Miért fontos a szelén?
A szelén egy ásványi anyag, amelyet számos étel fogyasztásával pótolhatunk. Segíthet támogatni szervezete egészséges működését, beleértve az anyagcserét, az immunrendszert és a pajzsmirigy működését.
Bár talán még soha nem hallott a szelénről, ez a csodálatos tápanyag létfontosságú az egészsége szempontjából.
A szelén esszenciális ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a táplálékkal kell bevinni.
Csak kis mennyiségben van rá szükség, de fontos szerepet játszik a szervezetben zajló fontos folyamatokban, beleértve az anyagcserét és a pajzsmirigy működését.
Ez a cikk felvázolja a szelén 7 egészségügyi előnyét, amelyek mindegyikét tudomány támasztja alá.
1. Erőteljes antioxidánsként működik
Az antioxidánsok az élelmiszerekben található vegyületek, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.
A szabad gyökök olyan folyamatok normális melléktermékei, mint az anyagcsere, amelyek naponta képződnek a szervezetben.
A szabad gyökök elengedhetetlenek az egészséged fenntartásához, fontos funkciókat látnak el, beleértve a test védelmét a betegségektől.
Azonban az olyan dolgok, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz, túl sok szabad gyököt szabadíthatnak fel. Ez oxidatív stresszhez vezet, ami károsítja az egészséges sejteket.
Az oxidatív stressz összefüggésbe hozható olyan krónikus állapotokkal, mint a szívbetegség, az Alzheimer-kór, valamint a korai öregedés és a stroke kockázata.
Az antioxidánsok, mint a szelén, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy kordában tartják a szabad gyökök számát.
Úgy működnek, hogy semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.
2. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen
A szelénben gazdag étrend segíthet megőrizni a szív egészségét, mivel az alacsony szelénszint összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával.
25 megfigyeléses vizsgálat elemzése szerint a vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24%-os csökkenésével járt.
A szelén csökkentheti a gyulladás markereit is a szervezetben – ez a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.
Például 16, több mint 433 000 szívbetegségben szenvedő ember részvételével végzett kontrollos vizsgálat áttekintése kimutatta, hogy a szelén-kiegészítők szedése csökkentette a gyulladásos marker C-reaktív protein (CRP) szintjét.
Ezenkívül növelte a glutation-peroxidáz szintjét, amely egy erős antioxidáns.
Ez azt jelzi, hogy a szelén segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz és a gyulladás összefüggésbe hozható az ateroszklerózissal vagy a plakk felhalmozódásával az artériákban.
Az érelmeszesedés veszélyes egészségügyi problémákhoz, például szélütéshez, szívrohamhoz és szívbetegségekhez vezethet.
A szelénben gazdag élelmiszerek étrendbe iktatása nagyszerű módja annak, hogy az oxidatív stressz és a gyulladás szintjét minimálisra csökkentsük.
Összegzés A szelén segíthet megőrizni a szív egészségét az oxidatív stressz fenntartásával ellenőrizni és csökkenteni a szívbetegség kockázatát.
3. Segít megelőzni a szellemi hanyatlást
Az Alzheimer-kór egy pusztító állapot, amely memóriavesztést okoz, és negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Ez a hatodik vezető halálok az Egyesült Államokban.
Egyre nő az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Ezért elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a módját ennek a degeneratív betegségnek a megelőzésére.
Úgy gondolják, hogy az oxidatív stressz szerepet játszik az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az Alzheimer-kór.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint.
Ezenkívül egyes tanulmányok azt találták, hogy az élelmiszerekben és a táplálékkiegészítőkben található antioxidánsok javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.
Egy kis tanulmány azt találta, hogy napi egy szelénben gazdag brazil dió kiegészítése javította a verbális folyékonyságot és más mentális funkciókat enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél.
Sőt, a magas szeléntartalmú ételekben, például tenger gyümölcseiben és diófélékben gazdag mediterrán étrendet az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.
