL (jó) koleszterinszintet.

A C-vitamin segíthet csökkenteni ezeket a kockázati tényezőket, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Például 9, összesen 293 172 résztvevővel végzett vizsgálat elemzése azt találta, hogy 10 év elteltével azoknál az embereknél, akik legalább 700 mg C-vitamint szedtek naponta, 25%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek C-vitamin-kiegészítőt.

Érdekes módon 15 tanulmány egy másik elemzése azt találta, hogy a C-vitamin élelmiszerekből – nem étrend-kiegészítőkből – történő fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

A tudósok azonban nem voltak biztosak abban, hogy azok, akik C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztottak, egészségesebb életmódot követnek-e, mint azok, akik étrend-kiegészítőt fogyasztottak. Így továbbra sem világos, hogy a különbségek a C-vitaminnak vagy az étrend más vonatkozásainak tudhatók-e be.

Egy másik, 13 tanulmányból álló elemzés azt vizsgálta, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele milyen hatással van a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a vér koleszterin- és trigliceridszintjére.

Az elemzés azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés jelentősen csökkentette az LDL (rossz) koleszterinszintet körülbelül 7,9 mg/dl-rel és a vér trigliceridszintjét 20,1 mg/dl-rel.

Röviden, úgy tűnik, hogy napi legalább 500 mg C-vitamin bevétele vagy fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Ha azonban már C-vitaminban gazdag étrendet fogyaszt, akkor előfordulhat, hogy a kiegészítők nem nyújtanak további szív-egészségügyi előnyöket.

ÖSSZEFOGLALÁS A C-vitamin-kiegészítőket összefüggésbe hozták a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Ezek a kiegészítők csökkenthetik a szívbetegség kockázati tényezőit, beleértve a magas vér LDL (rossz) koleszterinszintet és triglicerideket.
4. Csökkentheti a vér húgysavszintjét és segíthet megelőzni a köszvényes rohamokat

A köszvény az ízületi gyulladás egy fajtája, amely az amerikai felnőttek körülbelül 4%-át érinti.

Hihetetlenül fájdalmas, és az ízületek, különösen a nagy lábujjak gyulladásával jár. A köszvényben szenvedők duzzanatot és hirtelen, súlyos fájdalomrohamokat tapasztalnak.

A köszvényes tünetek akkor jelentkeznek, ha túl sok húgysav van a vérben. A húgysav a szervezet által termelt salakanyag. Magas szinten kikristályosodhat és lerakódhat az ízületekben.

Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a húgysav szintjét a vérben, és ennek eredményeként megvédheti a köszvényes rohamokat.

Például egy 1387 férfi részvételével végzett tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb C-vitamint fogyasztók vérében lényegesen alacsonyabb volt a húgysav szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztottak.

Egy másik tanulmányban 46 994 egészséges férfit követtek 20 év felett annak megállapítására, hogy a C-vitamin bevitel összefüggésben áll-e a köszvény kialakulásával. Azt találta, hogy azoknál, akik C-vitamin-kiegészítőt szedtek, 44%-kal alacsonyabb volt a köszvény kockázata.

Ezenkívül 13 tanulmány elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítés 30 napon keresztül történő bevétele jelentősen csökkentette a vér húgysavtartalmát a placebóhoz képest.

Bár úgy tűnik, hogy szoros kapcsolat van a C-vitamin bevitele és a húgysav szintje között, további vizsgálatokra van szükség a C-vitamin köszvényre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban.

ÖSSZEFOGLALÁS A C-vitaminban gazdag ételek és kiegészítők csökkentik a vér húgysavszintjét és csökkentik a köszvény kockázatát.
5. Segít megelőzni a vashiányt

A vas fontos tápanyag, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez és az oxigén szállításához a szervezetben.

A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek javítani az étrendből származó vas felszívódását. A C-vitamin segít abban, hogy a rosszul felszívódó vasat, például a növényi eredetű vasforrásokat könnyebben felszívódó formává alakítsa.

Ez különösen hasznos azoknak, akik húsmentes diétát tartanak, mivel a hús jelentős vasforrás.

Valójában 100 mg C-vitamin fogyasztása 67%-kal javíthatja a vas felszívódását.

Ennek eredményeként a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérszegénység kockázatát a vashiányra hajlamos emberek körében.

Egy vizsgálatban 65 enyhe vashiányos vérszegénységben szenvedő gyermek kapott C-vitamin-kiegészítőt. A kutatók azt találták, hogy a kiegészítés önmagában segített a vérszegénység szabályozásában.

Ha alacsony a vasszintje, több C-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztása vagy C-vitamin-kiegészítő fogyasztása segíthet javítani a vér vasszintjét.

ÖSSZEFOGLALÁS A C-vitamin javíthatja a rosszul felszívódó vas, például a húsmentes forrásokból származó vas felszívódását. Csökkentheti a vashiány kockázatát is.
6. Erősíti az immunitást

Az egyik fő ok, amiért az emberek C-vitamin-kiegészítőket szednek, az immunitásuk erősítése, mivel a C-vitamin az immunrendszer számos részében részt vesz.

Először is, a C-vitamin elősegíti a limfociták és fagociták néven ismert fehérvérsejtek termelődését, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Másodszor, a C-vitamin segíti ezeknek a fehérvérsejteknek a hatékonyabb működését, miközben megvédi őket a potenciálisan káros molekulák, például a szabad gyökök által okozott károsodástól.

Harmadszor, a C-vitamin elengedhetetlen része a bőr védekező rendszerének. Aktívan a bőrbe kerül, ahol antioxidánsként működhet, és segíthet megerősíteni a bőr védőrétegeit.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a C-vitamin bevétele lerövidítheti a sebgyógyulási időt).

Mi több, az alacsony C-vitamin-szintet rossz egészségügyi eredményekhez kötik.

Például a tüdőgyulladásban szenvedőknek általában alacsonyabb a C-vitamin szintje, és kimutatták, hogy a C-vitamin-kiegészítők lerövidítik a gyógyulási időt.

ÖSSZEFOGLALÁS A C-vitamin erősítheti az immunitást azáltal, hogy segíti a fehérvérsejtek hatékonyabb működését, erősíti a bőr védekezőrendszerét, és segíti a sebek gyorsabb gyógyulását.
7. Védi a memóriáját és a gondolkodását az életkor előrehaladtával

A demencia egy tág fogalom, amelyet a rossz gondolkodás és memória tüneteinek leírására használnak.

Világszerte több mint 35 millió embert érint, és jellemzően idősebb felnőttek körében fordul elő.

Tanulmányok szerint az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek (együttesen központi idegrendszerként ismert) gyulladása növelheti a demencia kockázatát.

A C-vitamin erős antioxidáns. Ennek a vitaminnak az alacsony szintjét a gondolkodási és emlékezési képesség romlásával hozták összefüggésbe.

Ezen túlmenően számos tanulmány kimutatta, hogy a demenciában szenvedőknél alacsonyabb lehet a vér C-vitamin szintje.

Ezen túlmenően, a táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel bevitt magas C-vitamin-bevitel védő hatást fejt ki a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával.

A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek az olyan állapotok ellen, mint a demencia, ha nem kap elegendő C-vitamint az étrendből. Azonban további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a C-vitamin-kiegészítők hatását az idegrendszer egészségére.

ÖSSZEFOGLALÁS Az alacsony C-vitamin szint összefüggésbe hozható a memória- és gondolkodási zavarok, például a demencia megnövekedett kockázatával, míg az élelmiszerekből és táplálékkiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatást fejt ki.
Bizonyítatlan állítások a C-vitaminról

Míg a C-vitaminnak számos tudományosan bizonyított előnye van, számos megalapozatlan állítást is tartalmaz vagy gyenge bizonyítékokkal, vagy egyáltalán nem.

Íme néhány nem bizonyított állítás a C-vitaminnal kapcsolatban:

  • Megakadályozza a megfázást. Míg úgy tűnik, hogy a C-vitamin felnőtteknél 8%-kal, gyermekeknél 14%-kal csökkenti a megfázás súlyosságát és a felépülési időt, nem akadályozza meg őket.
  • Véd a szembetegségek ellen. A C-vitamin csökkenti a szembetegségek, például a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A C-vitamin-kiegészítőknek azonban nincs hatása, vagy akár árthatnak is.

Kezelheti az ólommérgezést. Bár az ólommérgezésben szenvedőknek alacsony a C-vitamin szintje, nincs komoly bizonyíték arra, hogy humán vizsgálatok azt mutatnák, hogy a C-vitamin képes kezelni az ólommérgezést.

ÖSSZEFOGLALÁS Bár a C-vitaminnak számos bizonyított jótékony hatása van, nem bizonyították, hogy megelőzi a megfázást, véd a szembetegségek ellen, és nem kezeli az ólommérgezést.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinni.

Számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, mint például az antioxidánsok szintjének növelése, a vérnyomás csökkentése, a köszvényes rohamok elleni védelem, a vas felszívódásának javítása, az immunitás fokozása, valamint a szívbetegségek és a demencia kockázatának csökkentése.

Összességében elmondható, hogy a C-vitamin-kiegészítők nagyszerű és egyszerű módszert jelentenek a C-vitamin bevitelének növelésére, ha nehezen jut be az étrendből.

B9-vitamin,B9-vitamin hatása
szelén