Összefoglalás A szelénben gazdag étrend segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást és javítani memóriavesztés Alzheimer-kórban szenvedőknél.
4. Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából
A szelén fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Valójában a pajzsmirigyszövet nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely más szerve.
Ez az erős ásványi anyag segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív károsodásokkal szemben, és alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében.
Az egészséges pajzsmirigy fontos, mivel szabályozza az anyagcserét, valamint szabályozza a növekedést és fejlődést.
A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-betegségekkel hozták kapcsolatba, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amely a pajzsmirigy alulműködésének egy fajtája, amelyben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.
Egy több mint 6000 ember bevonásával végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy az alacsony szérum szelénszint az autoimmun pajzsmirigygyulladás és a hypothyreosis fokozott kockázatával jár.
Ezenkívül néhány tanulmány kimutatta, hogy a szelén-kiegészítők előnyösek lehetnek a Hashimoto-kórban szenvedők számára.
Egy felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szelén-kiegészítők napi három hónapon át történő bevétele alacsonyabb pajzsmirigy-antitesteket eredményezett. Ez a Hashimoto-kórban szenvedők hangulatának és általános jólétének javulásához is vezetett.
Azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy szelén-kiegészítőket ajánlhassanak a Hashimoto-kórban szenvedőknek.
Összegzés A szelén védi a pajzsmirigyet az oxidatív stressztől és az szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. A szelén segíthet az embereknek Hashimoto-kór és más típusú pajzsmirigy-betegség, de több kutatás is szükséges.
5. Erősíti az immunrendszert
Immunrendszere megőrzi szervezete egészségét azáltal, hogy felismeri és leküzdi a lehetséges veszélyeket. Ide tartoznak a baktériumok, vírusok és paraziták.
A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében. Ez az antioxidáns segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást és erősíti az immunitást.
Tanulmányok kimutatták, hogy a megnövekedett szelénszint a vérben fokozott immunválaszhoz kapcsolódik.
Másrészt kimutatták, hogy a hiány károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet.
A tanulmányok a hiányt a HIV-fertőzötteknél a halálozás és a betegség progressziójának növekedésével is összefüggésbe hozták, miközben kimutatták, hogy az étrend-kiegészítők kevesebb kórházi kezelést és tüneteik javulását eredményezik ezeknél a betegeknél.
Ezenkívül a szelén-kiegészítők segíthetnek az influenzában, tuberkulózisban és hepatitis C-ben szenvedők immunrendszerének erősítésében.
Összefoglalás A szelén kulcsfontosságú az Ön egészségéhez és megfelelő működéséhez immunrendszer. A magasabb szelénszint erősítheti az immunrendszert HIV-fertőzöttek, influenza, tuberkulózis és hepatitis C.
6. Segíthet csökkenteni az asztmás tüneteket
Az asztma egy krónikus betegség, amely a légutakat érinti, amelyek levegőt szállítanak a tüdőbe és onnan ki.
Ezek a légutak begyulladnak és szűkülni kezdenek, ami olyan tüneteket okoz, mint a zihálás, légszomj, mellkasi szorító érzés és köhögés.
Az asztmát összefüggésbe hozták az oxidatív stressz és a gyulladás fokozott szintjével a szervezetben.
A szelén gyulladáscsökkentő képessége miatt egyes tanulmányok azt sugallják, hogy ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.
A kutatások azt sugallják, hogy az asztmás emberek vérében alacsonyabb a szelénszint.
Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy a magasabb vérben lévő szelén szintű asztmás betegek tüdőfunkciója jobb volt, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezők.
A szelén-kiegészítők szintén segíthetnek csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket.
Egy tanulmány például azt találta, hogy az asztmás betegek napi 200 mikrogramm szelén adása csökkenti a tüneteik kezelésére használt kortikoszteroid gyógyszerek használatát.
Az ezen a területen végzett kutatások azonban ellentmondásosak, és nagyobb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a szelén szerepét az asztma kialakulásában és kezelésében.
Összegzés A szelén csökkentő képessége miatt előnyös lehet az asztmában szenvedők számára gyulladás a szervezetben. Azonban további kutatásokra van szükség.
A legjobb étrendi szelénforrások
Szerencsére sok egészséges étel magas szeléntartalmú.
A következő élelmiszerek nagyszerű források:
- Osztriga: a Napi Érték 238%-a 3 unciában (85 gramm)
- Brazil dió: a Napi Érték 174%-a egyben
- Dió (5 gramm)
- Laposhal: a Napi Érték 171%-a 6 unciában (159 gramm)
- Sárgaúszójú tonhal: a Napi Érték167%-a 3 unciában (85 gramm)
- Tojás: a Napi Érték 56%-a a 2-ben
- Nagy tojás (100 gramm)
- Szardínia: a Napi Érték 46%-a a 4-ben
- szardínia (48 gramm)
- Napraforgómag: a Napi Érték 27%-a 1 unciában(28 gramm)
- Csirkemell: a Napi Érték 12%-a a 4-ben szelet (84 gramm)
- Shiitake gomba: a Napi Érték10%-a 1 csészében(97 gramm)
A növényi eredetű élelmiszerekben lévő szelén mennyisége a termesztési talaj szeléntartalmától függően változik.
Így a növények szelénkoncentrációja nagymértékben függ a termesztés helyétől.
Például egy tanulmány kimutatta, hogy a brazil dió szelénkoncentrációja régiónként nagyon változó. Míg az egyik régió egyetlen brazil diója az ajánlott bevitel 288%-át tette ki, addig mások csak 11%-át.
Ezért fontos, hogy olyan változatos étrendet fogyasszunk, amely több jó forrást is tartalmaz ennek a fontos ásványi anyagnak.
Összefoglaló: szelénben gazdagok közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a diófélék és a gombák. Fontos, hogy fogyasszunk különféle ételeket, amelyek ezt az ásványi anyagot tartalmazzák. Viszont a szelén tartalom is változhat a termesztési körülményektől függően.
A túlzott szelénbevitel veszélyei
Bár a szelén szükséges az egészséghez, a túl sok bevitel veszélyes lehet. Valójában a nagy dózisú szelén fogyasztása mérgező és akár halálos is lehet.
Míg a szelén toxicitása ritka, fontos, hogy az ajánlott napi 55 mcg mennyiség közelében maradjunk, és soha ne lépjük túl a napi 400 mcg tolerálható felső határt.
A brazil dió nagyon sok szelént tartalmaz. Túl sok fogyasztása szelénmérgezést okozhat.
A toxicitás azonban nagyobb valószínűséggel fordul elő étrend-kiegészítők fogyasztása miatt, nem pedig szeléntartalmú ételek fogyasztása miatt.
A szelénmérgezés jelei a következők:
- hajhullás
- szédülés
- hányinger
- hányás
- arc kipirulása
- remegés
- izomláz
Súlyos esetekben az akut szeléntoxicitás súlyos bélrendszeri és neurológiai tünetekhez, szívrohamhoz, veseelégtelenséghez és halálhoz vezethet .
Összegzés Míg a szelén toxicitása ritka, viszont ennek az ásványi anyagnak diétával vagy étrend-kiegészítőkkel történő túlfogyasztása veszélyes mellékhatásokkal járhat.
A szelén egy erős ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.
Kritikus szerepet játszik az anyagcserében és a pajzsmirigy működésében, és segít megvédeni szervezetét az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.
Sőt, a szelén segíthet az immunrendszer erősítésében, lassíthatja az életkorral összefüggő mentális hanyatlást, és még a szívbetegség kockázatát is csökkentheti.
Ez a mikroelem sokféle élelmiszerben megtalálható, az osztrigától a gombán át a brazil dióig.
Ha több szelénben gazdag élelmiszert ad hozzá étrendjéhez, az kiváló módja annak, hogy megőrizze egészségét.